Jakten på O.J Simpson, Vikernes ble dømt og folk falt pladask for Simba

Husker du dette fra 1994?Det skjedde mye på det glade 90-tallet, både i underholdningsbransjen, nyhetsbildet og innen teknologi.

SOL samler de viktigste hendelse fra 1994:


 1. «Estonia»-katastrofen


  (FOTO: NTB scanpix)

  Bilfergen «Estonia» var på vei fra Tallinn mot Stockholm da nødanropet kom inn ved 01-tiden den 28. september 1994. Skipet hadde fått kraftig slagside, og vannet strømmet inn på bildekket. I løpet av en halvtime sank fergen, ifølge NRK.

  852 mennesker omkom og det var bare 137 personer som ble reddet, har TV 2 tidligere skrevet

  Kun 137 personer overlevde det dramatiske forliset, som regnes som den verste ferjekatastrofe i Europa etter andre verdenskrig.


 2. Kurt Cobain ble funnet død


  (FOTO: Mark J.Terrill / AP Photo / NTB scanpix)

  Frontmannen i et av tidenes største rockeband, Nirvana, ble funnet død 8. april 1994 i Seattle. Politiet konkluderte at Cobain hadde hatt sitt eget liv, da de fant han med to selvforskyldte skudd til hodet. Han hadde også heroin i kroppen.

  Likevel har det vært mye spekulasjoner rundt dødsfallet til mannen som virkelig satte grunge-rock på kartet.

  Tidligere i år kom også dokumentaren om Cobains liv, «Cobain: Montage Of Heck», der vi blant annet får et innblikk i Nivana-frontmannens personlige notater, hjemmevideoer og intervjuer med hans næreste. Ifølge P3 Filmpolitiet er dette en film som bør sees og anmelderen trillet terningkast 5.


 3. «Life is like a box of chocolate»
  «Forrest Gump» med Tom Hanks i hovedrollen kom ut i 1994 og ble fort en svært populær film verden over. Året etter ble den nominert til 13 Oscar, hvor den vant seks priser, blant annet for beste mannlige hovedrolle og beste film.

  I 1996 åpnet den første Bubba Gump-restauranten og i dag er det hele 29 Bubba-spisesteder som er inspirert av filmen.


 4. OL på Lillehammer


  (FOTO: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

  Norge arrangerte sin andre vinter-OL i 1994. Stedet ble Lillehammer og Norge tok ti gullmedaljer.

  Sissel Kyrkjebø var på denne tiden 25 år gammel og låta «Se ilden lyse» gjorde at Kyrkjebø fikk internasjonal oppmerksomhet.


 5. Sangen folk hadde på hjernen
 6. Varg Vikernes


  (FOTO: Johnny Syversen / AFP PHOTO / NTB scanpix)

  42-åringen fra Bergen, ofte refert til som «Greven», er blitt selve symbolet på skyggesiden av norsk black metal, som skapte store overskrifter på begynnelsen av 90-tallet, skriver NRK.

  Vikernes drepte bandkompisen sin, Øystein Aarseth, med 23 knivstikk og ble dømt til 21 års fengsel for drapet og for å stått bak flere kirkebranner.

  I fjor ble han tiltalt for rasistiske og krigsforherligende ytringer i Frankrike, ifølge Dagbladet.


 7. Løvens konge <3


  The Lion King - Circle Of Life


  Filmen der vi følger Simba, Scar, Mufasa, Pumba og Timon ble utgitt av Walt Disney i 1994. Løvens Konge ga oss alle et innblikk i dyrelivet i Afrika - og er fortsatt en populær film.


 8. TLC herjet på radioen
  TLC var en av de store jentegruppene på 90-tallet. Medlemmene Tionne «T-Boz», Rozanda «Chilli» Thomas og Lisa «Left Eye» Lopes hadde flere hits som blant annet «Waterfalls», «Unpretty» og «No Scrubs». I 1994 kom også låta «Creep» som herjet på TV-kanaler og på radio.

  Magasinet Billboard har også kåret bandet til en av tidenes beste musikalske trioer.

  I 2002 omkom Lisa Lopes i en bilulykke og i årene etter ga de to gjenværende medlemmene ut musikk på egenhånd.


 9. Ace of Base så tegnet
 10. Anne Grete Preus var den store vinneren


  (FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

  Anne Grete Preus ble den store vinneren under Spellemannprisen i 1994. Hun vant tre priser for albumet Millimeter.


 11. Spillet Sonic
 12. Michael Jackson og Lisa Marie Presley giftet seg


  (FOTO: Bebeto Matthews / AP Photo / NTB scanpix)

  Det har vært store store par i USA før Kimye (Kim Kardashian og Kanye West) erobret spotlightet i den offentlige kjærlighetsbobla.

  Michael Jackson og Lisa Marie Presley.

  Et forhold som overrasket mange. I 1994 giftet de seg nemlig i all hemmelighet med kun to vitner til stedet. Ifølge Daily Mail ble de veldig nære når hun støttet han gjennom påstandene om overgrep mot barn.

