Buss-stemmen og iPhone-Siri: Her er menneskene du hører, men aldri ser

De ukjente personene bak de berømte stemmene.
 1. Neste stopp: Frogner stadion
   

  Kristin Aarre har en av Norges mest kjente stemmer, i hvert fall for folk som bor i Oslo og omegn. Hun tar t-banen, bussen og trikken sammen med deg hver dag, og sier ifra når du har ankommet stoppet ditt.

  Aarre, som til daglig jobber i Ruter, har lest opp nesten 4000 holdeplassnavn!

  Videoen er laget av Ruter, men publisert av Eidsvoll og Ullensaker Blad på Youtube.


 2. Askeeeepottt!


  (FOTO: Sigurd Eidsøren / VG / NTB scanpix)

  Det blir ikke jul i Norge uten "Tre nøtter til Askepott" på NRK. Og dét skal Knut Risan ha mye av æren for.

  Den avdøde norske skuespilleren hadde stemmene til alle karakterene i den tsjekkiske filmen og viste en fantastisk formidlingsevne. Imponerende!


 3. Stemmen alle har hørt
   

  Har du vært på kino eller sett på TV de siste årene, har du definitivt hørt Jan Dalchow. Mannen med den grove og basstunge stemmen høres i over 100 filmtrailere og utallige reklamefilmer.

  Dalchow er en av få nordmenn som lever av å være voiceover-artist.


 4. Dama som hjelper deg med alt: iPhone-Siri
   

  Susan Bennett fikk i 2005 tilbud av programvare-selskapet ScanSoft om å låne bort stemmen til et dataprosjekt. På dét tidspunktet visste ikke den amerikanske kvinnen at stemmen hennes kom til å bli en av verdens mest kjente.

  Ifølge Wikipedia fikk Bennett i 2011 en e-post fra en bekjent som skrev at hun hørtes ut som Apples digitale assistent Siri. Og vennen hadde rett - Bennett visste nemlig ikke at ScanSoft hadde samarbeidet med Apple om Siri.

  Tidligere i september skrev Dinside at du endelig kan bruke Siri/Bennett også på norsk med iOS9.


 5. FIFA-kommentatorene
   

  FIFA er blant verdens mest populære TV-spill, og derfor har fotballfans over hele verden et spesielt forhold til Martin Tyler og Alan Smith.

  Førstnevnte har lånt bort stemmen i en årrekke, mens Alan Smith erstattet Andy Gray til FIFA 2012-spillet. I videoen over, som er laget av EA sports, kan du bli med kommentatorene på jobb.


 6. Walt Disney = Mikke Mus


  (FOTO: NTB scanpix / TT)

  Selveste Walt Disney hadde stemmen til den amerikanske versjonen av Mikke Mus i over 20 år, skriver The Telegraph. Disney måtte til slutt gi seg fordi han ble for travelt opptatt med selskapet.

  Men det ryktes at den egentlige grunnen var at han etter hvert ikke klarte å prate i falsett etter et langt liv med sigaretter.


 7. Buss-stemmen i Bergen


  Kunne ikke laste instagram  Operasangerinnen Hilde Veslemøy Hagen er bergensernes venn på bussreisen. Hun har lest inn navnene på mellom 800 og 900 holdeplasser, skriver Bergens Tidene.

  - Uttalen på stoppestedet ved Bontelabo var verst å uttale, sa hun til avisen i 2013.


 8. Stemmen fra barndommen


  (FOTO: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

  Mikke Mus, Langbein, Onkel Skrue og Raptus von Rupp. Norske Harald Mæle har vært dem alle. 71-åringen er kanskje landets mest rutinerte stemmeskuespillere og hans vennlige og klare røst er for mange synonymt med Disney-klassikere.

  Klarer du ikke helt å koble ansiktet til stemmen? Sjekk her:Kilder: Eidsvoll og Ullensaker Blad / Bergens Tidene / WikipediaThe Telegraph / VG