7 sjokkerende fakta om regnskogen

Dette visste du kanskje ikke om midtpunktet i årets TV-aksjon.

I år støtter TV-aksjonen Regnskogfondets arbeid med å redde et område større enn Norge og Danmark til sammen.

Pengene som samles inn skal bidra til å bevare noen av verdens største regnskogsområder i Peru, Brasil, Den demokratiske republikken Kongo og på øya Ny-Guinea.

18. oktober går årets TV-aksjon av stabelen. Sol samler syv fascinerende fakta om regnskogen.

 1. Huser over halvparten av verdens arter


  FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix

  Regnskogen er hjem for over halvparten av landjordas arter, ifølge rapporten State of the rainforest, utarbeidet av Regnskogfondet og GRID-Arendal.

  Det er dermed et stort skattkammer av biologisk mangfold, og en svært stor del av dette er ukjent for forskerne.


 2. Mye rikere enn andre skoger
  FOTO: Luiz Fernando Ribeiro / TT NYHETSBYRÅN / NTB Scanpix

  Det anslås at det lever mellom 3 og 50 millioner forskjellige arter i verdens tropiske regnskoger. Regnskogene har dermed et langt høyere antall arter på ett bestemt sted, enn det som finnes i andre typer skog.

  Skoger med lavere temperatur er ofte dominert av et halvt dusin treslag, som utgjør mer enn 90 prosent av trærne i skogen. En regnskog kan derimot ha over 480 forskjellige treslag på et område på 10 mål, skriver nettstedet Mongabay.
 3. Halvparten av regnskogen forsvunnet
  FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix

  Tidligere dekket tropiske regnskoger 18 millioner kvadratkilometer av jordens overflate. Nå er dette redusert til halvparten, ifølge rapporten State of the rainforest, og mesteparten har forsvunnet i løpet av de siste 50-60 årene.

  University of Maryland anslår at det årlige tapet av tropiske skoger er 92 000 kvadratkilometer. Ifølge universitetet har 1,1 million kvadratmeter forsvunnet fra år 2000 til 2012. Dette er et område som er tre ganger så stort som Norge.


 4. Lagrer enorme mengde CO2


  FOTO: Juan Manuel Borrero / Album / NTB Scapix

  Bevaring av regnskog bidrar til å binde CO2 og motvirke global oppvarming.

  Regnskogen lagrer og inneholder enorme mengder karbondioksid. Den årlige nedhuggingen av de tropiske skogene fører dermed til like store CO2-utslipp som utslippene fra alle bilene i verden.

  Rapporten State of the rainforest slår også fast at regnskogens ressurser og økosystem er essensielle for å løse klimakrisen og tapet av biologiske arter på grunn av den, men også for å bekjempe fattigdom, og sikre matlagre på lang sikt.


 5. Palmeolje bidrar til at regnskog forsvinner


  FOTO: Science Photo Library / NTB Scanpix

  Palmeoljeindustrien er i dag den viktigste årsaken til at regnskogene i Indonesia og Malaysia forsvinner, skriver Framtiden i våre hender, på sine nettsider.

  Nesten all palmeolje i norske matvarer kommer fra Indonesia og Malaysia. I begge landene hugges regnskogen ned i hurtig tempo.


 6. Et levende medisinskap


  FOTO: Pete Oxford / Corbis / NTB Scapix

  En rekke viktige medisiner og kjemiske produkter kommer fra tropeskogene, blant annet Kurare, stryknin og rotenon, som har blitt benyttet av indianere i Amazonas i mange generasjoner.

  Reserpin førte også til en revolusjon i behandlingen av psykiske lidelseser. Vincristin og vinblastin fra rosegravmyrt ga effektiv behandling av leukemi hos barn. Lenge var også Kinin fra barken av et tre den eneste medisinen mot malaria.

  Hittil har først og fremst planter og sopp blitt brukt til å lage nye medisiner, men det spekuleres i at det kan ligge store muligheter i utnyttelse av kjemiske forbindelser fra insektsverdenen.


 7. Hjemmet til 260 millioner mennesker


  FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix

  Det bor hele 260 millioner mennesker i regnskogen. Ifølge TV-aksjonens nettsider, viser Regnskogfondets arbeid at der urfolk har fått rettigheter til sitt eget landområde, blir skogen stående.

  Når skogene hugges ned mister disse menneskene hjemmet.


KILDER: State of the rainforest, Mongabay, VG, Framtiden i våre hender, blimed.no