9 tegn på at du er smartere enn gjennomsnittet

Du er B-menneske og eldst i søskenflokken.


Av alle ting man kan strebe etter er det å være intelligent rimelig høyt oppe på listen. Dette er det forsket mye på, og forskerne har etter hvert funnet mange likhetstrekk blant personer med høy intelligens.

Man bør derimot ha i bakhodet at flere intelligenstester blant annet har blitt kritisert for å legge for lite vekt på kreativitet, praktisk intelligens, dyd og etikk.

SOL byr på ni tegn som kan tyde på at du er smartere enn folk flest:
 1. Du har smarte foreldre


  Forskere i både Finland og i USA har funnet ut at genene våre har mye å si for hvordan hjernen vår utvikler seg, skriver New Scientist.

  Og det er spesielt de kognitive egenskapene våre som påvirkes, for eksempel oppfatning, oppmerksomhet, problemløsning og tenkning. Dette tyder på at intelligens er arvelig.


 2. Du er eldst i søskenflokken


  FOTO: Jonas Frøland / NTB scanpix

  Den eldste i søskenflokken er ofte den smarteste, ifølge en studie gjort av norske forskere tilknyttet Statens arbeidsmiljøinstitutt og Universitetet i Oslo, og Forsvarets sanitet.

  De undersøkte resultatene fra IQ-tester til 250.000 18-19-åringer som var på sesjon før verneplikt i Forsvaret. Resultatene viste at de førstefødte testpersonene hadde en IQ på 103, mens det andrefødte hadde en IQ på 100 og det tredjefødte hadde 99 i IQ.


 3. Du snakker med deg selv


  Du blir du faktisk smartere av å prate med deg selv, men da må du gjøre det på riktig måte, skriver psykolog Linda Sapadin på nettstedet World of Psychology.

  Dersom du gir deg selv komplimenter, motiverer, reflekterer og snakker om mål du har satt deg, vil du både føle deg bedre og bli smartere.

  Les også: Snakker du med deg selv? Det er et tegn på at du er smart


 4. Du er våken om natten


  FOTO: Colourbox

  Etter å ha studert søvnmønsteret til rundt 1000 tenåringer, så forskere ved Universitetet i Madrid at personene som likte å være sent oppe scoret høyere på tester knyttet til generell intelligens.

  Les også: Forskere sier at B-mennesker er smartere


 5. Du har masse sexlyst


  En undersøkelse gjort av Lovehoney, en sexleketøyforhandler i England, fant en sammenheng mellom intelligens og høy sexdrift, skriver Medical Daily.

  Det er dermed ikke sagt at det er de med høyest IQ som har mest sex, faktisk tyder det meste av forskning på det motsatte:

  – Det er en negativ korrelasjon mellom intelligens og hvor ofte man har sex, sier sosiolog Rosemary Hopcroft til Psychology Today.


 6. Du er høy


  En studie fra Universitetet Princeton i 2008, hvor tusenvis av mennesker deltok, viste at høye personer fikk bedre resultater på IQ-tester som barn, og tjente mer penger som voksne.

  Ifølge forskerne viste undersøkelsene at så tidlig som ved treårsalderen, før skolen hadde mulighet til å ha noen påvirkning, og videre gjennom barndommen gjorde høye barn det gjennomgående bedre på kognitive tester, skriver Business Insider.


 7. Du er ikke religiøs


  Det å være ateist, eller ikke-religiøs, er ikke i seg selv et tegn på at man er mer intelligent enn de som tror på Gud, skriver Nigel Barber i Psychology Today.

  The Daily Mail skriver derimot at ateister har høyere IQ, og at det er intelligensen som er grunnen til at de ser på religion som irrasjonelt. De tror derfor heller på det som er vitenskapelig bevist.


 8. Du lærte å lese tidlig


  FOTO: NTB Scanpix

  Lærte du tidlig å lese? I 2012 undersøkte forskere nesten 2000 par eneggede tvillinger i Storbritannia, og fant at tvillingen som lærte seg å lese tidligst ofte fikk bedre resultater på kognitive tester.


  Forskerne antyder at det å lese fra man er liten både øker den verbale evnen, og evnen til å ressonere, skriver Business Insider.


 9. Du tør å ta sjanser


  I en ny studie, gjennomført ved universitetet i Finland, kommer det fram at risikosøkende mennesker ofte er smartere enn andre, skriver Forskning.no. 

  Forskerne fant ut at de som tok raske avgjørelser om å ta en sjanse, hadde betydelig mer hvit substans (det nevrale nettverket) enn de som stoppet opp og valgte å «safe».

  Les også: Personer som tør å ta risiko er smartere enn andre


Legg til sol_no på SnapChat