Derfor er det skuddag i dag - og ikke den 29. februar

Derfor er det skuddag i dag - og ikke den 29. februar

I år får vi én dag ekstra.

(upublisert) Opprettet


Hvorfor er det slik at vi hvert fjerde år har en ekstra dag i året?

Et normalt år har 365 dager, med 28 dager i februar. I et skuddår har februar en ekstra dag, altså 29 dager, noe som betyr 366 dager i året.

Årsaken er at jorden bruker cirka 365, 2422 dager på en runde rundt solen, skriver NRK. For at dette skal passe inn med vår kalender, har vi satt inn et skuddår.

Fra 355 dager til 365


Og derfor er det nok mange som tror at 29. februar er «den ekstra dagen» i kalenderen, men skuddagen faller hvert fjerde år på 24. februar.

Men hvorfor akkurat denne dagen og ikke på «den ekstra dagen» i måneden? 

Ifølge TV 2 Danmark ble skuddår introdusert i år 46 f.Kr. da keiseren Julius Cæsar stod for en kalenderreform. Før dette hadde året nemlig 355 dager, hvor det av og til ble satt inn en ekstra måned mellom februar og mars. Men dette ble fort for tungvint for Cæsar, som da opprettet et kalenderår med 365 dager.

Likevel manglet det en dag i ny og ned. Derfor ble skuddårsdagen satt inn hvert fjerde år, skriver den danske nettsiden Videnskab.

I den gamle romerske kalenderen var februar den siste måneden. På den tiden hadde februar 23 dager, og ikke 28 som i dag. Derfor valgte Julius Cæsar å legge inn ekstra dag i forlengelsen av dette, nemlig 24. februar, som i dag bli kalt skuddag i et skuddår.

Kvinner skulle fri til sin kjæreste


En gammel tradisjon fra Skottland var at skuddårsdagen ble markert med ball, hvor damer fikk lov til å fri til kjæresten sin. Ifølge Dagbladet erklærte dronning Margaret i 1288 at «enhver kvinne av lav og høy byrd» skulle få beile på skuddårsdagen.

Og det var ikke bare at kvinnene fikk lov til å spørre om mannens hånd, i tradisjonens tro kunne mannen få en saftig bot, om han sa nei til frieriet.

– I det gamle patriarkalske samfunnet var det jo alltid mennene som fridde. I de øvre samfunnslag var det ikke uvanlig at han overrakte en kurv med smykker, sølvgjenstander og 12 par hansker til den utkårede. Dersom kvinnen sa nei, ga hun ham «kurven», forteller folklorist Ronald Grambo til NTB.

I år faller 29. februar på en mandag som er en ordinær arbeidsdag. Dagbladet har tidligere skrevet at Norge tjener på at det er skuddår. Dette fordi vi har en dag mer å forbruke på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer