Endelig! Nå skjønner også vi som er «dumme»!

Den «umoglege» matteoppgåva for 14-åringar har herja nettet. Men sjølv med løysinga framfor oss skjønte me ingenting.

(upublisert) Opprettet
På Internett skal det ikkje så mykje til før diskusjonen blir enorm. Det er ikkje lenge sidan me klarde å bli vener igjen etter å ha krangla om kva farge denne kjolen hadde, og det blir lagt mykje krefter, kunnskap og sinne i å svara på spørsmålet om denne katten går opp eller ned trappa. Er du klar for ein ny diskusjon? Denne gongen er det litt vanskelegare – matematikkpensum for ungdomsskulen i Singapore. Biletet du ser over er tatt av Kenneth Kong, ein programleiar i Singapore, og er ute på Facebook-sida hans. Han utfordrar andre til å finna svaret på oppgåva, for det greier han ikkje sjølv. Greier du? Singapore er eit av landa som nesten alltid ligg øvst på kåringane over kva elevar som er best i matte – så du skal ikkje forventa at det er enkelt! Dette er oppgåva, kort oppsummert. Albert og Bernard lurer på når Cheryl har bursdag, men Cheryl – den spøkefuglen – vil ikkje fortelja dei det. Ho fortel Albert kva månad ho har bursdag, medan Bernard får vita dagen. Så gir ho 10 alternative datoar til dei to. Albert får altså alternativa mai, juni, juli og august, medan Bernard får 14, 15, 16, 17, 18 og 19. Dialogen mellom dei to går slik, etter ei røff omsetjing: Albert: – Eg veit ikkje når Cheryl har bursdag, men eg veit at Bernard ikkje veit det heller. Bernard: – Først visste eg ikkje når Cheryl hadde bursdag, men no veit eg det. Albert: – Då veit eg og når Cheryl har bursdag. Så – når har Cheryl eigentleg bursdag? Om du ikkje finn det ut – her er løysinga I kommentarfeltet under biletet Kenneth Kong posta har det komme fleire forslag. Her er fasiten – løysinga blir presentert av Facebook-gruppa Study Room. Sidan Albert veit månaden og er sikker på at ikkje Bernard veit svaret, må det vera i juli eller august – fordi tala 18 og 19 finst berre i mai og juni, og desse blir ekskludert når Albert er sikker på at Bernard veit månaden. Når Bernard seier at han veit kva løysinga er, veit me at det ikkje er 14. juli eller 14. august, då det like talet blir utelukka av Bernard – som veit kva som er riktig tal. Sidan me då står igjen med 16. juli, 15. august og 17. august, ekskluderer Albert august-datoane ved å sei at han er sikker. Derfor er svaret 16. juli. Skjønte du svaret no? Ikkje? Sjå på videoen med oppgåva forklart i ei animasjon.

Levert av

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.