Fem ting du ikke bør si eller gjøre i juleselskapet

Slik unngår du å lage skandale.

1. Drikke deg overstadig beruset

Jula er høytid for å kose seg sammen med familie og venner og alkohol er for mange en naturlig del av dette. Men pass på inntaket. Drikker du for mye kan det lett bli noen pinlige episoder som fører til at selskapet huskes fordi du var sørpe full. Og hva om det er barn tilstede? Er det likevel greit for voksne å nyte alkohol? - Foreldre er rollemodeller, så det kan være uheldig dersom de voksne drikker ofte eller mye når barn er til stedet. Da kan det være en større sjanse for at barna selv begynner å drikke tett i ungdomstiden, sier forsker og psykolog Hilde Pape ved nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress til klikk.no. Barneombud Reidar Hjermann påpeker at det er greit med alkohol med barn tilstede i små mengder, men ber foreldre være varsomme. - Hvis en drikker mer enn litt kan det dog bli et problem. Barn synes det er ubehagelig at voksne som de kjenner endrer atferd. Dessuten er det et sikkerhetsproblem hvis voksne som er beruset skal håndtere små barn. Det er derfor en god regel å aldri være synlig beruset sammen med barn, sier Hjermann til klikk.no.

2. Sitte oppslukt i mobilen eller nettbrettet

I en tid hvor «alle» har sin egen lille datamaskin i lomma, er det lett å dra frem mobiltelefonen og sjekke siste nytt på Facebook i øyeblikk hvor samtalene i juleselskapet når et nivå ikke helt etter din smak. Men jula er også en tid der det kan være sunt å koble av og tilbringe tiden med familien og om gjestene sitter fordypet i sin egen verden, blir det kanskje ikke så mye igjen av felleskapet. Aftenposten skrev i fjor om familien Sem som fant løsningen på problemet med en egen «mobilkurv» til julegjestene. Tobarnsmoren Ann-Kristin Sem var lei trenden og sto klar i døren med å samle inn mobilene. - Jeg så rundt meg, hva er det vi egentlig gjør? Folk var begynt å bli fjerne når det var bursdager og familieselskaper. Hver og en satt for seg selv med øynene i mobiltelefonskjermen. Vi  ikke ha den telefonen der hele tiden, jeg syntes det var nødvendig å ta grep, sa moren til Aftenposten. Skal du absolutt ta en telefon midt i juleelskapet, kan det være lurt å gjøre det diskret et annet sted.

3. Snakke om politikk eller sex

Smalltalk er en egen disiplin som det er ekstra nyttig å beherske i juletider om du skal unngå den pinlige tausheten. Dette er jo tiden da man gjerne treffer igjen familie og venner man ikke snakker så mye med ellers. Så hva skal man snakke om, eventuelt ikke snakke om? - Hold deg til å samtale om ting som er nokså nøytrale. På den måten holder du deg på trygg grunn, og risikerer ikke å måtte krange om meninger eller forklare ting du har sagt som kunne ha en støtende effekt. Temaer som politikk og religion, og også lønn og økonomi er for mange ikke emner som de liker å diskutere, og bør derfor i aller høyeste grad unngås om man kan det, råder skikk og bruk-ekspert Reidar Helljesen til klikk.no. Ifølge skikkogbruk.no er det også et annet ømfintlig tema som man bør styre unna: Sex. - Denne er vanskelig. Hvis man kan være generell og morsom: jo. Ditt eget sexliv: absolutt ikke. Det er ikke alle som har lyst til å forestille seg hvordan du/dere har sex, eller se det.

4. Komme til feil tidspunkt

Det er naturligvis ikke helt uvesentlig når du kommer. Dukker du opp en halvtime etter at maten er servert og gjestene allerede sitter ved bordet, kan det skape en litt dårlig steming i selskapet. Enda verre er det om du kommer for tidlig. Verten er gjerne opptatt med de siste forberedelsene til selskapet og vil neppe forstyrres i innspurten. - Lite er så irriterende som den gjesten man plutselig må «underholde» mens alt annet står på høykant, skriver nettstedet skikkogbruk.no.

5. Kritisere verten og generelt være negativ

Det er godt mulig du er vant til å gjøre ting på en annen måte, men om du kritiserer verten og generelt er negativ vil det neppe slå godt an, skriver Debretts. - Kommenter aldri vertens måte å gjøre tingene på. Du har kanskje dine egne tanker om juletradisjonene, men du må uten spørsmål akseptere at verten vet best. Det betyr ingen bemerkninger som "Når jeg var ung, hadde vi kake klokka fem ...". Kommentarer som dette vil på sett på som kritikk og bør for all del unngås. - Om du har akseptert å være gjest i juleselskapet, så er du moralsk forpliktet til å følge juleånden, uten å være kynisk, gretten eller klagete. Om du er en pest og en plage, ikke la dette påvirke de andre gjestene. Hva mener du? Hvilke andre ting bør man absolutt ikke si eller gjøre i juleselskapet? Si din mening i kommentarfeltet.