Plastposer tar livet av dyr, mens gjenbruksposer kan være farlige for folk

Her er tre gode grunner til plastposeforbud. Og tre mot.

Fra 1. juli neste år får ikke supermarkeder i California selge plastposer mer. Det hørte vi hos Dagbladet i dag. Bæreposene forviller seg ut i gater og vassdrag, noe som skaper miljøproblemer. Nå har staten fått nok, og slått følge med en drøss av byer, stater og land som ikke vil ha noe med plastposer å gjøre lenger. Plastposeforbud er likevel ikke helt ukontroversielt. Her er tre gode argumenter for å forby dem. Og tre mot.

For:

1. Dyr dør av dem

Plastposer utgjør en betydelig del av plastavfallet som roter seg ut i havet og synker til bunnen, skriver Miljøstatus. Der står de fare for å ta livet av fugl, fisk og andre dyr som ferdes i havet, både ved at de svelger dem eller hekter seg fast. Dette er et betydelig problem i Norge alene, og tar livet av over én million sjøfugl i året på verdensbasis.

2. De bruker opp oljen vår

I 2007 ble det brukt 12 millioner oljefat i året for å holde plastposeproduksjonen ved like, skrev Reuters (via Framtiden). Det tallet er trolig høyere i dag. Olje er en kjerneingrediens i plast. Å lage plastposer krever derfor ikkefornybar olje som kunne vært brukt i andre, uunnværlige prosesser som transport eller oppvarming. Et lyspunkt finnes likevel i at forskere fra India, som etter hvert har lagt strenge restriksjoner på bruk av plastposer, har lært å lage brennstoff av gamle poser.

3. De forsøpler byer og natur

Med god hjelp av lav masse og sin plastiske natur har plastposer en fiffig egenskap til å bli dratt med av både vind og vassdrag. De spres kjapt og forsøpler både natur og byområder i stor grad. Med en typisk nedbrytningstid på mellom ti og 20 år i naturen, vil mange plastposer være til sjenanse i lang tid om det ikke gjøres aktivt opprydningsarbeid. Akkurat det er et av temaene i den norske kortfilmen Ren Kyst, som du ser under.

 

Mot:

1. Det forurenser mer å forby dem

– Det samlede energiforbruket for produksjon og transport av en papirpose, er større enn plastposens, har forskeren og plasteksperten Kjell Løvold tidligere slått fast til Teknisk Ukeblad. Da tar han høyde for aspekter som transportkostnader - man får fraktet mange flere plastposer per kubikkmeter - og at mye papir er vanskeligere å resirkulere enn plast. Ingeniørfirmaet Norconsult kom i 2008 fram til at det vil være mer miljøvennlig å redusere forbruket av plastposer med avgifter enn å forby dem. Det samme gjorde Statens Forurensingstilsyn.

2. Flerbruksposer kan være helsefarlige

I fjor slo en oppsiktsvekkende undersøkelse fast at plastposeforbudet i San Francisco og andre amerikanske byer indirekte førte til alvorlige helseskader. Rett og slett fordi flere endte opp med å ta med seg gjenbrukbare bærenett som hele 97 prosent av brukerne aldri vasket. Dermed ble de en yndet boltreplass for blant annet e. coli-bakterier. Forskerne skrev at antallet sykehusbesøk på grunn av den svært smitteglade bakterien økte med opptil 25 prosent.

3. Sparer man egentlig penger på det?

I tråd med at forbud mot plastposer har blitt et stadig hetere tema i USA, har forretningseiere vært positive fordi de sparer penger på at kundene tar med egne poser. Plastprodusenter kaller det for sin del en gavepakke til butikker, som kan putte gevinsten rett i lomma, og mener forbud vil gå på bekostning av jobber og lokal verdiskaping. En undersøkelse National Center for Policy Analysis utførte i fjor mener uansett å ha bevist at byer slettes ikke sparte noe på et plastposeforbud. - Undersøkelsen så på seks byers budsjett, særlig innen kostnader for avfallshåndtering, men fant overhodet ikke tydelig bevis for at plastposeforbud sparte dem penger, lyder avhandlingen.  

Hvilken side er du på? Diskuter det gjerne i kommentarfeltet under, eller på vår trivelige Facebook-side!

Punkt fire mot forbud: Digg i regnet? (Foto: NTB scanpix/Jens O. Kvale)Punkt fire mot forbud: Digg i regnet? (Foto: NTB scanpix/Jens O. Kvale)