Vis mer

Derfor hylles Skam av hele Norge

- Burde være pensum på skolen.

(upublisert) Opprettet
NRK-serien «Skam» har helt siden første sesong blitt hyllet av hele Norge. Men den siste uken har serien virkelig blitt en stor snakkis på sosiale medier. En av årsakene er at den populære serien blant annet tar opp temaer som voldtekt og overgrep.

Prøv quizen: Hvor mye kan du egentlig om «Skam»?

Gjennom begge sesongene har vi fått servert viktige temaer som berører flere enn jenter på 16 år. Noe som igjen gjør at flere enn bare de unge er hekta på serien. De over 25 år, og de på nærmere 40, benker seg også foran TV-skjermen.

SOL har samlet seks punker som viser hvorfor «Skam» hylles: 

1. Tar samfunnsansvar


Kunne ikke laste instagramVoldtektssenteret, Dixi ressurssenter hyller «Skam»: Berømmer NRK for å ta opp temaer som voldtekt og overgrep, skriver Dagbladet.

Noora har vært på fest og våkner i samme seng som Nikolai, broren til William, etter en fuktig natt. Hun husker ingenting fra kvelden eller natten, og mistenker at hun har blitt utsatt for et overgrep. Da hun kom hjem googlet hun derfor «voldtekt». Dette fikk sosiale medier til å koke, og den allerede elskede serien hylles enda mer.

- Det er kjempebra at NRK setter temaer som voldtekt og overgrep på dagsordenen! Det kommer fram mye viktig informasjon i disse episodene, sier Lisa Arntzen i Dixi Ressurssenter, som jobber for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende.

Temaer som dette er viktig for mennesker i alle aldre. Hva skal man egentlig gjøre om man blir utsatt for en voldtekt? Hvem skal man ta kontakt med? Hva bør man gjøre?

Arntzen mener dette bør være pensum på skolen og forteller til NRK at informasjonen som kommer fram i «Skam» er informasjon alle bør vite om. 

- Temaene i «Skam»-klippene er en viktig sak, og det jeg brenner for. Derfor delte jeg klippet, og henviser til klippet hvor vi ser hovedpersonen Noora sette Nikolai på plass, ved blant annet å fortelle ham om strafferammen for å dele nakenbilder av mindreårige.

Dette gir vi også en high five til «Skam» for. Det å vise at jenter kan sette gutter på plass og ikke la seg bli presset og utnyttet. Dette er så bra!

- Vilde har rett


Denne uka kastet også Kripos seg på «Skam»-bølgen og la ut en Twitter-melding hvor de skrøyt av Vilde.

– Vilde har rett. Utsatt for overgrep? Ta kontakt med overgrepsmottak. Anmeld så raskt som mulig for å sikre bevis, skrev Kripos på Twitter.


2. Alle kjenner seg igjen


Kunne ikke laste instagramDet er ingen tvil om at «Skam» treffer blink når det kommer til «å kjenne seg igjen». De fleste av oss har vært gjennom akkurat de samme situasjonene som gjengen i «Skam».

Det å ha en eldre kjæreste, dra på fester, få noen andre til å kjøpe alkohol til deg, til å krangle med venninner.

Dette er like aktuelt i dag som for 10-20 år siden.


Så mange sitter nok igjen med tanken: Det har jo ikke forandret seg noe fra da jeg var ung. Om du var 16 år i 1996 eller i 2006. Eller er 16 år i dag. «Skam» treffer oss i hjerterota.

3. Ærlighet varer lengst, til og med for kidsa


I flere situasjoner i den populære serien sitter vi igjen med at ærlighet varer lengst. Det kan av og til være lett for mange å glemme. Ja, til og med for kidsa.

Her klarer «Skam» igjen å få fram gode poeng. Eva burde ha fortalt Jonas at hun klina med Penetrators-Chris og Noora skulle fortalt til Vilde at hun var gira på William. Kanskje hun også skulle ha fortalt William hva som skjedde mellom henne og Niko fra starten av.

Igjen. «Skam» lærer oss, eller minner oss på ting, og får oss til å åpne øynene. Ærlighet varer lengst.

4. Holde ting for seg selv gjør det ofte verre


Det er ikke alltid like lett å snakke med venner og familie om ting, kanskje særlig når man er ung. Men er det noe vi har lært fra «Skam», særlig gjennom siste episode, er det at det ofte bedre å snakke om vanskelige ting med venner.

Det å holde ting for seg selv gjør det nemlig ofte verre. Og vennene dine støtter deg, alltid.

5. Den sterke kan være svak og den svake kan bli den sterke


Kunne ikke laste instagramGjennom begge sesongene av «Skam» har Noora framstått som den sterke og kanskje mest selvstendige av jentegjengen på Hartvig Nissens videregående skole. Hun har tatt på seg rollen som den som beskytter og passer på, blant annet Vilde.

Men så snur rollene. Da Noora falt for «fuckboyen» William, kom det blant annet kritikk for at Noora skal ha «mistet sin feministiske styrke», skriver VG

Men ifølge manusforfatter og regissør Julie Andem, var det nødvendig at også sterke Noora hadde svakheter.

– Om ikke Noora hadde hatt noen svakheter, kunne hun ikke hatt noen sesong, da hadde vi ikke hatt noe å fortelle. Behovet vi fant vi skulle dekke i målgruppen, handler om ikke å skape idealer som er helt uoppnåelige: Vi må prøve å vise nyanserte karakterer og at de også kan være svake. Da tror jeg målgruppa kan tenke at de også kan være sterke, selv om de ikke klarer alt de tenker de burde klare, sier hun.


I den siste episoden fikk vi nemlig se at Noora og Vilde byttet roller. Vilde tok grep, ble den sterke og brukte de samme argumentene som Noora hadde brukt.


«Skam» viser igjen styrker og svakheter - og at alle kan bli den sterke.


Nå er det bare å glede seg til sesong 3 av den populære serien. 


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.