Superstjerner du trolig ikke visste hadde norsk bakgrunn

"Nordmenn" har gjort suksess i Hollywood i flere år.


Det er få ting nordmenn liker bedre enn når nordmenn eller utlendinger med norske aner gjør det stort i utlandet. Ta for eksempel Aksel Hennies gjennombrudd i Hollywood, Ylvis sin "What does the fox say, eller musikkduoen Nico & Vinz.


Les også: 10 ganger Norge dukket opp i Hollywood

Og det er faktisk en del å ta av - mye på grunn av den norske utvandringen til USA på 1800-tallet og utover. På den tiden emigrerte rundt 800.000 nordmenn til Nord-Amerika, ifølge Wikipedia.

Dét har altså vært med på å sette sine spor i Hollywood.

SOL har samlet et knippe superstjerner du kanskje ikke visste hadde norske aner:


 


 1. Michelle Williams


  (FOTO: Luke MacGregor, Reuters / NTB Scanpix)

  Michelle Ingrid Williams er kanskje mest kjent for sin rolle som Jen Lindley i ungdomsserien "Dawson's Creek" fra slutten av nittitallet til tidlig på totusentallet. Men hun har også spilt i mer enn 40 filmer, og vant en Golden Globe for rollen som Marilyn Monroe i filmen "MY Week with Marilyn" fra 2011.

  Hennes norske aner er fra moren, Carla Ingrid Swenson, sin side av familien.


 2. Kristanna Loken


  (FOTO: Knut Fjeldstad / NTB Scanpix)

  Det er nok rollen som T-X i "Terminator 3: Rise of the Machines" de fleste husker Kristanna Loken fra, men hun har spilt i flere fantasy-filmer og dukket opp i to episoder av den norske TV2-favoritten "Pacific Blue".

  Både hennes mor og far har norske foreldre.


 3. Russell Crowe


  (FOTO: Andrew Quilty, Zuma Press / NTB Scanpix)

  "Gladiatoren" og kranglefanten Russel Crowe har spilt i mer enn 50 filmer, og er en gjenganger i store Hollywoodfilmer. SOL-redaksjonen synes at hans beste roller var i det australske dramaet "Romper Stomper" og kult-klassikeren "L.A. Confidential".

  Crowe har selv uttalt at han har norske aner, i tillegg til walisisk, engelsk, skotsk, svensk og maoriske.


 4. Dominic Purcell


  (FOTO: Mary Evans Picture / NTB Scanpix)

  Ved første øyekast og navnet tatt i betraktning, ville man kanskje ikke trodd at "Prison Break"-stjernen hadde norske aner. Men tar man en nærmere titt på hele navnet, Dominic Haakon Myrtvedt Purcell, er det ikke tvil om at hans forfedre ruslet rundt her på berget.


  Det er på farsiden at Dominic er norsk.


 5. Kristen Wiig


  (FOTO: Andy Rain, EPA / NTB Scanpix)

  En av verdens morsomste kvinner, kjent fra "Saturday Night Live" og "Bridesmaids", dukker snart opp i den nye "Ghostbursters"-filmen, og hadde en liten rolle i den prisbelønte filmen "The Martian".

  Hennes farfar var fra Norge.


 6. René Zellweger


  (FOTO: Alex Bailey, EPA / NTB Scanpix)

  De fleste har sikkert fått med seg at "Bridget Jones"-stjernen er halv norsk. Hennes mor, Kjellfrid, vokste opp i Kirkenes og på Ekkerøy før hun vendte snuten mot USA. René skal snart i gang med innspillingen av den tredje filmen om britiske Bridget Jones.

  Ikke bare har hun norske aner, men også kvenske og samiske.


 7. Elizabeth Olsen


  (FOTO: Patrick Kovarik, Afp / NTB Scanpix)

  Elizabeth Olsen har i mange år levd i skyggen av sine mer kjente tvilligsøstre, Mary-Kate og Ashley, men etter hun fikk rollen som Scarlet Witch i filmen "Avengers: Age of Ultron" har hun passert søstrene sine i popularitet. Vi gleder oss til å se henne i "Captain America: Civil War" og "I Saw the Light".

  Det er fra sin far hun har de norske genene sine.


 8. Marilyn Monroe


  (FOTO: Topfoto / NTB Scanpix)

  Ikon, sexsymbol, skuespillerinne og en av verdens mest kjente kvinner gjennom historien - og så er hun i tillegg norsk!


  Det finnes de som mener hennes far ikke var han hvis navn er på fødselsattesten, Martin Edward Mortensen, men vi velger enn så lenge å regne henne som delvis norsk.


 9. Richard Dean Anderson


  (FOTO: Christian Simonpietri, Corbis / NTB Scanpix)

  Selveste Macgyver er "norsk"! I hvert fall norsk nok til at vi kan la oss begeistre, og gi oss selv et klapp på skulderen. Mannen som kunne redde seg selv ut av en hver situasjon ved hjelp av en binders har aner fra Norge.

  Det er uvisst hvem av hans foreldre som har norsk tilhørighet, men hvem av dem det er, spiller vel ingen rolle?


Legg til sol_no på SnapChat