Vis mer

Har du fått en sang på hjernen? Prøv dette trikset

Tyggegummi kan være løsningen på "problemet".

(upublisert) Opprettet


Vi vet alle hvordan det oppleves. Du hører en melodi, eller en liten snutt av en sang og resten av dagen er den festet på hjernen din.

Samme hva du gjør er den der, den surrer og går og du tar deg selv i å nynne på den i tide og utide.

Hvordan har det seg at noen låter sitter som lim, og går det an å gjøre noe med det?


 


 1. Hvorfor fester en sang seg?


  Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Aarhus universitet er blant de som forsker på hvordan mennesker bearbeider musikk. Karen Johanne Pallesen er en av forskerne som har spesialisert på dette.

  – Det er pussig at opplevelsen av å få en sang på hjernen, som er så velkjent for alle mennesker, ikke har noen innlysende forklaring. Det finnes nemlig ikke et klart og entydig svar på de spørsmålene, sier hun til Vitenskab.dk.

  Noe av det som kjennetegner sanger som fester seg er at de har en høy grad av harmoni, noe som gjør at de er forutsigbare. Hjernen vår elsker å finne mønstre i lyder, og selv om vi glemmer en låt skal det lite til for at hjernen blir minnet på den igjen.

  Så mye av grunnen til at noen sanger fester seg mer enn andre er en høy grad av gjenkjennelighet.

  Professor og psykiater Are Holen på NTNU i Trondheim sier til TV2 at det i utgangspunktet ikke er farlig å ha en sang på hjernen, selv om det fort kan være irriterende.

  – Noen sanger bare treffer i oss - et behov, en stemning, en lengsel. Så holder det på en stund, men det går som regel over, forklarer han til TV-kanalen.


 2. Hvilke sanger er det som fester seg?


  Det kan ofte føles som at det er "dårlige" sanger som fester seg, for eksempel Life is life eller What does the fox say, men Yves Aubert, Postdoktor ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi på Universitetet i Bergen, sier til KK.no at han ikke er kjent med at det er en viss type sang som fester seg oftere enn andre.

  - Det ble gjort en studie i London nylig, der man så på folks hjernestruktur i sammenheng med hvor ofte de opplevde å få en sang på hjernen, forteller han.

  Han sier videre at de kan være slik at mennesker som er veldig opptatt av musikk, og ser på det som en viktig del av livet, er mer utsatt for å få en låt på hjernen enn andre.


 3. Hvordan får du den vekk?


  En annen artikkel hos KK.no kan fortelle at dersom du har en låt på hjernen du gjerne vil bli kvitt så er løsningen å tygge tyggegummi.


  Saken tar utgangspunkt i en studie ved Reading universitet i England der 98 personer måtte høre på sanger fra artister som Maroon 5 og David Guetta.

  De neste tre minuttene etter å ha hørt sangen ble de bedt om trykke på en knapp hver gang den dukket opp i tankene. Noen fikk tygge tyggegummi, noen skulle banke i bordet og noen skulle sitte stille de nevnte minuttene.

  Det viste seg at de som tygget tyggegummi "hørte" sangen i hodet mindre enn de andre som deltok i undersøkelsen.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.