Vis mer

Du har blitt lurt hele livet. Her er 12 løgner du trodde var sannheter

Noen myter og løgner er så etablerte at vi tar de for god fisk, til tross for at de ikke har rot i virkeligheten.

(upublisert) Opprettet 1. Det er farlig å bade rett etter du har spist


  (FOTO: Erik Johansen/NTB)

  Nå finnes det riktignok lite forskning på dette, men av de studier som er gjort så har ingen har vist at spising øker risikoen for drukning. Dette ifølge det internasjonale livredningsforbundet.

  Kilde: International Life Saving Federation


 2. Gullfisk har tre sekunders hukommelse


  (FOTO: Sindre Ellingsen/Samfoto)

  Den jevne gullfisk kan skille mellom farger, lyder og former, kan trenes opp til å gjøre enkle triks, og kan huske ting så langt tilbake som tre måneder.

  Kilde: Wikipedia


 3. Okser blir sinte av fargen rød


  (FOTO: Sonja Iskov/NTB Scanpix)

  Okser er fargeblinde og kunne derfor ikke brydd seg mindre om fargen rød. Det de reagerer på, og angriper på grunn av er bevegelsen matadoren gjør med kappen.

  Kilde: LiveScience


 4. Den kinesiske mur kan sees fra verdensrommet


  (FOTO: Kissen Møller Hansen/NTB Scanpix)

  Selv ikke fra Den Internasjonale Romstasjonen som kretser i en banehøyde på ca. 350 km kan man se muren som strekker seg mer enn 8851 kilometer med det blotte øyet. Man er helt avhengige av hjelpemidler.

  Kilde: NASA


 5. Mennesker bruker kun 10% av hjernekapasiteten


  (Foto: Science Photo Library)

  Vi bruker hele hjernen - hele tiden. En av grunnen til at denne myten er så populær, og vanskelig å ta livet av, er at den brukes av sjarlataner og svindlere for å forklare tull som synskhet, fjernhealing og lignende.


  Kilde: Forskning.no


 6. Mount Everest er verdens høyeste fjell


  (FOTO: Roberto Schmidt/AFP)

  Med sine 8,850 meter over havet blir Mount Everest ofte omtalt som verdens høyeste fjell. Men dette er ikke riktig da Mount Kea kan skilte med en høyde på 10205 meter. Riktignok er ca 6000 av meterne under havoverflaten, men det klassifiseres fortsatt som et fjell.

  Kilde: Geology.com


 7. Kameleoner endrer farge etter omgivelsene for å kamuflere seg


  (FOTO: Arne Nævra)

  Dette stemmer ikke. Grunnene for fargeendringer er nesten utelukket sosiale, for eksempel dersom de ønsker å tiltrekke en make, eller for å demonstrere sinne. Det er påvist at de i de fleste tilfeller faktisk endrer farge for å skille seg ut fra omgivelsene.

  Kilde: PLOS Biology


 8. Kan de ikke bare spise kake?


  (Heritage/NTB Scanpix)

  Det historiske sitatet er tett forbundet med Marie Antoinette, men de fleste historikere er enige om at hun ikke var den som sa det. Sitatet står skrevet i boken Les Confessions av Jean-Jacques Rousseau fra 1766, og da den ble skrevet var den kommende dronningen bare 10 år gammel.

  Kilde: History.com


 9. Napoleon var en kort mann


  (Heritage/NTB Scanpix)

  Napoleon Bonaparte blir ofte beskrevet som en kort mann, i så stor grad at navnet hans brukes for å beskrive menn og kvinner med komplekser over egen høyde (Napoleons-kompleks). Det viser seg imidlertidig at Napoleon var mellom 170-176cm høy, noe som er rett under gjennomsnittet for franskmenn.

  Kilde: About.com


 10. Flaggermus er blinde


  (FOTO: Lars Gejl/RGB)

  Flaggermusfamilien teller omtrent 1100 forskjellige underarter, og tross små øyne er ingen av dem blinde. Riktignok bruker de en form for sonar for å navigere mørket, men det er ikke fordi de ikke kan se.

  Kilde: DiscoveryNews


 11. Spedbarn blir smartere av å høre på klassisk musikk


  (FOTO: Jeff Pachoud/AFP)

  Det finnes ingen vitenskaplige bevis for at klassisk musikk er bedre for spedbarn, eller eldre barn, enn for eksempel rock, jazz og andre sjangere. Det viser seg at alle former for uttrykk som begeistrer og/eller engasjerer barnet er bra for dets utvikling, så om det liker klassisk musikk er det jo bare å sette på Guiseppe Verdi, Franz Liszt eller litt Mozart.

  Kilde: Greater Good


 12. Det er skadelig for øynene å sitte for nær TV'en


  (FOTO: Anders Wiklund/TT)

  Nei, det er ikke skadelig. Det er muligens anstrengende og dermed kan øynene bli slitne, eller det kan være et tegn på at synet er dårlig, men skadelig er det ikke.

  Kilde: Helsenett

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.