  Ekteskapet varte imidlertid bare i to år.


 13. The Mask


  (FOTO: Rights Managed / NTB scanpix)

  Vi alle husker vel «The Mask» med Jim Carrey? Den gale, grønne mannen med maska!


 14. Jakten på O.J Simpson
  21 år har gått siden O.J Simpsons navn og bilde dekket hele USAs nyhetsbilde.

  12. juni 1994 ble O.J Simpsons eks-kone, Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Goldman, funnet drept i Los Angeles. Det tok ikke lang tid før den kjente fotballstjerna og skuespilleren ble utpekt som mulig gjerningsmann - og navnet hans ble spredt verden over.

  Ifølge Aftenposten var han først ingen sted å finne, før han samme kveld ble observert på motorveien. Simpsons venn Al Cowlings kjørte bilen, mens Simpson truet ham med pistol.

  Biljakten ble fulgt av 95 millioner TV-seere, og rettsaken mot ham året etter er fortsatt en av de mest omtalte i USA noen gang.

  Rettsaken varte i 133 dager og på laget hadde han stjerneadvokatene Johnnie Cochran og Robert Kardashian. Oktober 1995 ble han erklært ikke skyldig, men senere dømt til å betale oppreisning til familien, ifølge VG.

  I 2007 ble søkelyset igjen rettet mot Simpson, denne gangen for blant annet væpnet ran og kidnapping i Las Vegas. Året etter, i 2008, ble han dømt til inntil 33 års fengsel med prøvetillatelse på 9 år. Han soner sin straff i Lovelock Correctional Center i Lovelock, Nevada.


 15. Alle ble forelsket i «Venner for livet»
 16. Playstation ble en stor hit


  (FOTO: NTB scanpix)

  Denne grå boksen, som endret livet til mange, kom ut i 1994. Wow!


 17. Prins Charles og prinsesse Dianas skandaleår


  (Prins Charles gifter seg med Lady Diana Spencer i 1981. FOTO: Arkivfoto SCANPIX Sverige)

  Prins Charles og prinsesse Diana giftet seg i 1981. I 1994 innrømmet derimot Charles i et åpent TV-intervju med Jonathan Dimbleby at han hadde vært utro mot sin kone, skriver Independent.


  1994 ble året der skandalene rundt det kongelige paret fortsatte. I boka «Princess In Love», skrevet av Anna Paternak, kom det fram at Diana hadde et forhold til James Hewitt i fem år.

   

  Året etter innrømmer Diana utroskapet og i 1996 er skilsmissen et faktum.


 18. Internett i Norge


  (Skjermdump Google.no)

  Ifølge Wikipedia var 1994 året hvor Norge begynte å bruke internett kommersielt.

  Oslonett ble startet i 1991 og det var også de som viste hvordan man kunne formidle sportsresultater live under OL. Kort tid deretter ble Internett et kjent begrep.

  I dag kan vi ikke se for oss en verden uten internett.


 19. Rosenborg på topp


  (Bildet av Rosenborg fra 2009. FOTO: Øyvind Nordahl Næss / NTB scanpix)

  Det ser ut til at Rosenborg stikker av med seieren i Tippeligaen i år igjen, noe de også gjorde tilbake i 1994.


 20. Det store gjennombruddet til Oasis
  Manchester-bandet Oasis, bestående av brødrene Liam og Noel Gallagher, fikk sitt store gjennombrudd med debutalbum, «Definitely Maybe», i 1994.

  Skiva som inneholdt låter som «Live Forever», «Slide Away» og «Supersonic», gikk rett til topps og ble den raskeste selgende debutplata i Storbritannia.

  Siden da har Oasis vært en vesentlig faktor i den britiske pop/rock-bølgen. Og med sin stjernestatus på 90-tallet, bestselgende skiver og flere svære hits, er bandet fortsatt en av de mest populære og elskende bandene i England.

  Noel Gallagher forlot lillebror Liam og resten av Oasis etter en krangel i 2009, noe som førte til at bandet ble oppløst. Siden den gang har det stadig gått rykter om at bandet skal gjenforenes, selv om det til nå ikke har skjedd.

  Tidligere i år skrev VG at brødrene, som de siste årene er kjent for sin krangling, at de har begravd stridsøksen og inngått en «gentleman's agreement» om et nytt samarbeid.


 21. Norge sa nei til EU


  (Tidligere statsminister, Gro Harlem Bruntland, avbildet i 2009. FOTO: Henrik Montgomery / NTB scanpix)

  I januar 1994 trer EØS-avtalen i kraft. Dermed blir Norge og Island del av EUs indre marked. Statsminister Gro Harlem Brundland var en sterk forkjemper for norsk medlemskp i EU, men måtte innse at folket ikke var enige med henne. Under folkeavstemningen 28. november 1994 ble det 52,2 prosent nei-stemmer.