Vis mer

Kjære rektor, pust med magen

(upublisert) Opprettet
KOMMENTAR
Jan Thoresen, redaktør sol.no

Fidget Spinner er en ny snurrebass som har nådd skolegården. Det sprer seg fort nå. Via markedsføring på nettet. Via YouTube. Det er vanskelig for oss voksne å henge med.

Nå har rektor Kari Lo Edvardsen ved Rødsmyra skole i Fredrikstad bestemt for å slå tilbake. Mot elevene.
– Flere elever har hatt med seg penger hjemmefra og kjøpt spinnere av andre elever langt over utsalgspris. Dette er ikke lov. Vi snakker med elevene om dette på skolen i dag, og ber dere ta opp dette hjemme også, skriver hun i en melding til alle foresatte ved skolen, ifølge en lettere ukritisk artikkel på NRK.no.

Pust med magen nå. Det går fint det her. Barna tar ikke skade av å kjøpe en spinner to et par hundrelapper.

Noen generasjoner hadde Jo-Jo. Fotballkort. Pokemonkort. Beyblade. Tamagotchi. Bakugan. For ikke å snakke om Pokemon Go.

Å bytte glansbilder tok ikke livet av noen. Heller ikke å kjøpe og selge plastleker i skolegården. Du kan få kjøpt den for noen tiere om du importerer den selv fra nettet. Men det tar evigheter. En kompis kjøper to og selger den ene til venner med fortjeneste. Tre hundre ble nevnt. Antakelig et halvveis rykte. La oss slå av litt.

Hvorfor er det greit med guttungen som selger saft på hjørnet og tjener tre hundre. Men ikke greit med nerden som sitter foran skjermen og bestiller en spinner ekstra og tjener det samme.

Joda. Skjønner at skolen ikke ønsker at skolegården blir en handelsbasar. Det kan være litt forstyrrende og noen føler seg kanskje utenfor. Jeg støtter at rektor Edvardsen trekker opp grensene.

Når jeg var på samme alder kostet disketter (unge lesere: la oss kalle det minnepinner) tre hundre kroner pakka. Så jeg bestilte en enorm pappeske med disketter fra kina til eget forbruk. Da fikk jeg prisen ned til ti kroner pakka. Solgte resten i skolegården. Selvsagt med fortjeneste. Alle som kjøpte sparte masse penger.

Oppstyret om Fidget Spinners minner om moralsk panikk. Vi ble aldri ødelagt av videovold, som noen trodde da VHS maskinen kom til utleiesjapper rundt om i landet. Jammen overlevde vi dataspillene også. Snurrebassen Figet Spinner er snart glemt.

I mellomtiden heier jeg på han som skjønte at han kunne tjene noen ukelønner på å hjelpe kompisene med å skaffe seg en sånn. Det er han vi kommer til å lese om i avisene om femten år.

Hvis jeg var rektor ville jeg brukt det som en anledning til å lære barna noe, ikke til å kjefte på foreldrene. Lær de kjøp og salg. Lær de hvordan butikker fungerer. Hva som er å importere noe. Hvor mye man faktisk på ta i overpris for å ha råd til å drive butikk. Lær de om konkurser og hvorfor det skjer. Øv på forhandlingsteknikk i klasserommet. Lær eleven å prute på prisen. Lær dem hvordan de oppdager trender før alle andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.