9 ganger det har vært seerstorm mot «Farmen»

Det populære programmet har fått tyn for alt fra dyremishandling til en ullgenser.Årets sesong av «Farmen» fikk en knallåpning da den hadde premiere tidligere denne uka.

«Farmen» er et av Norges mest populære TV-program, hvor deltakerne settes 100 år tilbake i tid, der de skal drive en gård sammen. Med ulike personligheter skaper dette også strid, krangling og diskusjoner mellom deltakerne.

Men gjennom de siste årene har TV 2-programmet også fått mye tyn og kritikk. Bare den første uka av årets sesong har både politiet, Trygg trafikk og en blogger hevet seg på banen.

SOL har samlet ni hendelser hvor «Farmen» har fått krasse ord slengt etter seg.


 1. 2015: Trygg trafikk og politiet blander seg inn


  I årets premiere av «Farmen» ble alle deltagerne plassert på et åpent lasteplan og kjørt opp til gården. Dette fikk både Trygg Trafikk og politiet til å reagere, skrev VG.

  - Dette handler jo om sunn fornuft. Å sitte på lasteplanet i full fart gir vind i håret og bra TV-bilder, men er både farlig og ulovlig, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen, til VG.

  Videre skriver avisa at produksjonsselskapet som produserer «Farmen», Strix, forklarte at det ble gjort en grundig inspeksjon av privatveien lastebilen skulle kjøre på:

  - Veien var på dette tidspunktet ny-planert for anledningen og avsperret. Dette, sammen med at lastebilen holdt lav hastighet, gjorde at vi anså det som lite risikofylt å gjennomføre den korte transportetappen, sier produsent Kim Alexander Melland-Orerø.

  TV 2 påpeker at de har lang erfaring med at Strix ivaretar deltagernes sikkerhet på en forsvarlig måte.


 2. 2015: Dyreplageri


  I samme episode som Trygg trafikk blandet seg inn, sa også blogger og hundeinstruktør Emma Mary Garlant ifra.

  I episoden viste TV 2 en hundevalp som ble dratt etter nakkeskinnet (du kan se klippet her), noe Mary Garlant hevder er brudd på tre dyrevelferdslover, skriver Dagbladet.

  - Å løfte en hund etter nakkeskinnet er noe man ikke skal gjøre. Det kan føre til fysiske skader, frykt og aggresjon hos hunden. I dette tilfellet kan man se for seg at valpen blir redd for menn med skjegg. Det er en atferd overfor hunden som er veldig, veldig lite å anbefale, sa hun til Dagbladet.

  TV 2 understreker ovenfor Dagbladet de tar dyrevelferd på alvor, og at de valgte å vise klippet fordi de vet at hunden Bajas ikke tok skade av behandlingen den fikk av «Farmen»-deltaker Erling.


 3. 2015: Advarer mot krangle-TV


  Før premieren av årets sesong skrev Dagbladet at tidligere Farmen-vinnere advarte TV 2 mot å lage krangle-tv.

  Blant annet sa tidligere «Farmen»-vinner, Morten Heggdal, at han håper TV 2 sulter deltakerne og lar realitetene for hundre år siden få hovedfokus. 

  - De trenger ikke konflikter for å lage spenning. La oss få se knallhard jobbing, sa han.


 4. 2014: Slakt for å vise dyredrap på TV


  I fjorårets sesong var det flere som reagerte da den omstridte «Farmen»-deltakeren, Frank Tore Aniksdal, avlivede et lam med pistolskudd avfyrt på kloss hold.

  Siri Martinsen, veterinær i dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, var en av dem som reagerte på innslaget, ifølge Seher

  - Først og fremst ser det ut til at dyret blir løftet etter hornet, før mannen skyter. Det er vanskelig å se vinkelen, men å løfte dyr etter hornene er ikke lov.

  Martinsen påpekte at hun ikke liker at vold mot dyr nok en gang er brukt som en del av et underholdningsprogram:

  - Vi har henvendt oss til TV 2 og andre medieprodusenter flere ganger tidligere i forbindelse med hvordan man spekulerer i avliving av dyr og vold mot dyr. Mange medier beveger seg nær eller over grensen for hva som er lov, sa hun til Seher.

  Håvard Solem i TV 2 kommunikasjonsavdeling, forklarte at de hadde vært i kontakt med Mattilsynet for å få bekreftet at slaktingen som ble vist er innenfor gjeldende lover og regler.


 5. 2014: Ble anmeldet for dyremishandling


  Hamar Arbeiderblad skrev i fjor at Mattilsynet skrev et brev til produksjonsselskapet Strix at tilsynet fikk tre uavhengige bekymringsmeldinger om dyreholdet på «Farmen»-gården.

  Det ene tilfellet var behandlingen av kattunger i en spesiell episode.

  Det var deltakeren Olav Harald Ulstein som kastet to kattunger ut av døren på TV-gården. Dette førte til at han fikk både seere og dyreaktivister på nakken.

  Dyrevernorganisasjonen NOAH var en av dem som reagerte, og anklaget TV 2 for å vise dyremishandling, skrev Dagbladet.

