8 utrolige fengselsrømninger

8 utrolige fengselsrømninger

Noen ganger overgår virkeligheten de vanvittige tingene vi ser på TV-skjermen.

(upublisert) Opprettet


Det finnes noen sjangre innenfor populærkulturen som fenger mer enn andre. Filmer og TV-serier om fengsel eller fluktforsøk er en av disse.

Fra Shawshank Redemption til Papillion, eller Prison Break som i sommer ble bekreftet at kommer med en ny sesong. Vi elsker filmer om helten som er uskyldig fengslet og forsøker å rømme.

Men noen ganger er virkelighetens fengselsflukter like, om ikke mer, spektakulære enn de vi lar oss underholde av når vi sitter i sofaen. 1. Grov seg gjennom en halv meter tykk teglsteinsmur med smørkniv


  (FOTO: Geri Olsen/VG)

  Den 14. oktober for to år siden oppdaget vaktene ved fengselet i Hamar at en innsatt hadde gravd seg seg gjennom murveggen, og klatret over et tre meter høyt gjerde med piggtråd for å komme seg i frihet. Verktøyet han brukte var en smørkniv.

  Den gang kunne fengselslederen fortelle at hendelsen viste at fengselet ikke var sikkert nok.

  Fun fact: En annen innsatt ved fengselet rømte i 2008 ved å  grave seg ut med en kleshenger, for så å fire seg ned fem meter ved hjelp av et laken.

  Les mer: Aftenposten / Dagbladet


 2. Den meksikanske "muldvarpen"


  (FOTO: Fernando Brito/Afp)

  Lederen for det mexicanske Sinaloa-kartellet, Joaquín «El Chapo» Guzmán, rømte fra et meksikansk høysikkerhetsfengesel i juli i år.

  El Chapo brukte rudt seks måneder på tunellen som var 1,5 kilometer, belyst og hadde et ad hoc ventilasjonssystem. I tunnelen ble det også funnet en liten motorsykkel brukt til å transportere jord.

  Fun fact: Ble fengslet i 1993, men rømte i 2001 ved å gjemme seg i en skittentøykurv.

  Les mer: Dagbladet


 3. Flyktet fra et rømningsikkert fengsel


  (FOTO: The Granger Collection/NTB Scanpix)

  Bankraneren og gangsteren John Dillinger skal i 1934 angivelig ha rømt fra Lake County jail i Crown Point, Indiana ved å spikke en pistol ut av et stykke tre som han deretter farget svart ved å bruke skokrem.

  Dillinger ranet 34 banker og fire politistasjoner i løpet av sin kriminelle karriere før han ble skutt og drept i Chicago utenfor The Biograph Theatre.

  Fun fact: Metal-bandet The Dillinger Escape Plan har tatt navnet sitt fra overnevnte sin fengselsflukt.

  Les mer: Time


 4. Surfet seg til friheten


  (FOTO: Cornelius Poppe/NTB Scanpix)

  En 23-år gammel narko- og voldtektsdømt fange rømte i august i år fra lavsikkerhetsfengselet på Bastøy i Oslofjorden.

  Den 3 kilometer lange ferden over fjorden ble gjort flytende på et gammelt surfbrett, og med en lekespade som åre.

  Fun fact: Bastøy fengsel har et eget band der alle medlemmene er innsatte. Bandet har det fengende navnet Skyldig om faen.

  Les mer: Dagbladet / VG


 5.  Koreansk slangemann


  (FOTO: Colourbox)

  Choi Gap-bok, en 49 år gammel koreansk mann rømte fra et fengsel i den Sør-Koreanske byen Daegu i september 2012.

  Han skal angivelig ha klart å komme seg ut av cellen sin ved å skvise seg mellom det 15 centimeter brede mellomrommet i gitteret. Deretter skal han ha ruslet rolig bort til et vindu, brutt det opp og hoppet ut.

  Fun fact: Før rømningen skal han ha smurt seg inn med en antibakteriell salve for å være så glatt og sleip som mulig.

  Les mer: Korea Joongang Daily


 6. Flukten fra fangeøya


  (FOTO: Lewis Stickley/Pa Photos)

  Verdens mest berømte fengsel har sett mange rømningsforsøk de 30 årene det var i drift fra 1933 til 1963, men det er angivelig bare tre menn som faktisk klarte å rømme.

  Clarence Anglin, John Anglin og Frank Morris grov hull i veggen på cellene sine, og klatret ut gjennom en ventilasjonssjakt. De lagde en enkel flåte av regnjakker og et seigt, sementaktig lim, og forsøkte å svømme til frihet. Ingen av de tre har noensinne blitt funnet, hverken død eller levende.

  Fun fact: Clint Eastwood, Fred Ward og Jack Thibeau spilte rollene som de tre i filme Escape from Alcatraz.

  Les mer: The Telegraph


 7. Fransk helomvending


  (FOTO: Anthony Devlin/Pa Photos)

  Det britiske fengselsvesenet rakk ikke å vise frem innsiden av Pentonville fengsel til den franske pyromanen Julien Chautard i mars 2009.

  På vei ut av bussen som fraktet ham og flere andre fanger til fengeselet så Chautard sin mulighet mens vaktene var opptatte. Han dukket ned, krøp inn under bussen og holdt seg fast på undersiden idet den kjørte avgårde.

  Fun fact: Én måned etter flukten meldte Cahutard seg til politiet etter å ha blitt oppfordret til det av venner og familie.

  Les mer: The Telegraph


 8. Ha en fin dag!


  (FOTO: Splash News)

  Richard Matt og David Sweat benyttet seg av det gamle gode "puter-under-dyna"-trikset, og klatret gjennom et hull i veggen. Deretter ålte de seg hele 120 meter gjennom et avløpsrør og ut i friheten.

  Tre uker etter rømningen ble Matt skutt og drept av føderale agenter i byen Malone i delstaten New York, mens Sweet ble skutt og anholdt to dager etter ved den Kanadiske grensen.

  Fun fact: Ved røret de rømte gjennom klistret de en Post-It lapp med en hilsen til fengselsbetjentene der det sto "Have a nice day".

  Les mer: New York Post


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer