- Derfor er alle hipstere like

Skjegg, rutete flanellsskjorte, tatoveringer og sykkel med ett gir.

En matematiker i Paris har laget en modell for å forklare hvorfor alle hipstere ser nesten like ut.

De såkalte hipsterne – unge, trendbevisste middelklassefolk, ofte ikledd vintageklær, er fremfor alt et storbyfenomen med utspring i en kultur som oppsto i amerikanske storbyer på 1990-tallet, skriver nyhetsbyrået TT. Selv om hipsterne gjør sitt ytterste for å være unike, er de altså ekstremt lett å kjenne igjen.

Hvordan har det seg? Den matematiske hjerneforsker Jonathan Touboul ved Collège de France har utviklet en statistisk modell for å forklare denne «hipstereffekten».

Grupper med individer som gjensidig påvirker hverandre og som har som mål å skille seg ut fra flertallet, kommer til slutt uansett til å se ut som de andre med samme mål, ifølge Touboul.

Det er fordi de ikke har nok tid til å spå hva alle andre kommer til å gjøre for å skille seg ut. Hipstere er altså for treige med å ta til seg nye trender.

- Når hipstere er for treige til å oppdage trendene, kommer de til å fortsette å ta de samme valgene, og derfor forbli korrelert, mens deres trender over tid utvikler seg som en periodisk funksjon, sier Touboul til nettstedet Mic.

Så lenge flertallet av befolkningen ikke er hipstere, kommer de i stor grad samkjørte hipsterne til å bevege seg i en konstant retning påtvunget av valg som følger hovedstrømningen, ifølge modellen. (©NTB)