11 ting vi husker etter 20 år med Playstation

SOL "gratulerer med dagen" og mimrer om de tjue årene som har vært

11 ting vi husker etter 20 år med Playstation
(upublisert) Opprettet


Denne uken er det 20 år siden den første utgaven av Sonys Playstation ble lansert i Europa. Ni måneder etter Japan, og 20 dager etter USA kom konsellen som skulle endre TV-spillbransjen, og være dominerende de neste to tiårene.

Playstation var konsollen "for alle", og med den kom spill som så både bedre ut, men som også kunne yte mer enn på de eldre konsollene. Det sto også spillprodusenter i kø for å gi ut produktene sine på Sonys nye platform.

SOL har samlet 11 ting vi husker etter tjue år med Playstation
 1. Lyden når man skrudde på konsollen
  Muligens den vakreste lyden noensinne for alle spillinteresserte som vokste opp på nittitallet.

  En herlig tone som varslet at det var dags for timesvis med moro.


 2.  Muligheten for å "stjele" spillene


  https://twitter.com/foxaddict94/status/641614915028058112?ref_src=twsrc^tfw

  For de som ikke var redd garantien på konsollen sin var det mulig å "modde" den slik at man kunne spille brente og piratkopierte spill, og spill fra Japan og USA.


 3. Spillseriene som har vært med siden starten


  Kunne ikke laste instagram  Det er spill som har vært med helt fra begynnelsen på den første konsollen, og som har etterfølgere på alle eller nær sagt alle Playstationkonsoller siden.

  Spill som Tekken, Resident Evil, Silent Hill, Metal Gear Solid, Final Fantasy og Tomb Raider (m.fl). Disse spilleene har vært med på å forme sjangerene sine og har gitt tusenvis av mennesker tusenvis av timer med underholdning.


 4. Gleden av å ha med deg spillene på tur


  Kunne ikke laste instagram  Sony tok en stor bit av markedet med sine håndholdte PS Portable, og senere med PS Vita. Der man på begge to kunne spille eksklusive spilltitler, samt spill som også var å finne på konsollene.


 5. Kampen om kundene


  Kunne ikke laste instagram  Playstation hadde lite konkurranse, og var dominerende, helt fre til Microsoft lanserte Xbox i 2001 og krigen mellom konsollene startet. Den gang mellom de to nevnte og Nintendos Gamecube.

  "Krigen" har vart siden den gang, og den står primært mellom XBox og Playstation, der begge sider har fans som sverger til sin konsoll.


 6. Noe nytt og farlig
  Det er nok mange hjem i Norge som har en eller flere konsoller stående, men da den kom ble Playstation markedsført som noe "farlig", selvsagt med glimt i øyet fra Sony sin side.


 7. Store spill og enda større artister
  Det var ikke bare på det grafiske og spilltekninske at Playstation revolusjonerte konsolllandskapet, men også på musikksiden. For eksempel med spillet Wipeout til PS1, der soundtracket innholdt musikk fra store artister som blant annet Chemical Brothers.

  Sony har i annledning tjuårsjubileet laget en spilleliste med noe av den beste og mest kjente spillmusikken. Vel verdt å høre på, særlig musikken fra spillet Crash bandicoot.


 8. Endelig slapp man å la konsollen gå varm


  (FOTO: Evan Amos, Wikipedia)

  Memory Cards til Playstation var dyre, rundt 2-300 kroner per stykk, og man hadde kun muligheten til å ha 15 "saves" på hver brikke.

  Så for mange var løsningen å la konsollen stå på over natten så man kunne fortsette der man slapp, og ikke måtte starte helt på nytt.


 9. Myten om å kunne redde spill ved hjelp av husholdningsartikler


  (FOTO: Nils Bjåland, VG/NTB Scanpx)

  Noe av det verste som kunne skje var når et spill fikk en skikkelig ripe. Ikke så drøy at spillet ikke ville starte, men en som gjorde at det hang seg opp et eller annet sted midt i spillingen.

  Løsningen var ofte å bruke Zalo eller et annet oppvaskmiddel, eller tannkrem. Ryktet sa at dette tettet opp ripene og gjorde at Playstation klarte å hente ut informasjonen.

  Det høres ut som galskap i dag, men dette var noen man trodde på midten av nittitallet.


 10. Fire generasjoner med Playstation
  Større og penere spill stiller krav om større og kraftigere konsoller.

  Playstation 2 kom på markedet seks år etter den første utgaven, Playstation 3 ble lansert seks år etter der igjen, og Playstation 4 dukket opp i slutten av 2013, sju år etter forgjengeren.


 11. Playstation 5 og fremtiden


  Det spekuleres i om fremtiden for konsollene er å fokusere på "sky-basert" tekonologi, altså at spillene lanserers digitalt og at man ikke trenger nye konsoller.

  Når det er sagt så sier Shuhei Yoshida, president for Sony Worldwide Studios, at dette ikke er helt sikkert, og at det avhenger av spillprodusentene.

  - Det er egentlig opp til spillskaperene. Dersom de føler at de trenger mer maskinkraft enn PS4 kan tilby så er det jo en god grunn for å utvikle en Playstation 5, så de får gjennomført visjonene sine. Så vi får se, sa han til Re/Code tildligere i år.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer