10 fantastiske musikkinstrumenter vi bare må le av

Fra en fjernstyrt utstoppa grevling til dødsfløyta.

 

1. Kazookeylele

Stuart Crout var bare 19 år da han oppfant kazookeylele, som er like deler kazoo, ukulele og keyboard. Ja, det er akkurat like fantastisk som det høres ut, uten at instrumentet overbeviste de humørløse dommerne i britiske Idol. Men du vant hjertet vårt, Stuart!

2. Agurktrompet

Rundt samme tid, i den andre enden av kloden,  snekret også japanske Junji Koyama instrumenter hjemme. Hans triks var å bruke frukt og grønnsaker i usedvanlig snåle kombinasjoner. Dette er vår favoritt fra en etter hvert gigantisk samling. (Utdrag: Youtube/cues80335/John Scott/American Photoplayer)(Utdrag: Youtube/cues80335)

3. Enmannssirkuset The American Fotoplayer

Tanken bak The American Fotoplayer var å gi stumfilmpianister drøssevis av lyder å hamre ut sammen med trommer og melodi. Skille kunne de krydre filmene og underholde publikum på direkten. Denne videoen viser et av de få eksemplarene som er igjen, og den imponerende innsatsen som kreves for å holde liv i den med tråder og pedaler og gud vet hva alt er.

4. Dødsfløyta

Da aztekerne hersket over Mexico for drøye 600 år siden, var det med makabre virkemidler. Blant annet stod de bak storstilte menneskeofringer. Et av deres mer fascinerende triks var å blåse i dødsfløyta på vei inn i kamp. Instrumentet hørtes ut som et menneske som skriker for livet, og skulle ta lufta ut av motstandernes moral. Det virket nok også, bare hør dette gyselige opptaket.

5. Musikalske teslaspoler

Teslaspoler ser spektakulære ut når de sender digre, synlige gnister ut i lufta mens de omgjør likestrøm til vekselstrøm. Det mange ikke vet, er at de også er svært habile instrumenter. For eksempel til å tolke «Dovregubbens Hall». Visste du forresten at du kan lage en liten musikalsk teslaspole hjemme?

6. Ostetrommer

Å se det nederlandske jazztrommefantomet Han Bennink hamre løs på et trommesett av ost er cirka like kleint som det er fascinerende. Settet er visst lagd av de fineste nederlandske oster, og spesialbygd for improvisasjonseksperten.

7. Badgermin

Theremin var det første ordentlige elektriske instrumentet, og er kanskje mest kjent for å stå bak mange av de ekle, knirkende stemningslydene i gamle skrekkfilmer. Deretter er nok thereminen mest kjent for å være uhyre vanskelig å spille. Det blir nok ikke særlig enklere på varianten under, som er bygd inn i en utstoppet grevling.

8. Stort sett alt «Hurra Torpedo spilte på

Bandprosjektet «Hurra Torpedo» ble lagt ned for to år siden, visstnok fordi Kristopher Schau fikk så himla vondt i armene av å spille trommer på komfyrer og frysere. Hvitevarer var noen av hovedinstrumentene til coverbandet gjennom deres 19 år, men også brødristere og vaffeljern fikk kjørt seg ved spesielle anledninger.

9. Glass Armonica

Statsmannen og oppfinneren Benjamin Franklin hadde mange baller i lufta, og pryder den amerikanske 100 dollar-seddelen for en grunn. Men de færreste vet nok at han også lagde et av de snåleste (og mest fascinerende) instrumentene vi har snublet over: Glass Armonica-en!

10. Denne hjemmelagde sluggeren

Kent Jenkins er en annen skarping som fant opp sitt eget instrument i slutten av tenåringene, sterkt inspirert av amerikanske «Blue Man Group». Ved å kappe til og arrangere plastrør av ulik lengde, har Jenkins skapt et fleksibelt instrument som ikke bare ser kult ut - men jaggu låter godt også.