Derfor oppfører katten din seg så rart

Det er nær sagt umulig å forstå katter, men vi kan jo forsøke.

Med over 2 millioner kattevideoer på YouTube, som tilsammen har godt over 24,6 milliarder visninger, er det ingen overdrivelse å si at katter er det mest populære kjæledyret på internettet, skriver Reelseo.

Og det er uten å telle med alle memer som LOLCats og Caturday.

Mange av disse videoene og bildene er av katter som gjør noe vi mennesker synes er rare, men ofte har de faktisk ikke bare en naturlig, men også vitenskaplig forklaring.

Hvorfor hater katten sofaen og andre møbler?


Humane Society skriver at kloring er instinktiv oppførsel som har flere funksjoner for katten. Det er ikke fordi den har usedvanlig mye imot stilen på møblene du har valgt.

Kloring hjelper på å fjerne dødt vev fra klørne til katten, og til å holde de kvasse. Det er også en funksjon for å markere territorium, både visuelt og gjennom lukt, og for å strekke på muskler.

Les også: Ser du ofte på kattevideoer? Det skal være sunt for deg

(FOTO: Milu92, Flickr.com (CC BY-SA 2.0) )

Hvorfor klatrer den opp på hyllene?


Kattenettstedet Catster.com forteller at det ikke bare er slik at katter liker å være i høyden, men at de faktisk "trenger" det.

Trivselsmessig er det varmere nær taket i et rom, og katter liker å ha det varmt rundt seg. I tillegg sier instinktet at de trenger oversikt over rommet, eller stedet, der de er. En oversikt de enklest får ved å klatre.

Har man flere katter sier også hvor i høyden de plasserere seg noe om hierarkiet og posisjonen til de forskjellige kattene.

Hvorfor maler katten?


Folk flest tenker nok at katten maler fordi den er fornøyd. Når den ligger i fanget ditt og blir strøket for eksempel, og dette stemmer godt.

Men katter maler også når de er redde, eller hvis de føler seg truet. De maler også dersom de er sultne, eller når de vil ha et eller annet. Det spekulers i at katter maler fordi det er beroligende, skriver WebMD.

Det finnes faktisk forskning som sier at det kan ha en helbredende effekt for katten sin del.

Les også: 8 ting katten din prøver å fortelle deg

(FOTO: Lori B., Flickr.com (CC BY-SA 2.0))

Hvorfor gjemmer den seg på små, trange plasser?


Fra gammelt av har katter vært både jeger og byttedyr. Og de kattene som var flinkest å stikke av eller gjemme seg var kattene som overlevde.

Vetrinær Dr. Patty Khuly skriver på nettstedet Vetstreet.com at grunnene til at katter fortsatt liker trange, små plasser er mange. Blant annet fordi det er en instinkiv følelse av trygghet. Spesielt ville katter, eller utekatter søker disse stedene.

Legg til sol_no på SnapChat