- Filmen er ikke fryktelig, men …

Lunken mottakelse for Skumringslandet.

(upublisert) Opprettet
Veien til kino har vært lang og tung for den norske filmen Skumringslandet. Den bli spilt inn på lavbudsjett i 2011, men produksjonen stoppet opp da produsenten og fotografen omkom under opptak. I dag har filmen endelig premiere, men anmelderne er slettes ikke overentusiastiske. SOL har samlet seks anmeldelser av Skumringslandet.

VG: - Filmen har mange problemer

Ifølge VGs anmelder lykkes Skumringsladet fint med å skape en black metal-vennlig atmosfære. Foruten om stemningsfulle bilder, serverer Morten Ståle Nilsen lite annet skryt til filmen.

«Man skylder å anføre at repet som brukes i de samme gruvene, helt åpenbart er kjøpt på Jernia, og at Skumringslandet – ingen fryktelig film, men ikke en vellykket én heller – har mange problemer.»

Videre mener anmelderen at det føles utrygt ut å se Skumringslandet.

«Man blir sittende å engste seg over hvordan i all verden regissøren skal dra filmen i land, og grunne over spørsmål som blir hengende i luften for ofte og for lenge.  Skuespillerne ellers er i overveiende grad amatører. Det merkes.»

Terningkast 2

Aftenposten: - Trolljegere uten humor

«Kvaliteten er ujevn, men Skumringslandet henger da sammen og har noen fine trekk.» Det skriver Aftenpostens anmelder, Ingunn Økland. Hun mener intrigen er løs og at thrillerelementene er sjelden skremmende. «Leif Nygaard er nølende og statisk i hovedrollen. Kim Bodnia og Sverre Anker Ousdal setter et kvalitetsstempel på filmen, men har lite å spille på som henholdsvis autoritær leder av gruven og mektig abbed i klosteret.» Terningkast 3

P3: - Kun et pent eventyr

NRK P3 anmelder, Marte Hedenstad, mener at filmen dessverre ikke er mer enn et pent eventyr fra Middelalderen. «Hadde manuset vært sterkere kunne dette blitt en virkelig spennende krimthriller, men dessverre er ikke nivået høyt nok til at filmen blir mer enn et pent eventyr fra middelalderen.» Likevel påpeker Hedenstad at produksjonsnivået er imponerende, tatt i betraktning av at det er en lavbudsjettfilm. «Det er en stemningsfull film som tar oss med til middelalderens trolske mørke.» Terningkast 3

Filmmagasinet: - Fortellingen er et problem

Anmelder for for Filmmagasinet, Einar Aarvig, syns Skumringslandet har en bra stil, men er klønete fortalt. Han trekker blant annet frem skuespillerne. «Leif Nygaards hovedrolle står helt på siden av omstendighetene, han påvirker bare delvis det som skjer , og bruker litt for mye tid på å fly rundt i skauen og brøle Ansgar.» Aarvig mistenker at filmskaperne har hatt flere tanker og ideer enn de har maktet å sy sammen, og krysser fingrene for at neste manus er mer gjennomarbeidet. «Med unntak av den nybalsamerte idolfinalist-sveisen til Ewen Bremner ser Skumringslandet virkelig bra ut. Fine kostymer og eventyrlige, nesten mytiske middelalder-tablåer.» Terningkast 3

Dagbladet: - Klossete

Paul Magnus Lundø skriver i sin anmeldelse på Dagbladet at Skumringslandet filmen er klossete fortalt. «Historien opptakter til et godt mysterium både i de lokalpolitiske intrigene og de spenningsfylte familierelasjonene. Men så er det hele helt besynderlig klossete fortalt. I begynnelsen må plottet redegjøres for av voiceover eller mystiske koner som kommer ut av tåka og avleverer små messende foredrag om hva som har skjedd.» Anmelderen mener at det er for mange personer i filmen, og at det fremstår forvirrende at de er fra ulike land. Skumringslandet viser, nok en gang, at norsk historie byr på et vell av stemningsfulle kulisser og historiske omstendigheter for særpreget sjangerfilm. Den viser dessverre også at vi må vente enda lenger på første vellykkede forsøk.»
Terningkast 3

Dagsavisen: - Trumfer tragediene

«Dette en usedvanlig ambisiøs historie å iscenesette på forholdsvis lavt budsjett, og visuelt sett fungerer filmen skikkelig bra.  Når det gjelder personinstruksjon og historiefortelling skorter imidlertid Skumringslandet. Det skriver Dagsavisens anmelder, Espen Svenningsen Rambøl, som har gitt filmen terningkast 4. «Av skuespillerne etterlater den karismatiske dansken Kim Bodnia størst inntrykk som den moralsk tvetydige håndlangeren Bergtor, og det er sannelig hyggelig å se Sverre Anker Ousdal tilbake på kino for første gang på flere år.» Terningkast 4 Og her er filmtraileren. Er du enig med anmelderne?

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.