"Ny" hval sett levende for første gang

Med sine 14 lengedemeter skulle man tro den ville vært oppdaget tidligere.Hvalarten Balaenoptera omurai har for første gang blitt obeservert i live utenfor kysten av Madagaskar.

Med en størrelse på mellom 10 og 14 meter skulle man tro at den ble sett oftere, men Omura-hvalen har aldri blitt tatt bilde av eller filmet, og den eneste grunnen til at man var sikker på dens eksistens var DNA-prøver fra døde hvaler i 2003.

Så lite vet man om hvalen at forskere ikke har noen anelse om hvor mange som eksisterer, og dermed hvor sjelden den egentlig er.


Nødvendig med mer forskning


Forskeren Salvatore Cerchio, han som oppdaget og publiserte forskningsrapporten om den nye hvalarten, reiser tilbake til Madagascar i løpet av november for å videre studere hvalflokken på rundt 25 individer.

- Det lille vi vet om disse hvalene er basert på DNA-prøver tatt fra hvalfangstfartøy utenfor Solomon-øyene, og deler av døde hvaler i Japan. Dette er de første definitive observasjonene, og detaljerte beskrivelsene av levende dyr, det er derfor dette er så spennende, sier Cerchio til Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI).


Ikke første gang det dukker opp noe utrolig


Det går ikke mye tid mellom hver gang en fisker eller en forsker finner noe nytt og spennende under havoverflaten, og det er ikke akkurat overaskende med tanke på hvor lite vi vet om havet.

Havet dekker 70 prosent av planeten vår, og er avgjørende for at det fortsatt er liv på jorden. Men til tross for dette er det kun mellom 5 og 10 prosent som er utforsket.

Det brukes mer penger på å utforske galaksen vår enn det brukes på å utforske havet, så at det dukker opp nye arter bør ikke sjokkere noen.

Legg til sol_no på SnapChat