Vis mer

Disse ordene bør du unngå på jobbintervjuet

Noen samtaleemner bør du absolutt styre unna.

(upublisert) Opprettet


Nettsider som forteller deg hvordan du skriver den perfekte CV, eller hva du må huske på under et jobbintervju finnes det hundrevis av. Det er ingen manko på mennesker som vil gi deg tips for å lykkes.

Det er også flere som ønsker å fortelle deg hva du absolutt ikke burde gjøre eller si under et jobbintervju, og for at du skal slippe å saumfare alle sammen har vi gjort jobben for deg.SOL har samlet de viktigste tingene du bør huske på i møte med din potensielt nye sjef:


 


 1. Disse ordene bør du unngå


  Hva du sier i et jobbintervju har stor betydning, og det er visse ord du bør unngå, skriver Business Insider.

  Ifølge avisen bør du ikke si at du er nervøs, fordi arbeidsgivere ikke vil ansette en person uten selvtillit. Du bør også unngå ordene «forferdelig», «fælt», «håpløs» og «hater», særlig om du snakker om tidligere eller nåværende arbeidsgiver. Det vil få deg til å høres bitter og negativ ut.

  Ordet «trenger» bør du heller ikke si, fordi du bør fokusere på på arbeidsgiverens behov når du er på et jobbintervju. Du bør også unngå banneord.


 2. Vær interessert og ikke still til intervju uforberedt


  Dersom arbeidsgiver får inntrykk av at du egentlig ikke har lyst på jobben så får du den garantert ikke.

  – Sett deg godt inn i bedriften, og ikke kom med spørsmål som: "Hva er det dere driver med?". Forbered heller noen spørsmål som viser interesse, at du er forberedt og nysgjerrig, sier karriereveileder Mette Manus til StudentTorget.

  – I intervjuet gjelder det å få frem personlige egenskaper; mennesket bak søknaden. Da må man vise at dette er drømmejobben som endelig har dukket opp, og at jobben stemmer med dine verdier, sier daglig leder Odd Fylling ved To-Be til Aftenposten.


 3. Ikke kritiser eller snakk for mye om hvorfor du har eller skal slutte i din nåværende jobb


  Det er ikke lurt å bruke for mye tid og ord på hvorfor du ønsker å slutte i den nåværende jobben din, eller hvorfor du planlegger å slutte.

  – Det er bedre å fokusere på hva man vil med den nye jobben fremfor å fokusere på det man ikke liker. Ingen ønsker negative ansatte med fokus på problemer, sier Odd Fylling, daglig leder ved To Be Academy, til Aftenposten.

  Ei heller bør man kritisere sin tidligere arbeidsgiver.

  – Usakligheter, sinne og frustrasjon og å rakke ned på tidligere sjefer og arbeidsplasser må bare ikke forekomme, sier Mathiesen til Aftenposten.


 4. Ikke vik med blikket og unngå langtekkelige, rablende svar


  De fleste intervjuere danner seg et førsteinntrykk i løpet av tre-fire minutter, og bruker resten av intervjuet på å bekrefte at inntrykket var riktig, forteller Ole I. Iversen, førsteamanuensis ved BI, Teknisk Ukeblad.

  Et fast håndtrykk på starten, og god øyekontakt gjennom intervjuet er viktig for å vise at du er trygg i situasjonen. De fleste intervjuere er klar over, og har forståelse for, at søker kanskje er litt nervøs.

  Man burde også unngå "typiske" utbrukte svar som "jeg er en lagspiller" eller "min største svakhet er at jeg er alt for nøye". Dette er som å ikke si noe i det hele tatt, og man burde heller forsøke å gi svar som gir spesifikke eksempler eller peker på støttende bevis for de styrker og kunnskaper man har, skriver Teknisk Ukeblad videre.


 5. Ikke forhandle om lønn på første intervju


  Ikke spør hvor mye du vil få i lønn, eller om andre betingelser eller frynsegoder. La heller intervjueren få tid til å fortelle om arbeidsplassen, og hva de kan tilby deg som arbeidstaker. Og skulle lønn komme opp som tema, ikke vær grådig, skriver Karrierestart.no.

  Penger og betingelser burde være noe som det snakkes om litt lengre ut i prosessen, så forsøk heller å rette fokus på hvilke områder du kan bidra i det daglige.

  – Hvis du først har klart å imponere i intervjuet, vil dine høye lønnskrav være vanskeligere å si nei til, forteller Olaf Bergesen, partner i Orion Search International AS, til Orion Search.


Kilde: Business Insider, KarrierestarAftenposten, Studenttorget, Orion Search, Teknisk Ukeblad, Aftenposten

Legg til sol_no på SnapChat 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.