Vis mer

I fjor ble Oscar kalt «den hviteste utdelingen på 17 år» - i år er det verre

Det mener i hvert fall mange.

(upublisert) Opprettet


Det er igjen duket for et stjernespekket show i Los Angeles når den årlige Oscar-utdelingen sparkes i gang.

Se også: Få siste nytt fra Oscar her

Selv om nordmenn i fjor kunne juble over hele åtte Oscar-nominasjoner til Morten Tyldums «The Imitation Game», var ikke amerikanerne like fornøyd.

Da nominasjonene til fjorårets Oscar ble offentliggjort, ble det hevdet at det var den hviteste Oscar-utdelingen siden 1998, skriver Dagbladet. Ingen fargede skuespillere eller regissører var nominert.

Mange reagerte også på at det ikke var noen kvinnelige filmskapere eller manusforfattere å se på listene.

(FOTO: NTB scanpix)

Reaksjonene har heller ikke uteblitt foran årets Oscar-utdeling - den 88. i rekken. 

Twitter-storm


Etter fjorårets resultater startet advokaten og bloggeren April Reign hashtaggen #oscarsowhite, som raskt ble en av de mest populære hashtaggene på Twitter i USA.

I år strømmer nok en gang meldinger inn på Twitter med den samme hashtaggen. Årsaken? I likhet med i fjor er ingen av de nominerte skuespillerne eller regissørene afroamerikanske. 

Boikotter hele showet


Skuespilleren Jada Pinkett Smith er en av mange som har gått hardt ut mot Oscar-ledelsen på sosiale medier. Hun forteller at hun ikke er interessert i å støtte en prisutdeling hun mener bare fremmer de hvite i filmbransjen.

I en video, som ble publisert på Facebook, sier Smith følgende:

- Er det på tide at fargede mennesker erkjenner hvor mye makt og innflytelse vi har samlet, og at vi ikke lenger trenger å be om å bli invitert noe sted?


- Kanskje det er på tide at vi anerkjenner oss selv på den måten vi ber andre om å gjøre, og at det er stedet for sann makt. Å be om anerkjennelse - eller spørre - minsker verdigheten og reduserer makten.


I videoen legger Smith til at hun verken blir å se på den røde løperen eller at hun kommer til å se prisutdelingen på TV, skriver VG.


Også filmregissør Spike Lee boikotter den prestisjetunge utdelingen.


- Min kone, Tonya Lewis Lee, og jeg vil ikke delta på Oscar-seremonien i februar. Vi kan ikke støtte den, skriver han på sin Instagram-profil.


- Skuffet og frustrert


Flere i film- og musikkbransjen, som skuespiller Tyrese Gibson og artisten 50 Cent, har også bedt Chris Rock om å trekke seg fra jobben som konferansier.

De mener han burde protestere mot mangelen på svarte nominerte.

Filmakademiet som står bak Oscar-prisene har fått mye kjeft for at prisutdelingen er «helhvit». Men etter at flere Hollywood-stjerner har sagt de vil boikotte utdelingen, kan endringene endelig komme, skriver NRK.

Nå skal en større andel kvinnelige og svarte medlemmer få plass i akademiet.

Ifølge Side2 har Oscar-president Cheryl Boone Isaacs uttalt i en pressemelding at det vil skje drastiske endringer.

- Jeg er skuffet og frustrert over mangelen på inkludering. Dette er en vanskelig, men viktig diskusjon, og det er på tide med store endringer. Akademiet tar nå dramatiske skritt for å forandre besetningen blant våre medlemmer. Vi skal de kommende dagene og ukene gjennomføre en revisjon av vår medlemsrekruttering for å hente inn et etterlengtet mangfold, sier Boone Isaacs.

Ble ikke invitert


Skuespillerne i filmen «Straight Outta Compton», som ble hyllet av anmeldere, er heller ikke invitert til det stjernespekket showet, skriver Independent.

Dét er imidlertid fire manusforfattere, men de er alle hvite. Ice Cube, som har produsert filmen som er nominert til beste originalmanus, er heller ikke på gjestelistaEn talsmann for prisutdelingen forklarer til nettsiden at det ikke er så lett som mange tror å skaffe seg seter til utdelingen.

- Akademiet inviterer bare de nominerte og hvert studio får et visst antall billetter, basert på antall nominerte filmer. Slik har det vært i flere tiår.

Kan bli DiCaprio sitt år


(FOTO: NTB scanpix)

Men hva med med selve utdelingen? Nominasjonslisten er spekket med storfilmer, men mange spår at "The Martian" og "The Revenant" kommer til å gjøre storeslem.

Sistnevnte, med Leonardo DiCaprio i hovedrollen, er nominert i hele 12 kategorier, deriblant beste film. "The Revenant" har også norske Kristoffer Joner en liten birolle.

"The Martian", med Aksel Hennie, er nominert i syv kategorier.

Flere eksperter i amerikanske medier mener begge disse er de heteste kandidatene til å vinne Oscar for beste film.

Ifølge de store amerikanske filmmediene skal DiCaprio også være soleklar favoritt til å vinne prisen for beste mannlige hovedrolle, skriver VG.

Se også: Få siste nytt fra Oscar her

(Alle bilder: NTB scanpix)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.