Vis mer

12 ting du ikke visste om Downton Abbey

Var du klar over at Lady Marys øyenbryn har en egen twitterkonto?

(upublisert) Opprettet


I fem sesonger har Downton Abbey-feberen fått TV-seere verden rundt til å benke seg foran skjermen. Nå nærmer det seg premiere på sjette og siste sesong, og første episode vises på NRK 27. september.

Før serien er tilbake på skjermen har SOL samlet noen Downton-fakta du kanskje ikke visste.


 1. Blodige kostymer


  FOTO: AP Photo/PBS, Josh Barratt / NTB Scanpix

  De stivede kragene på mennenes antrekk kan være svært ubehagelige å ha på. De kan til og med få skuespillerne til å begynne å blø.

  - Men de påvirker måten du bærer klærne på, og får deg til å stå rett, sier Hugh Bonneville, som spiller rollen som Lord Grantham, til det britiske nettstedet Look.


 2. Maggie Smith påvirket interiøret for å unngå å kjede seg


  FOTO: Ap Photos/PBS / NTB Scanpix

  Maggie Smith, som spiller rappmunnede grevinne Violet, skal gjentagende ganger ha spurt om å ha noe å gjøre.

  - Det er ganske vanskelig. En grevinne på den tiden og i den alderen ville ikke ha gjort så mye, egentlig, sier produksjonsdesigner Donal Woods til Buzzfeed.

  Som et kompromiss ble grevinnens skrivebord fylt av hauger med brev og papirer. I tillegg satte de også inn møbler fra utlandet for å vise at grevinnen tidligere hadde hatt et liv fylt av aktivitet og reiser.


 3. Lady Marys øyenbryn har sin egen Twitterkonto


  FOTO: Carnival Films / NTB Scanpix

  Da skuespiller Michelle Dockery som spiller Lady Mary, bestemte seg for å lage en twitterkonto for å få kontakt med fansen, oppdaget hun at noen allerede hadde laget en: «Lady Mary's Eyebrows», dedikert til rollefigurens uttryksfulle øyenbryn.

  - Jeg kan ikke tro det! Det er faktisk en side som heter Lady Mary's Eyebrows!, sier Dockery til Hollywood reporter.


 4. Emmy-nominert hele 59 ganger


  FOTO: AP Photo/PBS / NTB Scanpix

  Serien har blitt nominert til den presisjetunge Emmy-prisen 59 ganger, i løpet av seks år.
  Den har vunnet en rekke priser, inkludert Golden Globe for beste miniserie eller TV-film, og Primetime Emmy Award for fremragende miniserie. Serien er også blitt anerkjent i Guinnes rekordbok for å være den mest kritikerroste engelskspråklige TV-serien i 2011.


 5. Var egentlig ballettdanser


  FOTO: REX Shutterstock / NTB Scanpix

  Jessica Brown Findlay, som spiller rollen som Lady Sybil, er tidligere ballettdanser og ble invitert til å danse med det russiske Kirov Ballet Company da hun var 15 år. Etter en ankeloperasjon ble hun tvunget til å slutte som danser, og hun satset i stedet på en skuespillerkarriere.


 6. Bjellene hos tjenerne skulle egentlig ikke vært der


  FOTO: Chris Joackson/Pa Photos / NTB Scanpix

  Bjellene som familien bruker for å kalle på tjenerstaben har vært i spisesalen siden første episode, som er satt til 1912. Men ettersom serien har gått fremover i tid har de blitt utdatert, og skulle egentlig ikke vært der i det hele tatt.

  Produksjonsdesigner Donal Woods uttaler til Buzzfeed at etter første verdenskrig hadde de fleste herskapshus sluttet med bjeller og gått over til elektrisk lys.
  Ved å klikke på en bryter gikk lyset i tjenernes område fra hvitt til rødt.


  - Men alle elsker disse bjellene, så vi har ikke byttet dem ut, sier Woods.


 7. Vises i 250 land


  FOTO: AP Photo/PBS / NTB Scanpix

  Da tredje sesong gikk på lufta var Downton Abbey blitt en av verdens mest sette dramaserier. I 2013 ble det estimert at 120 millioner TV-seere i 200 land fulgte med på livene til familien Crawley og tjenerstaben deres. Siden den gang har de blitt flere.

  I september 2015 skriverNRK at serien vises i 250 land.


 8. Hver episode koster rundt 1 million pund


  FOTO: Carnival Films / NTB Scanpix

  I boken «The World of Downton Abbey» fra 2011 skriver forfatter Jessica Fellowes at det i gjennomsnitt koster én million pund å lage en episode. Det vil si 12.680.000 norske kroner, med dagens valutakurs.


 9. Virkelighetens Downton Abbey er et familiehjem


  FOTO: Fredrik Solstad/VG / NTB Scanpix

  Herregården i serien heter egentlig Highclere Castle, og har vært hjemmet til den britiske familien Carnarvon siden 1679. I dag er Lady Fiona Carnarvon (bildet) ladyen i huset. Hun er gift med den åttende jarlen av Carnarvon.

  Blant tidligere eiere er George Herbert, den 5. jarlen av Carnarvon, som sammen med Howard Carter oppdaget Tutankhamuns grav i 1922.

  Eiendommen er på 1000 dekar og ligger i Hampshire. Hver sommer er huset åpent for publikum.


 10. Herregården var sykehus under 1. verdenskrig  I serien blir Downton Abbey omgjort til et rehabiliteringshjem for skadde soldater under 1. verdenskrig. I virkeligheten ble Highclere Castle omgjort til et sykehus under krigen.

  Lady Almina, som den gang styrte huset, tok imot pasienter som tilbake fra skyttergravene. Da krigen var over ble huset igjen et familiehjem.


 11. Dronning Elizabeths favorittserie


  FOTO: NTB Scanpix

  Dronning Elizabeth er også blant dem som sitter klistret foran TV-skjermen når Downton Abbey ruller over skjermen, ifølge forfatter Brian Hoey, som har skrevet boken «Hjemme hos dronningen».

  – Hun elsker å se Downton Abbey og peke ut historiske feil, sier forfatteren til Daily Mail.

  Les også: 9 utrolige fakta om dronning Elizabeth


 12. Spoiler: Inspirert av dagbok funnet på Highclere


  FOTO: AP Photo/PBS/Masterpiece, Nick Briggs / NTB Scanpix

  Om du ikke har sett første sesong av serien, og ikke vil vite hva som skjer: ikke les videre.


  Serieskaper Julian Fellowes har røpet at episoden hvor den tyrkiske diplomaten Kemal Pamuk dør i Lady Marys seng, og dras tilbake til rommet sitt, er basert på en hendelse som beskrives i en dagbok funnet på Highclere Castle.

  Serieskaperen er god venn med den nåværende jarlen og grevinnen som bor i huset, og dagboken ble funnet under et besøk hos dem.


Kilder: NRK, Hollywood reporter, Buzzfeed, Wikipedia,highclerecastle.co.uk,Look.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.