Derfor elsker hele Norge ungdomsserien «Skam»

Derfor elsker hele Norge ungdomsserien «Skam»

NRK-serien som tar Norge med storm.

(upublisert) Opprettet


Helt siden NRKs nettserie «Skam» rullet over nettflaten i fjor høst, har kringkastingskanalen høstet gode tilbakemeldinger og høye seertall på ungdomsserien.

I serien følger vi Eva, Noora og deres venner gjennom ungdomstida på Hartvig Nissens videregående i Oslo.

Gjennom små snutter og bilder kan du følge karakterenes liv gjennom sosiale medier hver dag, før disse blir flettet sammen i en episode i slutten av uka.

Nå er sesong 2 av den populære serien i gang, og dette er hvorfor du absolutt bør se «Skam»:

De fleste kjenner seg igjen


Kunne ikke laste instagram 

Enten du er en Eva, Noora, Vilde, Sana eller Chris, eller mest sannsynlig ingen av dem, kjenner du deg igjen i flere av situasjonene som jentene havner i, skriver VG.

Og det har de rett i. Enten du var 16 år i 2005 eller er det i dag, sitter du garantert igjen med følelsen at du kjenner deg igjen i en eller flere av karakterene. Tematikken er like aktuell i dag som for 10 år siden, og skuespillerne får det fram på en unik måte.

Her får du servert småprat med bare tull eller sterkt ladede replikker om hverandre. Om det så er diskusjoner innad i jentegjengen eller med kjæresten. For selv om mange av oss som har sett serien allerede har vært gjennom livet som elev på videregående, er det fortsatt like underholdende for oss.

I tillegg spilles episodene inn raskt, og i sanntid. Er det jul i serien, så er det jul i virkeligheten. Er de på fest, er kanskje du på fest. Noe som gjør den ekstra aktuell.

Les mer om profilene her

«Et av de mest troverdige og engasjerende norske dramaene på lenge»


Kunne ikke laste instagram 

Ifølge Dagbladet er «Skam» blant tidenes norske ungdomkulturelle begivenheter. Anmelderen triller terningkast 6 på den nettbaserte serien.

Vårt Land kaster seg på bølgen og omtaler serien som «et av de mest troverdige og engasjerende norske dramaene på lenge», og legger til:

«Å digge en nettserie laget for femtenåringer er ingenting å skamme seg over». Noe vi er helt enige i.

Tar opp typiske ungdomsproblemer


Kunne ikke laste instagram 

Og ofte på en humoristisk måte. Flere anmeldere har trukket fram de ekte tenåringsproblemene som har blitt skildret.

Som Vårt Land skriver tar «Skam» opp både de store og små spørsmålene i livet.

Kan du kalle ei annen jente for slut dersom du er feminist? Hvem hooker med hvem? Hvilken russebuss bør jeg egentlig være på? Kan jeg bli venn med hun via Facebook? Og kanskje mest av alt: Hvem er jeg egentlig?

Lavbudsjett = suksess


Kunne ikke laste instagram 

«Skam» har du nok fått med deg via venner, kollegaer eller at du har kommet over det på nett. For seersuksessen til NRK-serien har kommet på tross av at den ikke er særlig promotert.

«Skams» mer kostbare storesøster «Unge lovende» fikk i høst mye omtale, en rekke positive anmeldelser og god synlighet på NRKs forside, skriver Aftenposten.

Det har ikke lavbudsjettproduksjonen «Skam» fått. 

- Vi ønsker at målgruppen skal oppdage Skam selv, noe de har gjort gjennom at den blir snakket om. På den måten får de et større eierskap til serien og opplever den som deres egen. Det mener vi er det beste for prosjektet, sier prosjektleder Marianne Furevold-Boland til Aftenposten.

NRKs mest populære nettserie noen gang


Kunne ikke laste instagram 

Første sesong av «Skam» ble en av fjorårets mest kritikerroste tv-serier og ungdomsserien fikk ros fra seere og kommentatorer i alle aldre.

Og suksessen fortsetter. Bare på noen dager hadde over 80 000 sett første episode på nett og 20 000 har sett episoden på vanlig tv. NRKs analysesjef, Kristian Tolonen, sier tallene er svært uvanlige.

- I 2016 er det fortsatt sånn at folk flest ser tv på den tradisjonelle måten. Så disse tallene er ganske heftige, sier Tolonen til Dagbladet.

Ifølge Aftenposten finner vi hele 87 prosent av seerne til «Skam» på mobil, nettbrett og desktop, bare 13 prosent på vanlig TV.

P3s nettsider kan du følge med på hva som skjer hver dag i «Skam». 

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer