Vis mer

Dette sier Facebookprofilen din om deg

Vi er ærligere og "avslører" kanskje mer enn vi tror.

(upublisert) Opprettet


Ferske tall fra Ipsos kan fortelle oss at det er nesten 3,2 millioner facebookbrukere i Norge, og hele 82% av disse er innom det sosiale nettstedet.

Men kan man stole på andres, eller sin egen facebookprofil, spør nettstedet Psyblog, og hva sier profilen vi har om oss selv? Er det slik at folk flest bruker sosiale medier for å presentere et forgyllet bilde av seg selv?

SOL har samlet hva Facebooken vår kan fortelle andre om oss selv, og hvordan vi påvirkes av det sosiale nettstedet:


 


 1. Hvor ærlig er vi om oss selv?


  I en undersøkelse som tok for seg 236 amerikanske og tyske studenter, der deltagernes Facebookprofiler ble gjennomgått og sammenlignet med personlighetstester, kom det frem at de fleste viste mer av sin egentlige personlighet enn et idealisert bilde av seg selv, skriver Psyblog.

  De fleste i undersøkelsen var faktisk veldig ærlige i måten de presenterte seg selv på i sosiale medier, sammenlignet med hvordan de var i virkeligheten.


 2. Hvor godt vi utfører jobben vår


  En studie gjort i samarbeid mellom "Northern Illinois University", "University of Evansville" og "Auburn University" forteller at man kan bruke Facebookprofiler for å forutse hvor godt noen vil utføre jobben sin, skriver The Wall Street Journal.

  Tre eksperter brukte rundt 10 minutter på å se gjennom profilen til de som deltok i undersøkelsen, for eksempel på bilder, kommentarer og hobbyer. Deretter svarte de på spørsmål om deltagerene basert på hva de hadde sett.

  Seks måneder senere sammenlignet de funnene i undersøkelsen med evalueringer gjort av sjefene på deltagernes arbeidsplass, og fant ut at begge stemte veldig godt overens.


 3. Gjør Facebook oss mer ensomme?


  I følge John Cacioppo, professor ved "Center for Cognitive and Social Neuroscience" på Universitete i Chicago, blir vi ikke nødvendigvis mer ensomme av å bruke sosiale medier, men at det heller ikke gjør oss mindre ensomme, skriver The Atlantic.

  En undersøkelse han har gjort var å se på sammenhengen mellom ensomhet og tid brukt på samhandling online. Resultatet var utvetydelig:

  –  Dersom man bruker mer tid på samhandling online enn ansikt til ansikt, jo mer ensom kan du ende opp å bli, sier han til nettavisen.

  Han forteller videre at dette ikke betyr at Facebook i seg selv gjør oss mer ensomme. Det er hvordan vi velger å bruke Facebook som er med på å bestemme hvor ensom vi blir eller føler oss. Det sosiale nettstedet er kun et verktøy.


 4. Om vi er ekstroverte, narsissistiske eller har angst


  Forskere ved Psykologisk institutt ved Washington University i St. Louis sier at Facebookprofilen vår er en korrekt fremstilling av hvordan vi er som mennesker.

  Dette gjør det mulig å avdekke karaktertrekk som narsisme og om vi er ekstroverte. De sier også at man kan avdekke om noen har angst, men i mindre grad, i følge en forskningsrapport publisert på nettstedet Sage Journals.


 5. Hvor mange ekte venner vi har


  Selv om vi "legger til" flere venner, og har et større sosialt entverk enn tidligere viser undersøkelser at vi har færre virkelige venner enn tidligere, skriver ABC News.

  Undersøkelsen ble gjort av sosiolog Matthew Brashears ved Cornell University som intervjuet mer enn 2000 voksne mennesker. Funnet han gjorde var at antallet nære venner hadde minsket mellom 1985 til 2010.

  – Med nære venner menes de man virkelig stoler på. De du henvender deg til når du virkelig trenger noe, forklarer Brashears.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.