Norges snåleste men prisvinnende forskningsprosjekter

Hvilke beholdere liker vi å ha urinprøven i? Hvor mye fryser man av vått undertøy? Biter fulle blodigler mer?

Norge har hanket inn hele elleve nobelpriser i ulike kategorier - verdens åttende meste per innbygger. Samtidig har vi briljert enda mer i en humoristisk søsterkåring, den såkalte Ig Nobelprisen - en slags gjøglete versjon av Nobelprisen ment å belønne forskning som først får deg til å le, så tenke. I dag melder NRK at skrulleprisen for sjette gang har tilfalt nordmenn. Denne gangen for å ha undersøkt hvordan reinsdyrene på Svalbard reagerer på forskere utkledd som isbjørner. Her har de fem andre norske mottakerne av den humoristiske forskningsprisen, som utdeles på Harvard-universitet hvert år.  

1. Du fryser mer av vått undertøy

I 1995 delte Sintef-forskeren Martha Kold Bakkevig norgeshistoriens første Ig-pris med danske Ruth Nielsen. Året før forfattet de studien «Impact of wet underwear on thermoregulatory responses and thermal comfort in the cold», som rett og slett konkluderte med at man fryser mer av å ha vått undertøy på. I tillegg mente de å påvise at det er viktigere at tykkelsen har mer å si enn stoffet undertøyet ditt er laget av om du vil unngå å fryse. Det hører forresten med til historien at Bakkevig også har forsket på hvordan ulike typer undertøy påvirker hvor mye du svetter. Bakkevig er i dag direktør i det Karmøy-baserte offshoreselskapet DeepWell, som gjør stor suksess med å levere utstyr til oljenæringen.   Hold trusa tørr om du vil være varm. Dette er forresten en statue. (Foto: AP Photo/Steven Senne)Hold trusa tørr om du vil være varm. Dette er forresten en statue. (Foto: AP Photo/Steven Senne)

2. Oppblåsbare sexdukker sprer gonoré

Året etter tilfalt prisen Harald Moi, som delte den med Grønland-baserte Ellen Kleist for sin delundersøkelse om hvorvidt oppblåsbare sexdukker kan overføre gonoré. Konklusjonen i «Transmission of gonorrhoea through an inflatable doll», publisert gjennom det anerkjente fabladet Genitourinary Medicine, er at det er fint mulig. En av kildene i studien er en trålerskipper som falt for fristelsen da han så en sjømannsbrud i maskinistens lugar og tjuvlånte den. Med gonoré som resultat. - Det spesielle med gonokokkbakteriene er at de må ha det svært varmt og vått. Det skal ha gått flere timer mellom maskinistens uttømming og kapteinens inntreden, noe som gjør bakterieoverføringen svært spesiell, fortalte Harald Moi til NTB, ifølge Forskning.no. Moi nyter høy anseelse for sin kompetanse på seksuelt overførbare sykdommer, og er i dag professor ved Universitetet i Oslo. Tidligere har han blant annet vært overlege ved Olafiaklinikken i Oslo og deltatt i et nettmøte om seksuelt overførbare sykdommer hos VG.   Ikke del! (Foto: AFP PHOTO / INTERPRESS / SERGEI KULIKOV)Ikke del! (Foto: AFP PHOTO / INTERPRESS / SERGEI KULIKOV)

3. Blodigler biter sjeldnere av øl

- Etter å ha blitt eksponert for øl endret enkelte igler oppførsel til å svaie med overkroppen, miste grepet eller falle på ryggen, observerte Anders Bærheim og Hogne Sandvik ved Universitetet i Bergen en gang i 1994. Deres «Effect of ale, garlic, and soured cream on the appetite of leeches» ble belønnet med en Ig Nobelpris to år senere. Hensikten med studien var å måle blodiglers apetitt - spesifikt ved å se hvor kjapt de bet forskerne etter å ha blitt matet med øl, hvitløk og rømme. Øliglene bet faktisk Sandvik sjeldnere enn de upåvirkede, mens hvitløkseksperimentet måtte avsluttes fordi iglene døde av det. Rømme fikk dem derimot til å suge vilt på glasset til beholderen sin, uten at det påvirket bitetiden da de nådde armen. - Iglene vil etter alle solemerker takke Hogne Sandvik for å ha stilt sin egen væske til disposisjon, slo forskerne etter hvert fast. Anders Bærheim er i dag professor ved Universitetet i Bergen, mens Hogne Sandvik jobber som fastlege i bergensområdet.   Hvitløksdiett var ingen suksess. (Foto: REUTERS/Viktor KorotayevHvitløksdiett var ingen suksess. (Foto: REUTERS/Viktor Korotayev

4. Urinprøver i tomatpurébokser

Dette er ingen seriøs studie som tek sikte på å føre vitskapen framover og merittere i noko fag, korkje urologi, psykiatri, folkeminnevitskap, psykiatri, sosiologi eller marknadsføring, skrev doktor Arvid Vatle i 1999. Den anerkjente legen og forskeren nøstet med det opp «Unyttig om Urinprøver», en bevisst unødvendig studie av hvilke beholdere han mottok urinprøver i som fastlege. Aller mest populære var hermetikkbokser som hadde holdt Stavlands tomatpuré i sitt tidligere liv, men Vatle mottok bidrag i både whisky- og brusflasker. - Dette tyder neppe at konsumpsjon av Stavlands tomatpuré aukar behovet for urinprøvekontroll. I det heile tillet det neppe noka anna slutning enn at dette produktet er mykje brukt på våre kantar, bedyrte Vatle. Den lettbente undersøkelsen ble kjapt populære i legekretser, men Ig-komitéen viste ikke sin begeistring før ti år senere. Vatle er i dag pensjonert, men jobbet som både fast- og bedriftslege på vestlandet i mange år. Den soleklare vinneren. (Foto: Sophie Aaserud/Aftenposten)Den soleklare vinneren. (Foto: Sophie Aaserud/Aftenposten)

5. Hvorfor sukker vi?

Karl Halvor Teigen forsker fortsatt, selv om han er pensjonert fra sin stilling som psykologiprofessor ved Universitetet i Oslo. Bare i 2014 har han bidratt til 15 studier. Ig Nobelprisen vant han derimot i 2011, for sin tre år eldre studie «Is a sigh "just a sigh"? Sighs as emotional signals and responses to a difficult task». Prosjektet ville avdekke hvorfor vi mennesker sukker, og mener at det hovedsakelig skjer som en ufrivillig reaksjon å måtte avlyse noe. - En andre undersøkelse viste at andres sukk hovedsakelig oppfattes som tegn på at man er lei seg, mens egne sukk gjerne er for å uttrykke at man gir opp noe eller noen, lyder gjennomgangen. I tillegg til å være en veldig anerkjent vitenskapsmann innen menneskelige vurderinger og atferd, vant Teigen også den svært høythengende litteraturprisen Tarjei Vesaas' Debutantpris for diktsamlingen Tapetdører. Den ble publisert under pseudonymet Joachim Arenk i 1970.   Her er en liste over alle forskningsprosjektene som har vunnet Ig Nobelprisen. Visste du forresten at prisens navn er et ordspill på det engelske ordet «ignoble»? Det betyr unobel. Karl Halvor Teigen da han mottok Ig Nobelprisen.(Foto: REUTERS/Adam Hunger)Karl Halvor Teigen da han mottok Ig Nobelprisen. (Foto: REUTERS/Adam Hunger)