13-åringer kan danke ut a-ha

Marcus og Martinius kan bli tidenes yngste Spellemann-vinnere.Lørdag 30. januar er nok det nok en gang duket for Spellemannsprisen. Det er 26 ulike kategorier, og i dag ble alle de nominerte offentliggjort.

Se hele listen over de nominerte her.

Det som er nytt i år er blant annet at selve utdelingen vender tilbake til Oslo etter tre år i Stavanger. Men noe som også skiller seg ut på årets liste er at ungguttene Marcus & Martinus kan bli de yngste til å vinne en Spellemann noensinne.

Dette er noen av høydepunktene fra årets nominasjoner: 

 1. Marcus & Martinus kan danke ut a-ha
  Under dagens offentliggjøring av årets nominasjoner ble det klart to 13-åringer fra Trofors i Nordland kan bli tidenes yngste mottakere av en Spellemann-statuett, skriver NRK. 

  Marcus & Martinus, som har gjort stor suksess med låter som «Elektrisk», «Ei som deg» og «Plystre på deg» er nominert i hele tre kategorier, både for Årets Låt, Årets Nykommer og Popgruppe.

  I kategorien Popgruppe møter de suksessgruppen a-ha og Bow To Each Other.


 2. Karpe Diem nominert med to av tre videoer
  I november slapp rapduoen Karpe Diem endelig ny musikk. Det har gått tre år siden de sist ga ut musikk og gjorde megasuksess med albumet «Kors på halsen, ti kniver i hjertet, mor og far i døden».

  Nå kan Chirag og Magdi vinne Spellemann med kontroversiell Anders Anundsen-låt.

  Gruppa er nominert i to kategorier, både Årets låt og Årets musikkvideo. I sistnevnte stiller de sterkt med to nominasjoner for videoen til «Hvite menn som pusher 50» og «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din».


 3. Susanne Sundfør og Kygo med fire nominasjoner
  Vestlendingene Kygo (Kyrre Gørvell-Dahll) og Susanne Sundfør er nominert til flest ulike priser, nemlig fire hver, melder NRK. Kygo er i tillegg nominert for to låter i kategorien Årets Låt.

  Hele Norges popdronning, Susanne Sundfør, er soleklar favoritt til å bli Årets Spellemann for 2015. I tillegg til å være nominert i klassene Popsolist, Årets Album, Produsent og Årets Låt, er hun stor favoritt til å få den gjeveste prisen av alle, Årets Spellemann, skriver Aftenposten.

  I 2011 valgte Sundfør å trekke seg fra Spellemann-nominasjon, da hun ble nominert til Årets kvinnelige artist.


 4. Årets låt: 3 av 10 er kvinner


  Det er over 30 år siden Årets Spellemann ble delt ut for første gang. Prisen er anerkjent som det største man kan få i Musikk-Norge.

  Kjønnsfordelingen er imidlertid langt fra balansert. Av de 30 vinnerne er kun tre kvinner: Sissel Kyrkjebø (1986), Herborg Kråkevik (2000) og Silje Nergaard (2003), skrev VG i fjor.

  I årets kategorier finner vi blant annet Årets Låt hvor 3 av 10 av de nominerte kvinner. Blant damene på lista finner vi Astrid S, Aurora Aksnes og Susanne Sundfør.


Legg til sol_no på SnapChat