Husker du disse klassikerne? Både morsomme og lærerike!

En, to, tre, fir, fem, ...

(upublisert) Opprettet
Selv i en tid hvor geniale apper og videospill kan gjøre det mye enklere å lære alt fra etikk til matematikk til bybygging, er det mye glimrende kunnskap å hente i de gamle dokumentarseriene. For det er ikke uten grunn at utvalgte filmer og tv-serier trekkes fram som fantastiske læringsverktøy selv flere tiår etter at de ble innspilt.

Her er seks tv-serier og filmer vi tror både barn og foreldre kan bli litt glupere av. Og det skader vel ikke at de er kjempespennende heller?

1. «Newton»

For akkurat 20 år og elleve programledere siden klemte NRK for første gang til med sin mest kjente vitenskapsserie, da under navnet «Newtons Hage». Med en underholdende, barnevennlig tone har «Newton» siden tatt opp enkle og vanskelige vitenskapelige tema med glimt i øyet. Det har sikret dem en rekke tv-priser. Her blir du tatt gjennom alt fra enkle kjemieksperimenter og grunner til at man ikke skal spise snø til - nå nylig - effektive forklaringer på hvorfor bier dør i hopetall verden over. Selv kan du finne de siste seks sesongene av «Newton» i NRKs nett-tv-spiller uten å betale noe ekstra!

2. «Cosmos»

Carl Sagan var ikke bare en sylskarp astronom og astrofysiker, desto flere kjenner ham nok som programlederen bak det legendariske vitenskapsprogrammet «Cosmos». I 1980 spilte han og kollegaene i amerikanske PBS inn en 13-episoders sesong av programmet som inspirerte en hel generasjon av briljante forskere. Med en mild, tålmodig fortellerform og avanserte spesialeffekter for den tida, gikk Sagan gjennom menneskets historie, fra universets opprinnelse til nåtiden. Det svært lærerike programmet er tilgjengelig på DVD i disse dager, og holder seg fortsatt ekstremt godt. Norsk tekst eller tale kan dessverre være vanskelig å få tak i. Til gjengjeld finnes den også glimrende oppfølgeren  «Cosmos: A Space Time Odyssey» i en DVD-versjon med norsk tekst. Den ledes av karismatiske Neil DeGrasse Tyson, og er definitivt verdt en titt. Vi kan garantere at du skjønner i hvert fall litt mer av verden vi lever i etterpå.

3. «Det var en gang et menneske»

Rykker det litt i nostalginerva bare du hører navnet? Det gjør det i hvert fall her. Gjennom 1970 og -80 - til og med -90-tallet - boret den franske animasjonsfilmserien seg inn i folkesjela med sin lettfattelige gjennomgang av verdenshistorien. Med likandes figurer og en sjarmerende strek forklarer serien for eksempel menneskets utvikling fra neandertalene til skaperen Barillés tanker om jordas framtid i år 2150. På veien rekker de over utallige definerende hendelser som verdenskrigene og Marco Polos reiser. Selv om programmet ble vist for første gang allerede i 1978, mente Hardware.no at det hadde holdt seg forbausende godt da de anmeldte en nylansering 30 år senere. Obligatorisk pensum for den nysgjerrige tegnefilmentusiasten! Dessuten blir «Det var en gang et menneske» relansert i en oppusset versjon i disse dager. Dette er forresten bare én av en etter hvert solid bunt filmer i samme stil, fra «Det var en gang verdensrommet» (1982) til «Once Upon a Time ... Planet Earth», som kom for bare seks år siden.

4. «Kroppen»

En gang i tida var Trond-Viggo Torgersens «Kroppen» pensum for barneskoleelever landet over, og sannsynligvis mange barns første møte med for eksempel seksualundervisning. Legen og humoristen ble etter hvert svært kjent for sin milde framtoning og pedagogiske gjennomgang av temaer som puberteten, sex og fødsel. I ettertid har Dagbladets lesere utnevnt «Kroppen» til tidenes beste norske dokumentarprogram. Trond-Viggo Torgersen har selv etterlyst flere lignende pedagogiske programmer på tv i dag, men tror det klassiske tvprogrammet hans «ville blitt kalt pedo-tv i dag». Hans lekne måte å gjøre litt forvirrende problemstillinger lettere å forstå gir uansett programmet stor verdi 25 år senere. «Kroppen» er gratis i NRKs nett-tv-spiller.

5. David Attenboroughs mange dyreprogrammer

Britiske Sir David Attenborough ble ikke akkurat adlet uten grunn. Gjennom utrolige 60 år har han holdt ulike roller innad i BBC. Mest kjent er nok sir-en for sin stoiske, karismatiske fortellerrolle for en lang rekke klassiske naturprogrammer hos den britiske statskanalen. NRK har gjennom årene hentet inn en drøss av disse programmene og tekstet dem til norske seeres store glede. Blant Attenboroughss høydepunkter kan vi nevne «Afrika», «Den Fantastiske Planeten» og «Planeten Vår», som alle finnes på Bluray og DVD med norsk tekst. Sistnevnte er en av tidenes dyreste naturdokumentarer, og en helt unik (og lærerik!) heisatur gjennom noen av naturens mest fantastiske hendelser. Som den i scenen under. Absolutt nødvendig hjernefôr for naturinteresserte i alle aldre.

6. «Sesam Stasjon»

Gjengen i NRK fulgte ikke inspirasjonen «Sesame Street» slavisk da de lagde «Sesam Stasjon» mellom 1991 og 2000, men jaggu lyktes de likevel. Det var en stund da få norske personligheter var mer gjenkjennelige enn O. Tidemann, Leonora, Alfa, Bjarne Betjent og Max Mekker, og barn kunne se fram til både lek og læring hver kveld klokka seks. Blant hendelsene nede på den oppdikta stasjonen Sesam Stasjon, som vel å merke kunne besøkes på Lørenskog Stasjon, ble seerne også utfordret med ord- og telleøvelser. Om du vokste opp på 80- og 90-tallet husker du vel for eksempel sangen under?

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.