Her er 9 navn som er ulovlige

Det er langt ifra alle navn som blir godkjent.

Her er 9 navn som er ulovlige
(upublisert) Opprettet
Det er alltid vanskelig å finne ut hva man skal kalle barna sine. Noen er heldigvis mer oppfinnsomme enn andre.

Men noen ganger går det litt for langt. I denne artikkelen har vi samlet en del navn, som både kan virke ganske så normale, men også helt latterlige.

Felles for dem alle er at de er ulovlige et eller annet sted i verden.

1. Fy Fasan, Norge


Vi starter her til lands. I 2012 intervjuet Klikk.no navneforsker Ivar Utne, ved Universitetet i Bergen, om hvilke navn som var lov og ikke lov i Norge. Det meste er heldigvis innafor, men det finnes dog noen forbud.

Det gjelder oftest banneord/stygge ord og ord på sykdommer eller medisiner.

- Eksempler er Fy Fasan, Angina, Morfina, Dritten og det finske og grønlandske navnet Kukken. Disse navnen vil bli stoppet etter regelen om navn som kan være til «vesentlig ulempe», sier Utne til Klikk.no.

2. Nutella, Frankrike


En fransk familie fikk i januar i fjor avslag på søknaden om å kalle datteren sin for Nutella, skriver britiske Sky News. Grunnen til dette var fordi Nutella er et merkenavn.

I samme land har også navnet Magane Renaud skapt problemer, skriver E24. I 2000 fikk en familie nei fra myndighetene fordi det lignet for mye på bilmerket Renault Mégane.

3. Anus, Danmark


Et dansk par ønsket faktisk å kalle barnet sitt for Anus for noen år tilbake. Dessverre (eller ikke) for de stolte foreldrene var dette navnet strengt forbudt i Danmark, skriver E24.

4.  Saddam Hussein, Brasil


Navnet - som først og fremst forbindes med en viss irakisk president - er ifølge Toptenz ulovlig i Brasil. En mann forsøkte nemlig å kalle sønnen sin for dette i 2001.

Greit å vite.

5. Jorand


Navneforsker Ivar Utne, som vi nevnte i punkt nummer én, forteller også at navnet Jorand ble avvist i Norge fordi det brøt med reglene for navngiving, skriver Klikk.no.

- Jorand ble avvist for gutt. Det var for likt jentenavnet Joran, som er en dialektform for Jorunn. Tindre ble avvist som guttenavn fordi det er et etternavn, men det skjer i praksis nesten aldri at foreldre ønsker navn til barna som kan være av «vesentlig ulempe», sier han til nettsiden.

6. Supermann, Venezuela


Om du tilfeldigvis flytter til Venezuela, skaffer deg et venezuelansk pass og får et barn du ønsker å kalle Supermann, er du ille ute, skriver E24.

I 2007 bestemte myndighetene å forby navn som er "ekstravagant, utsetter barn for latterliggjøring eller som er for vanskelige å uttale". Loven kom, ifølge Sky News, etter at det ble kjent at to personer heter Supermann.

7. @, Kina


Har du noen gang trykket på tasten "@" og tenkt at det kunne blitt et fint navn? Vel, det gjorde tydeligvis et kinesisk par. Nyheter24 skriver at paret ønsket at barnets fulle navn skulle være Wang @. Grunnen til at de fikk nei, er som følger:

I Kina uttales alfakrøll angivelig "ai-ta", som nesten høres ut som "elsker han".

 8. Linda, Saudi-Arabia


Tidligere i år ble det kjent at Saudi-Arabia har satt ned foten for 50 navn som de mener bryter med kongerikets kultur og religion, skriver Side3.

Blant dem er navn som for oss virker helt harmløse. Blant annet Linda, Sandy, Maya og Lauren.

9. Tom, Portugal


Portugal er kjent for å være svært strenge med sine navn. Det er blant annet ikke lov med forkortelser eller kallenavn i folkeregisteret, så Tomás ville vært greit, mens det enkle navnet Tom ville vært fy fy. Det skriver Huffington Post.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer