Vis mer

5 norske navn som er populære i USA

Her er en del overraskelser.

(upublisert) Opprettet

Det amerikanske nettsiden Nameberry følger navnetrender i USA svært tett, og lager flere ganger i året lister over hvilke navn folk er mest nysgjerrige på. 


De siste årene har det vært flere norske - eller skandinaviske - innslag på på deres lister. Det betyr imidlertid ikke at de norske navnene er på den gjeve navnetoppen i USA, men at navnene blir mer og mer populære "over dammen".

Her har vi samlet 5 navn som amerikanere har vist stor interesse for de siste årene: 

1. Astrid


I februar i år meldte Mammanett.no at det norske navnet Astrid var mest populært i USA. På dette tidspunktet tronet nemlig navnet øverst på Nameberrys "Hottest baby names 2016"- liste.

Denne listen ble utarbeidet ved å se på hvilke navnesider som hadde fått flest visninger i januar, og navnene som hadde økt med mer enn 50% sammenlignet med fjoråret.

Ifølge Wikipedia er Astrid et navn med norrøn opprinnelse. Navnet har lenge vært populært i her til lands og i Sverige. Omlag 21.000 personer heter Astrid i Norge.

2. Frøya (Freya)


Frøya er - i likhet med Astrid - et kvinnenavn med norrøn opprinnelse. Utenfor landets grenser er det imidlertid formene Freja og Freya som er mest utbredt.

Og navnet dukker til stadighet opp på lister over navn amerikanerne synes er interessante.

"Freya har vært et av de navene som har steget mest i popularitet de siste årene, og nådde 417. plass på den amerikanske topp 1000-lista i 2015. I England og Wales er Freya enda mer populært og nådde 21. plass i 2014", skriver Nameberry.

3. Leif


I juni 2015 skrev Dagbladet at navnet Leif var på vei opp i USA. På det tidspunktet var navnet helt oppe på 19. plass over de mest søkte navnene i landet.

Til avisen sier navneforsker Ivar Utne, ved Universitetet i Bergen, at Leif var på 998. plass i USA for fødte i 2014, og at navnet var inne blant topp 1000 i 1960-1980-årene.

Navnet Leif er ifølge Wikipedia en kortform av navn som sluttet på -leif som for eksempel Torleif og Oddleif.

4. Tove


Tove er en kortform av navn som kommer fra den norrøne guden Tor, og kom trolig fra Danmark på 1300-tallet, ifølge Wikipedia. Vi har likevel tatt navnet med på denne listen ettersom det har vært et mye brukt navn her til lands i flere hundre år.

Navnet fikk i likhet med Leif en oppsving i fjor og var helt oppe på 6. plass på "The Hottest Names of 2015"-lista til Nameberry. 

Navneforsker Utne forteller til Dagbladet at både populariteten til Tove og Leif handler om at mange amerikanere har røtter i Skandinavia.

- Jeg tenker at folk nettopp ser etter litt sjeldne navn fordi de ikke kjenner dem, men vel også fordi de ønsker noe spesielt. Derfor er det logisk at navna i denne lista er uvanlige. Tove og Leif kan de ha sett i lister for etnisk skandinaviske navn. De ser nok etter røtter. Dessuten er Leif nesten lik Leaf og særlig «life», sier han.

5. Finn


Navnet Finn har også vært ut og inn av listene til Nameberry de siste årene. Navnet, som betyr «finne» eller «same», endte som nummer fire på "mest søkt hittil i år"-listen i 2014, men falt til 22. plass på den samme listen året etter.

Det blir spekulert i om at karakteren Finn i "Star Wars" kan ha noen med populariteten å gjøre.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.