9 ting som irriterer vettet av oss på kollektivreiser

Det er både miljøvennlig og hyggelig å benytte seg av kolletivtransport, men det krever litt folkeskikk.

Fly, tog, buss, trikk, t-bane, ferge eller hurtigbåt. Det kollektive transporttilbudet rommer mange farkoster og fremkomstmidler, noe som er positivt for både miljø og økonomi.

Man slipper rushtrafikken, kan ta på seg høretelefon eller headsett og sone ut til musikk eller radio. Det å reise kollektivt gjør at man får tid og rom til ettertanke. Det er transportetappen der du kan velge å puste ut og ta en pause. Det er avslappende.

Hadde det ikke vært for alle de som ikke evner å ta hensyn. Folk som...

 1. ...alene tar opp to seter


  Kunne ikke laste instagram  Det spiller ingen rolle om du tar opp en ekstra plass fordi du må strekke ut bena, har lagt sekken på setet, eller hvis du setter deg ytterst så setet nærmest vinduet blir stående tomt. Ikke ta opp to seter!


 2. ... "manspreader"


  Kunne ikke laste instagram  Virkelig? Det kan umulig være nødvendig å forsøke å utføre en sittende spagat på vei til eller fra jobb.


 3. ...presser seg inn på bussen før andre har gått av


  Kunne ikke laste instagram  Når du går på først blir det kronglete for de som allerede er inne å gå av. Dette er vanlig kollektivetikette. Lær det først som sist.


 4. ...hører på musikk, og synger eller nynner til musikken


  Kunne ikke laste instagram  Sangen er sikkert skikkelig fengende, men vi hører ikke det du hører. Vi hører kun de sure tonene du presser frem, og det er skikkelig lite fengende.


 5. ...snakker kjempehøyt i telefonen


  Kunne ikke laste instagram  Det er ingen som er interessert i å være passiv deltager i samtalen din. Helst ikke snakk i telefonen i det hele tatt, og dersom du absolutt må så bruk innestemme.


 6. ...stiller seg rett foran døren eller i midtgangen og bare er i veien for andre


  Kunne ikke laste instagram  Hva med å flytte seg så andre kommer seg av og på eller forbi? Hva med å stille seg inn til en side? Hva med å ikke ta så mye plass?


 7. ...er kjempefull og utagerende (video)


  Kunne ikke laste instagram  Har du en venn som er full? Ta vare på ham, og pass på at han setter seg rolig ned. Er det du som er kjempefull? Prøv å oppføre deg som et voksent menneske.


 8. ...på død og liv skal inn selv om t-banen er stappfull


  Kunne ikke laste instagram  Når det ikke er mer plass så er det ikke mer plass. Du skal sikkert på jobb som alle oss andre, men når du fånyttes forsøker å presse deg inn så blir banen stående, og da blir vi alle forsinket.


 9. ...ikke har kontroll på barna sine som roper, skriker og løper rundt


  Kunne ikke laste instagram  Han er sikkert den skjønneste, lille prinsen i dine øyne, men for alle andre er han kun en bråkete kilde til irritasjon. Hva med å gjøre jobben din som oppdrager og sørg for at han ikke plager vettet av alle andre?