6 steder som garantert får pulsen til å øke

6 steder som garantert får pulsen til å øke

Noen er så skumle at man nesten kan tro de er hjemsøkte.

(upublisert) Opprettet


Skrekkfilmen Villmark 2 hadde premiere fredag 9. oktober, og handlingen utspiller seg på Harastølen, eller Luster sanitorium, i Sogn og Fjordane. Sanitoriet som åpnet 2. november 1902 ble brukt som blant annet tuberkulosehjem og psykiatrisk sykehus.

Det ble stengt på midten av 90-tallet, og har stått tomt og forfalt de siste 20 årene. Det er et unektelig skummelt bygg, og den perfekte kulisse for en film som Villmark 2.

Men det er langt fra det eneste bygget med en fortid og utseende som passer seg for skrekkfilmer.

SOL byr på fem steder skumle nok til å få pulsen til å øke, eller blodet til å fryse i årene:
 1. Lier Psykiatriske Sykehus


  (FOTO: Jarle Naustvik, Flickr (CC BY-NC 2.0))

  Lier sykehus er muligens det mest kjente psykiatriske sykehuset i Norge. Mye takket være en utstilling på Teknisk Museum, og forfatter Ingvar Ambjørnsens beretninger om hva som foregikk der da han var ansatt som ufaglært pleiemedhjelper i 1974 og 1975.

  Deler av sykehuset ble nedlagt i fra 1985 til ut på 90-tallet, og de gamle byggene som står og forfaller er et yndet mål for hobbyfotografer og ungdom på jakt etter spenning og skremming.


 2. Hashima Island


  (FOTO: Franck Robichon, Epa/NTB Scanpix)

  Hashima ligger omtrent 8 nautiske mil unna byen Nagasaki, midt ut i havgapet. Opprinnelig var det en gruveby for de som jobbet med å utvinne kull fra undersjøiske gruver. Bygningene har stått urørt etter at driften ble lagt ned i 1974, og all besøk var forbudt de neste 35 årene, frem til øya åpnet for journalister i 2009.

  Øya ble også brukt som arbeidsleir for kinesiske krigsfager fra begynnelsen av 30-tallet og frem til slutten av andre verdenskrig. Den blir ofte kalt "Battleship Island" eller "Hell Island".


 3. Beelitz Heilstatten Militærsykehus


  (FOTO: Thomas Geersing, Flickr (CC BY 2.0))

  Planene for bygget var at det skulle være et sanitorium for å kunne behnadle det økende antallet mennesker rammet av tuberkulose på 1880-tallet. Men fra begynnelsen av første verdenskrig frem til slutten av andre verdenskrig ble det benyttet som militærsykehus for de tyske styrkene.

  Den røde arme tok over driften etter 1945, og benyttet det som sykehus for det Sovietiske militæret frem til 1995.

  I 1994 ble flere seksjoner av sykehuset stengt, blant annet psykiatriavdelingen og den kirurgiske avdelingen. Mye av sykehuset har stått ubrukt siden den gang, og har forfalt mye med årene.


 4. Six Flags Jazzland


  (FOTO: Darrell Miller, Flickr (CC BY-NC 2.0))

  Fornøyelsesparken ligger i New Orleans i delstaten Louisiana, og har vært stengt siden 2005. Planen var å åpne den for publikum, men etter ødeleggelsene til orkanen Katrina viste det seg å bli for kostbart.

  Parken har vært gjennstand for konflikt mellom Six Flags og byen New Orleans ettersom førstnevnte hadde en leieavtale med en varighet på 75 år - en avtale de fikk avsluttet i 2009.

  Det har vært flere planer om å renovere og åpne parken, men enn så lenge ligger den forlatt, ødelagt og mer skummel enn fornøyelig.


 5. Chateau Miranda


  (FOTO: Tim De Waele, Flickr (CC BY-NC 2.0))

  Slottet ligger ved den belgiske byen Celles, og ble bygget i 1866. De opprinnelige eierene var familien Liedekerke-Beaufort, franske aristokrater som hadde rømt den franske revulusjonen.

  Familens etterkommere forvaltet eiendommen frem til andre verdenskrig da den ble tatt over av National Railway Company of Belgium, og benyttet som et barnehjem frem til 1980.

  Slottet har stått tomt siden 1991, noe det bærer preg av. Eierskapet er nå tilbake i hendene på Liedekerke-Beaufort familiens etterkommere, tross flere forespørsler fra byrådet i Calles om å ta over driften.


 6. Eastern State Penitentiary


  (FOTO: Colby Vickers, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0))

  Fengselet var i sin tid det største og mest moderne fengselet noensinne bygget, og var inspirasjon for mer enn 300 hundre fengsler verden over.

  Det var i bruk fra 1829 og frem til 1971, og benyttes nå som museum. Hver Halloween arrangerer fengselsmuseet en "Terror Behind the Walls" event der man får en guidet, teatralsk "haunted house"-omvisning med historier fra fengselets glansdager, og de beryktede fangene som satt innesperret der.
Kilder: Filmweb, Harastølen, Teknisk Museum, Ringerikets Blad, Hashima Island, Beelitz Heilstatten, Six Flags Jazzland, Miranda Castle, Easter State Pen, Terror Behind the Walls
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer