Listhaug har ikke lukkede mottak på lista

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) avviser foreløpig forslag fra sine egne om at asylsøkere skal rett inn på lukkede mottak. Men åpner døra på gløtt for nye innstrammingstiltak.


Fredag ble det kjent at påtroppende leder for Oslo Frp, Aina Stenersen, vil fremme forslag om å sende alle asylsøkere rett på lukkede mottak og avskaffe permanent opphold på årsmøtet i helgen.


– Vi lever i et demokrati. Man må få lov til å lufte de tankene man har om innvandringspolitikken, sier Listhaug i sin første kommentar til utspillet.40 tiltak


Men foreløpig vil regjeringen konsentrere seg om de 40 innstrammingstiltakene som er sendt ut på høring, understreker innvandringsministeren overfor NTB.


– Jeg forholder meg til den politikken regjeringen fører, det er den jeg står for. Man står selvfølgelig fritt til å fremsette forslag på et årsmøte, men for regjeringen sin del er det disse 40 forslagene til innstrammingstiltak som gjelder.


– Så et eventuelt vedtak på årsmøtet til Oslo Frp vil ikke få noen konsekvenser for regjeringens politikk?


– Ikke umiddelbart, sier Listhaug, men viser til at det ifølge anslagene vil komme mellom 10.000 og 60.000 asylsøkere til Norge i år.


– Dersom det kommer 60.000, er det klart at vi må vurdere nye tiltak. Men hva det blir, er det altfor tidlig å si nå, sier hun.– Moderne og tidsriktig


Stenersen er enstemmig innstilt som ny leder for fylkeslaget til Oslo Frp. På årsmøtet til partilaget i helgen vil hun og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde legge fram en rekke innstrammingsforslag de håper å få lokallaget med på.


Blant disse er å omgjøre samtlige akuttmottak til lukkede mottak, å fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere.


– Vi har sett at dagens innvandringspolitikk ikke fungerer. Derfor ønsker vi å gjøre den mer ansvarlig, moderne og tidsriktig, sier Stenersen til  NRK.– Må reise hjem


I tillegg foreslås det at forsøk på å skjule eller forfalske identiteten i asylsøkerprosessen uten unntak skal resultere i avslag. Enslige mindre asylsøkere skal bli sendt til opprinnelseslandet når de blir myndige og forholdene i hjemlandet tillater det.


Stenersen sier at forslaget legger til grunn at asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge, skal få være i landet mens det er krig der de kom fra, men at de må reise hjem når krigen eventuelt er over.


*
Legg til sol_no på SnapChat