9 julefilmer du bør se i løpet av adventstiden

Det blir ikke jul uten.Den koselige adventstiden er offisielt i gang, og ofte er dette tiden hvor mange benker seg i sofaen med en god film eller TV-serie.

Særlig er det kanskje de klassiske julefilmene vi vil se på denne tiden av året. Derfor har SOL samlet 9 filmer som bør sees i tida framover: 

 1. Hjemme Alene (1990)
  Kevin og hans store familie har fått hele verden til å le og gråte.

  Men tida etter 90-talls suksessen har ikke vært en dans på roser. Ifølge VG «Alene hjemme»-skuespillerne vært gjennom narkotikaproblemer, dødsfall og mystiske diagnoser.

  Denne filmen er fortsatt en herlig komedie, full av snill action og sann julestemning!


 2. Love Actually (2003)
  Kanskje en av manges favoritter! Her møter vi et stjernespekket lag bestående av blant andre Hugh Grant, Keira Knightley og Colin Firth, som alle er med på å sette oss i julestemning.

  Nettstedet Forbes kåret også Love Actually til tiårets beste julefilm tilbake i 2013.


 3. Reisen til julestjernen (1976)
  Et kongedømme i et eventyrland. Et slott med en liten kongefamilie bestående av kongen, dronningen og deres lille datter, prinsesse Gulltopp. Det er her historien om «Reisen til julestjernen» begynner.

  Filmen fra 1976 er en sann klassiker for oss nordmenn og har samlet hundretusener foran skjermen hver julaften.

  I 2012 fikk originalen nytt liv, men dette imponerte ikke P3s anmelder Birger Vestmo.


 4. Med Grimm og gru (1976)
  Filmen om ulvene er egentlig ikke en klassisk julefilm. Handlingen har ingenting med jula og gjøre, men den har likevel blitt vist på NRK hver lillejulaften i mange år.

  Og mange nordmenn har et nært og kjært forhold til rockemusikalen, som ifølge P3 er basert på en historie av Ion Creanga, som er en viktig del av rumensk eventyrtradisjon.


 5. The Holiday (2006)
  Med et stjernelag som blant andre Jude Law, Cameron Diaz, Kate Winslet, Jack Black, Eli Wallach og Rufus Sewell, må «The Holiday» være med på lista.

  Den lettbeinte kjærlighetskomedien tar oss med på en reise til England og Los Angeles, hvor to «vellykkede» kvinner, en London-journalist og en film-PR-spesialist i Los Angeles, møtes på Internett for å bytte hus i et par uker.

  Den gir hvert fall meg skikkelig julestemning! VG var tilbake i 2006 enig og mente filmen «flommet over av feelgood».


 6. Grinchen (2000)
  Selv om ikke «Grinchen» fikk filmanmelderne i Norge til å gå bananas da den kom ut i 2000, gikk den hysteriske julefilmen sin seiersgang på kino i USA.

  I komedie-mesteren Jim Carreys skikkelse, vil den avskyelige, forbryterske og samtidig skøyeraktige Grinchen - som hater julesteming og alt høytiden fører med seg, stjele julen.


 7. Tre nøtter til askepott (1973)
  Hver julaften benker tusenvis av nordmenn seg foran TV-apparatene for å se filmen «Tre nøtter til Askepott» på NRK1.

  Det er vel noe nostalgi rundt det å se prinsen lete etter den mystiske og vakre jenta i Tsjekkias skoger.

  Tidligere i år kunne Dagbladet fortelle at den populære kultfilmen vil få en nye og helt norsk versjon. Norsk Filminstitutt har gitt støtte for en nyinnspilling med 3,9 millioner kroner.


 8. A Christmas Carol (2009)
  Ifølge Forbes er animasjonsfilmen med Jim Carrey som baserer seg på Charles Dickens roman om den gjerrige Mr. Scrooge, verdt å se. Den får en fin 10. plass på nettsidens kåring over tiårets beste julefilmer.


 9. Elf (2003)
  Så kommer vi til julefilmen, «Elf». Med Will Ferrell i rollen som alv er «Elf» en av vår tids mest kjente og kjære julefilmer, skriver Dagbladet.

  Den populære filmen er en varmende og underholdene julekomedie for hele familien!