Kloakkfisker, fulltids køståer eller profesjonell hvit mann?

Dette er jobbene man aldri hører om.

(upublisert) Opprettet

1. Profesjonell hvit mann

Enkelte kinesiske selskaper har begynt å hyre voksne, vestlige menn til å representere dem på møter, fester og forretningsmiddager som falske ansatte. - Å kunne vise til at selskapet har utenlandske «medarbeidere» betyr at det har prestisje, penger og det som er stadig mer viktig, forretningskontakter i utlandet, reelle eller ikke reelle, skriver Aftenposten om den mildt sagt uvanlige trenden. The Atlantic kan for eksempel fortelle om Ernie, som holdt en stolt og animert tale foran en ordfører om æren av å få representere et selskap han aldri har jobbet for.

2. Liksminker

Thorbjørn Aass og Kjell Endre Bonesrønning jobbet tidligere som henholdsvis lege og prest.  Nå er jobben deres å gjøre døde mennesker mer presentable ved hjelp av sminke, stell og rekonstruksjon. Sammen driver de selskapet Thanatopraksis. - Det som var spennende var møtet med de pårørende som sto i en vanskelig situasjon, og det å kunne få lov til å være med å hjelpe til med å gi gode avskjedsstunder. Det var viktig for meg, forklarer Bonesrønning til Byavisa om hvor initativet kommer fra. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

3. Køståer

Køkultur varierer noe veldig fra land til land. Mens køer i India kan minne om totalt anarki, har særlig briter rykte på seg for å være veldig bevisste på køens betydning. I mange vestlige land er det uansett én ting som gjelder: jo tidligere du møter opp, jo tidligere blir du betjent. Det har skapt en hel industri for profesjonelle køståere, som holder plassen for en klient. Enten du er sugen på den nye Iphone-en, eller vil bevitne en høyesterettshøring i USA, står de ute og kjeder seg så du slipper. La oss håpe at de ikke er profesjonelle køsnikere også. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

4. Isbjørnvakt

På Svalbard er det isbjørner. Selv om de ofte holder for seg selv, er de ikke alltid like trivelige. Da må man forsvare seg. I fjor kunne Nordlys fortelle at Andreas Eriksson vant intervjurunden og fikk den uvanlige jobben som isbjørnvakt foran 300 andre søkere. - Jeg håper vi får arbeide i ro og fred, men føler meg sikker på at vi kommer til å se isbjørnen. Hornsundområdet er kjent for mye isbjørn, fortalte han til avisa. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB Scanpix)(Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB Scanpix)

5. Iskremsmaker

I 2009 ble John Harrison nettkjendis for videoen under, hvor han livlig presenterer jobben sin. Men det er kanskje ikke så rart når han får penger for å spise iskrem? Med hjelp av gullskje og en tunge som etter sigende er forsikret for én million dollar tester han jevnlig nye iskrempartier for å vurdere om de holder høy nok kvalitet. Harrison jobber for storprodusenten Dreyer's Grand Ice Cream, men lignende jobber har tidligere blitt utlyst for Haagen-Dasz. Det er bare å legge seg i hardtrening, altså.

6. Skiltsnurrer

Mens også en rekke norske bedrifter har ansatte som står i populære gater med skilt og fungerer som levende reklame, tar de det esom vanlig et hakk lenger i USA. AArrow Advertising har etter sigende over 1000 unge ansatte som alle er spesialisert på å gjøre heftige triks ... med reklameskilt. De hevder det gjør bedriften din mer synlig. Du får selv vurdere hvor effektivt det er fra videoen under.

7. Industriklatrer

- En tilkomsttekniker bruker tau og klatreteknikk som de viktigste hjelpemidlene når han eller hun på en sikker måte skal komme til der jobben skal gjøres, beskriver Utdanning.no et yrke mange nok hadde hoppet glatt over. Jobben som industriklatrer går rett og slett ut på å ta seg opp i høyden for å gjøre hasardiøst bygge- eller vedlikeholdsarbeid. Eller - ironisk nok - sikre jobben for andre. - Jeg får være «edderkopp». Klatringen gjør ofte arbeidet mye mer spennende. Du kjenner at du lever. Jeg jobber hovedsakelig på plattformer og rigger i Nordsjøen, sier tilkomsttekniker Linda Leirvik til Utdanning.no. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

8. Profesjonell legobygger

Lego er ikke bare lek ... joda, det er bare lek. Selv for dem som lever av det. Den danske klossekjempen har nemlig minst elleve fulltidsbyggere. En av dem er arkitektutdannede Adam Reed Tucker, som begynte karriereveien med å kjøpe 150 000 dollar verdt av Lego etter et samlivsbrud. Ifølge Teknisk Ukeblad stod han bak storutstillingen «LEGO Architecture: Towering Ambition», som gjenskapte Empire State Building og 14 andre arkitektoniske mesterverk i plastklosser. Frem til da hadde han vært interiørdesigner i en Chicago-forstad. Men pengeproblemer og et samlivsbrudd førte til at Tucker flyttet hjem til foreldrene sine og kjøpte Lego for 150 000 dollar. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

9. Kloakkfisker

Det er godt mulig at arbeidshverdagen deres består av andre og mer glamorøse oppgaver også, men litt av tida til enkelte folk går i hvert fall ut på å fiske i kloakken med en diger håv. Ekkelt nok i seg selv? Ja, det vil vi si, men det blir verre. De leter nemlig etter «gutter oil» - størknet olje som fiskes opp og gjenbrukes i matlaging. Fenomenet skal blant utøves i Taiwan og Kina, og kalles en diger mathelserisiko av Time Magazine. I videoen under ser du hvordan det foregår. Det får selv profesjonell kloakkdykking til å høres forlokkende ut.

10. Matstylist

Man ser resultatet av det hver dag, men det er lett å  glemme at matstyling er en kjempeindustri som berører mange av verdens mest populære produkter. Jobben går i all hovedsak ut på å få mat til å se så appetittlig og deilig ut som mulig, for eksempel til reklamebilag. Så vet du hvem du skal skylde på når du blir så pinende sulten etter å ha tatt en tur gjennom bygatene. Under ser du hvordan McDonalds gjør det.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.