Vis mer

Norges første katastrofefilm er klar som Oscar-kandidat

Den gigantiske flodbølgen kan ta verden med storm.

(upublisert) Opprettet


Mens flommen har herjet over Sør-Norge har katastrofefilmen «Bølgen» blitt plukket ut som Norges kandidat til Oscar.


Etter fem dager på kino er filmen sett av hele 186.540 publikummere og i dag ble det klart at den skal kjempe om Oscar-håpet i kategorien «beste ikke-engelskspråklige film.»


«Bølgen» åpnet filmfestivalen i Haugesund og får internasjonal premiere på filmfestivalen i Toronto i midten av september.


Den hadde norsk premiere fredag 28. august, med den tredje beste åpningshelgen for en norsk film noensinne.



Enstemmig


Kandidaten var klar etter at den norske Oscar-komiteen onsdag vurderte de tre kortlistede kandidatene «Å vende tilbake» (Henrik Martin Dahlsbakken), «De nærmeste» (Anne Sewitsky) og «Bølgen» (Roar Uthaug) og enstemmig valgte sistnevnte produksjon.


Dette er tre svært forskjellige filmer i størrelse og sjanger, men felles for alle tre er gode filmatiske kvaliteter og forutsetninger for å nå gjennom i Oscar-sammenheng, ifølge komiteen.


– «Bølgen» er Norges første katastrofefilm, og som sjangerfilm med et velskrevet manus, god regi og store skuespillerprestasjoner har vi i komiteen tro på at den skal gjøre seg bemerket i Oscar-løpet, sier komiteens leder Sindre Guldvog.




Mer enn en sjangerfilm


Komiteen mener at Uthaugs film i Oscar-sammenheng fremstår som et spennende og originalt valg. Etter komiteens mening har den sterke filmatiske kvaliteter, et imponerende skuespillergalleri og et norsk særpreg som gjør den til noe langt mer enn en sjangerfilm.


Hvert land kan nominere en film til kategorien «Best Foreign Language Film». Fra 1. oktober vurderer Det amerikanske filmakademiets komité for denne kategorien alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste.


Nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar neste år, mens selve utdelingen skjer søndag 28. februar.


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.