Vis mer

Påpeker du åfte skriveleif? Det sire mye om personnligheten din

Får du en sterk trang til å rette på tittelen?

(upublisert) Opprettet
Du har garantert opplevd det, sett det i kommentarfelt eller gjort det selv: Påpekt eller rettet andres skrivefeil i en e-post, i en chat eller på en Facebook-side.

Det er egentlig ikke noe rart, for mange av oss er veldig nøye når det kommer til rettskriving.

Men er du en som gjør dette, bør du likevel lese videre. Nå viser nemlig en ny studie fra Universitetet i Michigan at folk som påpeker andres skrivefeil er mindre medgjørlige.

Mer dømmende


Ifølge nettsiden Science Alert viser psykologisk testing at de som må nevne og rette andres grammatiske feil er mindre åpne, mer dømmende og større «idioter».

Forskerne som jobbet med studien ville se nærmere på personligheten til dem som påpekte skrivefeil og dem som lot feilene gli forbi.

I studien fikk 83 deltakere lese 12 brev som var svar på en annonse hvor noen søkte etter en ny leieboer. Alle de 12 brevene ble skrevet på tre ulike måter:

Enten var de skrevet korrekt, med grammatiske feil (som «your» i stedet for «you're») eller med slurvefeil (som «teh» i stedet for «the»).

Sier noe om personligheten din


Da resultatet ble klart kom det tydelig fram at feilene gjorde leserne mer negative til forfatteren. Og slurvefeil var verre enn grammatiske feil.

- I denne studien undersøkte vi hvordan leserne dømte forfatterne, sier forskningsleder Julie Boland fra Universitetet i Michigan og legger til:

- Dette er den første studien som viser at personlighetstrekk av leserne har en effekt på tolkning av språk.

Forskerne så deretter etter personlighetstrekk hos personene. Introverte personer var langt mer kritiske til skrivefeil enn ekstroverte. Og kontrollerende personer var mer kritiske enn dem som er mer løsslupne.

Les hele studien her.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.