Vis mer

5 grunner til at strikking er bra for helsa

Den nye genseren du skal strikke deg blir ikke bare fin, men hjelper deg med å holde hodet ditt i form.

(upublisert) Opprettet


Strikking har vært skikkelig i vinden de siste fem-seks årene, og man kan ikke gå forbi en kafé, sitte på toget, eller dra på FrP's landsmøte uten å bli eksponert for den norske strikkemanien.

NRK gjorde stor suksess med sitt 12 timer lange TV-konsept Hele Norge strikker, der 1,3 millioner seere var innom sendingen, mens 90 000mennesker fulgte med på hele seansen.

Heldigvis er det ikke bare motemessige, eller julegavebesparende fordeler ved å strikke. Det har også helsefremmende virkninger.


 1. Minsker risiko for demens og hukommelsesproblemer


  Kunne ikke laste instagram  Forskere ved Mayoklinikken i Rochester, Minesota har funnet ut mennesker som holder hodet aktivt gjennom kryssordløsning, strikking og lignende reduserer sjansen for hukomelsesrelaterte lidelser med hele 40 prosent.


 2. Indre ro og en god følelse


  En spørreundersøkelse på nett, der 3500 "strikkende" briter deltok, viste at det var en sammenheng mellom hvor mye de strikket og hvor lykkelig de følte seg.


  Det er bred enighet blant eksperter på mental helse om at strikking og hekling har en positiv og stressreduserende effetkt, og bidrer til en følelse av indre ro.


 3. En meditativ øvelse


  Kunne ikke laste instagram  Når man er helt fersk bruker man nok en del energi på å mestre strikkingen, slik det er med alle nye aktiviteter. Men når man har øvet litt og det sitter i fingrene har strikking en meditativ effekt ettersom det er veldig repeterende. Det finnes studier som viser at strikking har lik effekt som yoga, og at man slapper av, og får nedsatt hjerterytme og blodtrykk.


 4. Kan være med på å motvirke depresjoner


  Psykolog og forfatter Kelly Lambert hevder i boken sin Lifting Depression, og et blogginnleg hos Psychology Today, at gleden og mestringsfølelse man får av å planlegge og gjennomføre noe kan bidra til å motvirke depresjoner.

  Hun forteller også at leger på slutten av 1800-tallen ga "strikking på respet" til kvinner som følte stress og/eller angst, ettersom de så at det hadde en beroligende effekt.


 5. En god kordinasjonsøvelse


  Kunne ikke laste instagram  Gjennom å strikke bedrer du også samspillet mellom øyne og hender, og er med på å vedlikeholde finmotorikken og kordinasjonsevnen din.
Kilder: WebMD, Daily Mail, DBS eSource, Pyschology Today

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.