Slik blir du en kløpper på small talk

Det trenger ikke være så vanskelig.Se for deg at du er låst fast i en samtale med en person du ikke kjenner, høflighetsfrasene er brukt opp, og dere har snakket om været litt for lenge. Til slutt slipper dere helt opp for ting å si. Høres kjent ut?

Situasjonene hvor det er gunstig å være god på small talk er mange.

SOL samler åtte tips til hvordan du blir en kløpper på small talk:


 1. Husk smil og øyekontakt


  Tenk over kroppsspråket, skriver ABC Nyheter. Smil og søk øyekontakt, og rekk gjerne ut en hånd.

  – En som smiler, har blikkontakt med andre og som generelt har et åpent kroppsspråk (ikke armene i kryss over brystet) signaliserer at han eller hun er åpen for kontakt. Når du er i en samtale er det viktig å ha blikkontakt. Snakker du med noen som stadig flakker med blikket og ser seg rundt i lokalet, oppfattes gjerne han eller hun som en som ser etter en rømningsvei, har Erling Arvola tidligere uttalt til nettsiden. Arvola har sammen med Thomas Leikvoll skrevet boken «Small talk – hvordan snakke om det meste med de fleste».


 2. Snakk mindre om deg selv


  Et nærmest universellt råd er å snakke mindre om seg selv og heller få få andre til å stå for mesteparten av snakkingen. Nøkkelen er derfor å stille de rette spørsmålene for å få samtalen igang, skriver Side3.


 3. Ikke se ned i gulvet, eller gjem deg i et hjørne


  For å bli en ekspert på small talk er det også vikitig å ikke være redd for å ta initiativet til en samtale, og unngå å se ned i gulvet, se sur ut, ikke møte blikket til andre eller gjemme deg i et hjørne, sier Erling Arvola til ABC Nyheter.


 4. Grip tak i det du ser rundt deg


  Det du ser og hører rundt deg kan være utgangspunkt for en samtale. Grip øyeblikket og nysgjerrigheten og bruk det, skriver Klikk.no.


 5. Tenk gjennom noen passende spørsmål


  Lag deg et «lager» av passende spørsmål for å bryte isen, som du kan bruke i samtaler. For eksempel «Hva fikk deg til å begynne å jobbe i denne bransjen?» eller «Hva liker du best ved det du jobber med?», skriver proimpressions-com.

  Selvutnevnt small talk--spesialist Diane Windingland har også laget en rask huskeliste, skriver Side3. Den består av temaene: Familie, jobb, fritid og motivasjon.

  Ut fra disse stikkordene kan du for eksempel stille spørsmål som «Hvor vokste du opp?», «Hvordan er det å ha tvillinger?», «Hva er mest utfordrende med jobben?», «Hva gjør du når du skal ha det gøy?» eller «Hvis tid og penger ikke var et tema, hva ville du gjort?».


 6. Del anekdoter


  Å dele av egne erfaringer når samtalen kommer inn på noe der du har noe å bidra med, er en smart måte å føre samtalen videre på, skriver Side3.

  Det viser både at du lytter og at du synes samtalen er relevant og interessant.


 7. Bruk sammenhengen dere møtes i som utgangspunkt


  Medforfatter Thomas Leikvoll sier til Klikk.no at man gjerne kan bruke sammenhengen man møtes i som utgangspunkt for samtalen.

  - For eksempel kan du stille spørsmål som: Liker du musikk/musikken i kveld? Har du spilt noe instrument selv? Går du på konserter/festivaler? Hva er din beste/verste musikkopplevelse? Hva synes du om maten? Er du glad i å lage mat? Har du funnet noen spennende retter/restauranter i det siste? Småprat er ikke nødvendigvis enkelt - selv for dem som kan det, sier Leikvoll.


 8. Vis innlevelse!


  Vis innlevelse i det temaet samtalepartneren din snakker om. Da viser du at du er interessert i den andre personens liv og handlinger, skriver Klikk.no.

  Når du er oppmerksom på det som blir sagt, får du også ny informasjon som gjør det enklere å føre samtalen videre.

  Gi også komplimenter når det passer inn i samtalen.Legg til sol_no på SnapChat