Nå blir historiens mest kjente rettssak TV-serie

Dette må du vite om O.J Simpson-saken.En av historiens mest kjente rettssaker er uten tvil saken mot den tidligere amerikanske fotballspilleren og skuespilleren Orenthal James Simpson, bedre kjent som O.J Simpson.

Tirsdag 2. februar kommer TV-serien «American Crime Story: The People v. O.J Simpson», som vil portrettere rettssaken mot O.J Simpson. På rollelisten finner vi blant andre Cuba Gooding Jr, John Travolta, David Schwimmer og Selma Blair.

Det er fortsatt usikkert om serien vil bli vist på norsk TV. 

SOL har samlet det du bør vite om O.J Simpson: 

 1. Hvem er O.J Simpson?


  (FOTO: NTB scanpix)

  O.J Simpson (68) er en tidligere profesjonell amerikansk fotballspiller og skuespiller.

  I 1969 var han den mest ettertraktede spillerne i profesjonell amerikansk fotball, hvor han blant annet ble valgt som såkalt «first draft» av Buffalo Bills. I tillegg har han spilt i flere filmer og TV-serier.

  Han giftet seg med Nicole Brown Simpson i 1985 og de fikk to barn sammen, før de skilte seg i 1992.


 2. Tiltalt for drapet på kona og hennes venn Ronald Goldman


  (FOTO: NTB scanpix)

  Men selv om Simpson hadde en stor karriere både innen fotball og TV, er han likevel mest kjent for å ha blitt siktet og tiltalt for drapet sin kone og hennes venn Ronald Goldman i 1994.

  12. juni 1994 ble Simpson tiltalt for drapet på 35 år gamle Nicole, som han var blitt separert fra to år tidligere, og hennes venn Ronald Goldman.

  De ble begge funnet drept utenfor hjemmet til Nicole i Los Angeles, og Simpson ble raskt mistenkt for drapene, skriver Nettavisen.

  Forsvarerne til Simpson mente at politiet i Los Angeles hadde motiv og mulighet til å plante og forfalske bevisene i saken. Det ble også slått fast at de hadde håndtert bevismateriale ureglementert. Forsvaret mente også at politiet var forutinntatte og preget av rasistiske fordommer.

  Det ble også lagt frem en blodig lærhanske i rettsaken, som man mente at Simpson hadde brukt under drapet. Men hansken var for trang til at han fikk den lett på seg.

  Ifølge ABC News tilbrakte Simpson dagene etter drapet hjemme hos sin advokat, Robert Kardashian, som hadde fortalt politiet at han ville melde seg inn selv. Da han ikke dukket opp holdt hans advokater en pressekonferanse hvor de leste en uttalelse fra Simpson som mange tolket som et selvmordsbrev.

  Politiet startet da en desperat jakt etter Simpson, og da kvelden senket seg over California, ble Simpsons bil observert på motorveien. Den ble kjørt av hans venn Al Cowlings, mens Simpson truet ham med pistol, skriver Aftenposten.


 3. Forsvarere: Johnnie Cochran og Robert Kardashian


  (FOTO: NTB scanpix)

  Simpson hadde et helt team med stjerne-advokater som sine forsvarere. De mest profilerte var Johnnie Cochran og Robert Kardashian.

  Robert Kardashian og familien hans var nære venner av O.J. Simpson og Nicole Brown Simpson.


 4. 95 millioner fulgte jakten etter O.J Simpson på TV

  Bare i USA fulgte over 95 millioner mennesker biljakten
   med Simpson på TV, og mange fulgte saken hele veien til retten.

  Biljakten varte i over en time, og en armada av politibiler fulgte på trygg avstand mens både politi og TV-selskapene fulgte med fra helikoptre.


 5. Frikjent, men dømt til å betale erstatning til familien


  O.J. Simpson ble frikjent for drapet på ekskona Nicole Brown og hennes venn etter den åtte måneder lange rettssaken, skriver NRK.

  Men selv om Simpson ble frikjent, ble han etter et sivilt søksmål fra ekskonas pårørende dømt til å betale oppreisning til familien. Summen var omkring 190 millioner kroner, skriver Aftenposten.


 6. Funnet skyldig i blant annet kidnapping og væpnet ran


  (FOTO: NTB scanpix)

  I 2007 var Simpson tilbake det kriminelle søkelyset.

  Da stormet han og fem andre menn inn på et billig hotellrom i Las Vegas. Der skal de ha holdt to samlere av sportssouvenirer fanget før de tok med seg souvenirene og flere tusen dollar.

  Ifølge Simpson var disse stjålet fra ham, og han mente han hadde rett til å hente sine egne eiendeler, skriver VG.

  I 2007 ble Simpson tiltalt for kidnapping, overfall, ran og flere andre forbrytelser. For det ble han i 2008 dømt til inntil 33 års fengsel, med mulighet for prøveløslatelse etter 9 år i fengsel.


 7. Ny TV-serie: American Crime Story
  I fjor ble det kjent at «Friends»-stjernen David Schwimmer (49) hadde takket ja til å portrettere den nå avdøde advokaten og forretningsmann Robert Kardashian, i den kommende serien «American Crime Story», skriver Dagbladet.

  TV-serien tar for seg en av de mest omtalte rettssakene i USAs historie, hvor faren til Kardashian-søstrene hadde en sentral rolle.
Legg til sol_no på SnapChat