- TVNorge burde holdt seg for god for dette

Flere raser mot nytt program.

(upublisert) Opprettet
I løpet av høsten vil tre par gifte seg uten å ha møtt hverandre i TVNorge-programmet Gift ved første blikk. Programmet har premiere i onsdag kveld, men mange har allerede rukket å rase mot konseptet. TVNorge har satt sammen et ekspertpanel som skal matche par basert på personlighetstester og dybdeintervjuer. Deltakerne vet ikke hvem de skal gifte seg med før de står ved alteret. Etter én måned som mann og kone kan de velge om de vil forbli gift eller søke om separasjon. SOL har samlet flere reaksjoner mot programmet.

- Umoralsk

Espen Ottesen i Norsk Luthersk Misjonssamband ble sjokkert da TV 2 viste ham et utdrag av programmet.  - Det er ganske fælt å se på. For når TV-klippet slutter med spørsmålet: «Vil du virkelig ha denne mannen til din ektefelle?», så kan hun umulig vite hva hun svarer på, sier Informasjonslederen til TV 2. Ottersen mener at programmet er umoralsk og at TVNorge burde holdt seg for god til å sende det.

Tror det er mer komplisert

Prest Einar Gelius mener, ifølge VG, at det er mer som skal til til å finne noen å gifte seg med enn at alt stemmer «på papiret». - Det første personlige og direkte møtet er avgjørende for å finne noen å dele livet med. Utseende, det ytre og fremtreden er viktig for forelskelsen. Her forsvinner hele den biten. Det å finne en partner er mer komplisert enn det, sier Gelius til VG. Han erkjenner det finnes mange ulike typer forskjellige ekteskap, men mener at det er avgjørende at paret møter hverandre først.

- Forholdene ryker

Psykolog og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, sier til Vårt Land at han har null tro på at Gift ved første blikk resulterer i lykkelige ekteskap. - All erfaring viser at forhold inngått på TV ryker. Jeg har ingen tro på at det kan komme lykkelige ekteskap ut av et slikt konsept. Dette er det ultimate eksempelet på at realitysjangeren ikke har noen grenser, sier Thuen til avisen. Han mener at det meste er problematisk med konseptet. - At fagfolk skal sette sammen folk på bakgrunn av tester, er bare tull. Hvis forholdet da fungerer skal man være heldig, for å si det sånn, sier Thuen til Vårt Land.

- Det er utfordrende

Psykolog og parterapeut Catrin Eide har sammen med prest Elisabeth Eriksen, forsker og psykolog Åshild Skogerbø og sosialantropolog Runar Døving satt sammen parene i Gift ved første blikk. Eide sier til VG at hun har tro på ekteskapene. - Hvis det oppstår gjensidig tiltrekning så håper jeg de varer. Det at parene møtes i denne konteksten trenger ikke stå i veien for at kjærlighet skal oppstå. Jeg synes vi skal tillate oss å tro at det finnes mange innganger til kjærligheten. Hun påpeker likevel at hun har full forståelse for at folk reagerer på programmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.