Klonefabrikk skaper frykt: Men kjæledyr-kloning er allerede god butikk

Disse kjæledyrene er klonet.



Den gigantiske klonefabrikken i Kina, som skal åpne begynnelsen av neste år, har skapt både harme og frykt.

Ifølge AFP, som siterer det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, skal anlegget masseprodusere alt fra kjæledyr, til veddeløpshester, kyr og politihunder.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og mange har blant annet kommet med sterk kritikk i sosiale medier:

- Dette er ondskap!, skriver en, mens en annen spør: - Er det neste kloning av mennesker?

Men kloning av dyr er ikke noe nytt. Blant annet har kloning av kjæledyr allerede blitt god butikk.





 1. Brukte 1,3 millioner for å klone avdød familiehund


  FOTO: EPA / Gary I Rothstein / NTB Scanpix

  Ekteparet Nina og Edgar Otto orket ikke tanken på ikke å ha labradoren sin Sir Lancelot rundt seg. Da 11 år gamle Sir Lancelot døde i 2008 begynte prosessen med å klone frem en ny hund.

  Familien Otto var en av fem familier som bød på og vant en auksjon for å kunne klone familiehunden, skriver CNN. Året etter ble Lancelot Encore, kalt Lancey, verdens første komersielt klonede hund født.

  Ekteparet Otto brydde seg fint lite om at den klonede hunden ikke kunne få de fysiske egenskapene eller personligheten til Sir Lancelot.

  – Hvis han er annerledes vil vi ikke være noe mindre glad i ham, sier Edgar Otto.


 2. Klonet hunden sin


  https://twitter.com/koinuno_heya/status/661124749284630528

  Dr. Phillip Dupont, som selv er veterinær, kunne ikke se for seg å gå alderdommen i møte uten hunden sin Melvin. Til New York Post sier Duptont at han har brukt over 100.000 dollar på å klone Melvin, som er en blanding av Doberman og Catahoula.

  Melvin fortalte at han ikke har så mange hobbyer som vennene, men at han elsker denne hunden.

  I 2013 fikk familien Dupont med seg to klonede valper hjem. Melvin var fortsatt i live på dette tidspunktet, og ifølge Dupont oppførte de tre hundene seg som de hadde kjent hverandre hele livet.


 3. Klonede kjælegriser


  FOTO: Corbis / NTB Scanpix

  Kinesiske forskere klonet tidligere i år frem grisunger fra «mirakel»-grisen Zhu Jianqiang, som på norsk betyr «Den viljesterke grisen». Etter at et kraftig jordskjelv rammet Sichuan-provinsen i 2008, overlevde Zhu Jianqiang 36 dager i ruinene før den ble reddet ut.

  De klonede grisungene er solgt som kjæledyr, skriver South China Morning Post. Men forskere skal ha forandret litt på genmaterialet, slik at de ikke er identiske. De har også sørget for at grisene ikke vil vokse seg tyngre enn 5 kilo, for å sikre at de kun kjøpes som kjæledyr og ikke som mat.

  Klikk her for å se grisungene.


 4. CopyCat ble verdens første klonede katt


  FOTO: AP / NTB Scanpix

  Lille CC, som er forkortelse for CopyCat, ble født ved keisersnitt 22. desember 2001. Den var full av liv og røre fra den ble født, og var ifølge forskerne helt normal, skriver VG.

  Under forsøket ble hele 87 klonede embryoer ble satt inn i åtte surrogat-kattemødre. Det resulterte i en vellykket og en mislykket drektighet.

  Ti år senere lever CC et godt liv i et slags «katte-herskapshus», bygget av Dr. Duane C. Kraemer, som var blandt forskerne som bidro til å bringe CC til verden. Her lever hun sammen med maken sin Smokey og deres tre kattunger, melder Chron.


 5. Kattungene Tabouli og Baba Ganoush ble klonet med ny teknikk


  De klonede kattungene Tabouli og Baba Ganoush. FOTO: AP Photo/Ben Margot / NTB Scanpix

  I 2004 uttalte firmaet som klonet CopyCat at de var klare for å ta imot kunder som ville klone kattene sine.

  Da hadde de hatt suksess med å klone de to bengalske kattene, Tabouli og Baba Ganoush.

  I tillegg til å være den andre og tredje klonede katten, er de de første som ble klonet gjennom teknikken «chromatin transfer», skriver USA Today.

  Teknikken brukes for å føre celler tilbake til en embryotisk tilstand, og injisere dette inn i en annen katts egg for å produsere et klone-embryo. Embryoet blir deretter satt inn i en surrogat-katt, som bærer frem kattungen.


KILDER: Dagbladet, AFP, CNN, New York Post, South China Morning Post, VG, ChronUSA Today.


Legg til sol_no på SnapChat