  Organisasjonen bestemte seg for å anmelde kanalen.

  - Vi har fått flere ulike tips om «Farmen», som gjør at vi nå velger å gå til anmeldelse. Den inneholder flere punkter. Det handler om håndtering av sau i et par tilfeller, en avlivning av en hane, og episoden med kattungene, forklarte veterinær Siri Martinsen i NOAH.

  TV 2 ville ikke kommentere denne anmeldelsen til Dagbladet. 


 6. 2014: Kritikk om mobbe-TV


  Fjorårets «Farmen»-sesong ble også anklaget for å lage mobbe-TV, skrev TV 2.

  Mange mente TV-programmet tillot mobbing og tilbakemeldingene haglet inn på programmets Facebook-side.

  Likevel var ikke alle enige i kritikken, som programleder Gaute Grøtta Grav.

  – Det er feil, svarte han TV 2, på spørsmål om han leder et program som driver med mobbing.


  Det ble en feid mellom deltakerne Finn Olav Odde og Olav Harald Ulstein i fjor, noe som flere av seerne reagerte på. Gaute Grøtta Grav forklarte at han derimot så på det som en god, gammeldags kamp mellom to alfahanner.


 7. 2013: Dyrevernalliansen krevde gransking


  Det er som regel mye kritikk og omtale om dyrene inne på «Farmen»-gården. Dette skjedde også i sesongen for to år siden, da Dyrevernalliansen krevde at TV 2 tok en gjennomgang av rutinene etter at en ku og en kalv måtte avlives på «Farmen».

  Hendelsene Dyrevernalliansen trakk fram var da en kalv ble tatt livet av, at griseunger døde og at ei ku gikk med jurbetennelse uten stell.

  - Det er ekstra ille at dyr har dødd på grunn av dårlig stell. Jeg mener TV 2 må skjerpe seg og ta grep. Det er tydelig at dyra ikke blir tatt nok vare på og at TV 2 bruker dyra på en kritikkverdig måte, sa informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Dagbladet.

  Kommunikasjonsansvarlig for programmet, Alex Iversen, forklarte at «Farmen»-gården ble fulgt tett opp av en dyreansvarlig i produksjonen, og av en fast veterinær.

  Til VG sa han at både produksjonsselskapet Strix, og TV 2 som oppdragsgiver, tar dyrevelferden svært alvorlig.

  - Vi mener at dyrevelferden er blitt ivaretatt på en svært forsvarlig måte også denne sesongen, og at det er gode rutiner på plass. I år har det vært noe mer problemer enn vanlig, men årsaken var ikke produksjonen, eller deltakerne, men plager dyra hadde fra før. Når det er sagt, jobber vi alltid får å bli bedre i det vi gjør.


 8. 2012: Fikk refs fra Arbeidstilsynet


  I «Farmen»-sesongen fra 2012 fikk de refs av Arbeidstilsynet da to av deltakerne brukte et hjemmesnekret stillas under ukesoppdraget, skrev VG.

  Kjell Haugen, regiondirektør for Arbeidstilsynet i Indre Østland, mente det hele var uansvarlig.

  - Selv om man skal gjenskape 1912 på TV, så gjelder norsk lov, sa han til VG.

  - Det er uforsvarlig å arbeide i høyder uten sikring. Hadde noen falt ned øverst fra et slikt stillas, så kunne de personene skadet seg stygt. Arbeidstilsynet ser at fallulykker fra større høyder enn dette dessverre har ført til dødsulykker.

  Til VG innrømte produksjonsselskapet, Strix, at sikkerheten under tjæringen av hovedgården ikke var god nok.


 9. 2012: Fikk kritikk for Gaute-genseren


  2012 var året hvor programlederen, Gaute Grøtta Grav, fikk pres for en ullgenser han hadde på deg i flere av programmene.

  VG skrev blant annet at medieeksperter anklaget Gaute Grøtta Grav for å være en levende reklameplakat, etter ullfabrikken som lagde genseren fikk et innslag på programmet på over 11 minutter, sammen med Grøtta Grav. 

  Gaute Grøtta Grav og TV 2 samarbeidet med Rauma ullvarefabrikk om utviklingen av den brune ullgenseren Gaute brukte i «Farmen».

  Forsker og ekspert på presseetikk, Carl-Erik Grimstad, tok til ordet og mente at Gautes innslag fra ullfabrikken er tekstreklame.

  - Dette smaker det vondt av. Programlederen i «Farmen» er jo en vandrende reklameplakat for genseren, og denne reportasjen ser for meg ut som klar tekstreklame. Det er ikke sånn at underholdningsprogram er unntatt det etiske regelverket som alle medlemmer av pressens organisasjoner er forpliktet til å følge, fortalte Grimstad til VG.

  TV 2 bekreftet at Rauma Ullvarefabrikk hadde kjøpt lisensen på genseren, men de mener det lå en redaksjonell vurdering bak innslaget fra fabrikken.

  - Rauma Ullvarefabrikk er ikke en sponsor av «Farmen», og innslaget derfra er gjort etter en redaksjonell vurdering, sa presseansvarlig Alex Iversen.