Vis mer

6 grunner til at teltturer er kjipt

Den perfekte telturen er sikkert hyggelig, men det blir ofte ikke helt som man hadde tenkt

(upublisert) Opprettet


Jakt og fiske, fjellturer, skogsvandring eller å ligge ved siden av bålet mens man ser ut over et blikkstille fjellvann - det er mye vakkert og nasjonalromantisk ved å overnatte i naturen.

Telting og tur har en spesiell plass i den norske folkesjelen, og 2015 er friluftlivets år (tidligere arrangert i 1993 og i 2005.


Et søk på Instagram gir tusenvis av treff der man kan se Ola og kari Nordmann kose seg i villmarka. Men det er ikke alltid at det bildet vi har i hodet når vi tenker telttur og bål stemmer helt med hvordan slike friluftsutfoldelser kan utarte seg.

SOL har samlet noen situasjoner der virkeligheten ikke svarer helt til forventningene:
 1. Det perfekte sted å slå leir


  Kunne ikke laste instagram  Ved et vann, eller på fjellet med en dramatisk utsikt over dalen nedenfor. Det å finne den perfekte leirplass for "fjellfien" er ofte førsteprioritet...

  Kunne ikke laste instagram  ...men så ender man ofte med å gå litt for lenge i søken etter det perfekte, og må ta til takke med en plass der det er tørt og man slipper å ligge i nedoverbakke.


 2. Romantisk telttur med kjæresten


  Kunne ikke laste instagram  Ofte kan man nok se for seg den perfekte telturen der man kliner litt i lyset av et bål på kvelden, og dagen etterpå våkner til et lite bad før frokost...

  Kunne ikke laste instagram  ...men så var det kanskje vått da man kom frem, så bålet lot vente på seg og det viser seg å være alt for kaldt på morgenen til å gjøre noe annet enn å pakke seg inn i parkasen.


 3. Matlaging over bål eller primus


  Kunne ikke laste instagram  Kanskje man skal steke seg en nytrukket ørret? Hva med litt rømme på siden, og persille og sitron på fisken? Det er ingenting som å tilbrede mat man har fisket selv...

  Kunne ikke laste instagram  ...men så var det ikke noe napp, og kanskje man glemte rødsprit til primusen. Løsningen blir å samle noen halvfuktige kvister og bruke kvelden på å kjempe frem noen få flammer.


 4. Utsikten fra teltet når du står opp


  Kunne ikke laste instagram  Det å starte dagen med å ta ned glidelåsen til teltinngangen og skue ut over frodig norsk natur der den ligger badet i de første strålene fra en varm og vakker sol, det er verdt alle timene med gåing dagen før...

  Kunne ikke laste instagram  ...men så var det som alltid et værvarsel som slo feil, og det eneste man ser frosten på lyngen, maur som haster hjem til tua under de grå skyene som truer med regn. Og det regnet skal regne sideveis om man skal tro vinden som uler.


 5. Enkelheten av å slå opp et telt


  Kunne ikke laste instagram  Det er jo ikke noe problem. Tar maks 15 minutter! Du satte det jo opp i stuen samme dag som du kjøpte det, bare for å være sikker på at det ikke var et bomkjøp, så dette skal nok gå helt fint...

  Kunne ikke laste instagram  ...men så kom man ikke frem før det ble mørkt, en av bardunene har på mystisk vis slitt seg og posen med teltpluggene ligger igjen hjemme på stuebordet. Fire og en halv time etter at du startet vurderer du å gå tilbake til bilen eller bare sove under åpen himmel.


 6. Være helt alene på tur, bare deg og naturen


  Kunne ikke laste instagram  Ensomhet er ikke det samme som å være alene. For det å være alene, bare deg og den majestetiske naturen i Norge er noe av det vakreste og beste man kan utsette seg selv for...

   

  Kunne ikke laste instagram  ...men så er man neppe den eneste som tenker i de baner, og alle hadde tydeligvis hørt om det vannet der fisken bet så bra, eller det fjellet der soloppgangen var så vakker.


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.