- Idol Junior er hjerterått

Reaksjonene hagler mot TV 2s nye talentprogram.

(upublisert) Opprettet
I kveld er det premiere på Idol Junior på TV 2, og reaksjonene er mange. Programmet er en slags miniutgave av Idol, men har i stedet øvre aldersgrense på 15 år. Allerede før premieren, har kritikken haglet. Men ikke alle er like negative. Her er en smakebit fra kveldens premiere på Idol Junior: 

MOT: - Avskyelig

Terje Welle Busk er føler avsky og er sterkt skeptisk til Idol Junior. - Vi snakker om barn og unge i sin mest sårbare alder. Her skal man rett og slett produsere barnekjendiser, som sikkert skal taues rundt på kjøpesentre og skrive autografer og være mini-superstjerner, sier den erfarne musikkprodusenten til NRK. Han har jobbet med barnestjerner i mange år, og mener at programmer som Idol Junior gjør vondt verre i et kjendisfokusert samfunn. - Jeg er redd for hastverket, at noen plutselig er rikskjendiser etter noen uker på TV. Det tror jeg ikke de takler, sier musikkprodusenten til NRK.

MOT: Nekter datteren å delta

Artist Silje Nergaard ble selv oppdaget da hun var 16 år gammel, men kunne ikke tenkte seg å la datteren delta i talentkonkurransen. - 11-åringen min skulle nok gjerne ha vært med i Idol Junior. Hun har allerede en karrière, og gjør sangdubbing for Disney. Men jeg hadde absolutt ikke latt henne konkurrere på TV, sier Nergaard til Aftenposten. Hun mener at unge musikktalenter trenger beskyttelse, ikke hard eksponering.

MOT: Gikk på smell etter talent-seier

Tidligere Norske Talenter-vinner Erlend Bratland er svært skeptisk til konseptet, og advarer barn mot  å delta i Idol Junior. Bratland selv gikk på en kraftig smell etter talent-seieren som 16-åring. - Jeg synes dette høres veldig feil ut. Det finnes mange talentfulle barn der ute, men den oppmerksomheten de får via en sånn plattform kan fort bli veldig feil. Barna kan bli lei seg og få dårligere selvtillit etter å være med på noe sånt, sier Bratland til Dagbladet. Videre sier han til avisa at han tror mange foreldre ikke har nok selvinnsikt til å si nei til barna sine.

FOR: Ble rørt til tårer

Aftenposten-kommentator Torstein Hvattum lar seg imponere av konseptet, og triller terningkast fem på terningen. - Jeg blir rørt av Idol Junior. Det er lett å la seg imponerer av de unge deltagernes sangglede, musikalitet, scenetekke og naturlige sjarm. Jeg er nesten like imponert over dommernes kloke, inkluderende måte å skjøtte sitt krevende ansvar på, skriver Hvattum på Aftenpostens nettsider. Videre skriver kommentatoren at det er lett å la seg rive med av barnas utstråling og vokale ferdigheter. Han roser både dommerne og programleder Ida Fladen for å skape trygge og gode rammer rundt det Idol Junior.

FOR: - Uproblematisk

TV 2 selv mener det vil bli uproblematisk med et talentshow for barn. - Vi skal ta barna på dypeste alvor, la dem få vise frem talentet sitt, ha det moro og leve ut drømmen sin. Samtidig skal vi selvsagt sørge for at de blir tatt godt vare på underveis, sier TV 2s programdirektør Jarle Nakken til kanalen. Han peker på at Idol Junior skal være en feelgood-program med positivt fokus. Ifølge dommer og tidligere Idol-deltaker, Sandra Lyng Haugen, vil tilbakemeldingene verken være krasse eller negative. - Vi skal heller gi fine tilbakemeldinger som gjør at man kanskje gjør det enda bedre neste gang. Vi skal gi mye ros, det tror jeg barn trenger, sier hun til TV 2.

FOR: - Kan ikke sammenlignes

Tonje Zeylons har latt sin sønn, Michael Frentz (13), delta i talentkonkurransen. Hun sier til Aftenposten at Idol Junior ikke kan sammenlignes med voksenversjonen. - I Idol har dommerne noen ganger har vært veldig kritiske. Her finnes ikke krasse eller sure tilbakemeldinger. Tvert imot er Idol Junior preget av en varm, inkluderende tone, sier Zeylon til avisen. Moren var ikke betenkt med å la sønnen få vise frem talentet sitt, og sier at hun kun sitter igjen med positive erfaringer. - Idol junior har ingenting med utnyttelse av barn å gjøre, sier Zeylon til Aftenposten.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer