SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Flertall for at Danmarks tidligere innvandringsminister stilles for riksrett:

Danske Socialdemokratiet mener tidligere innvandringsminister Inger Støjberg (V) må stilles for riksrett. Dermed er det flertall i Folketinget.

Studioet fortsetter under annonsen

Tvungen lønnsnemnd stopper streiker i private omsorgsbedrifter:

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd mot streikene innen private omsorgsbedrifter. Helsetilsynet mener streik truet liv og helse ved en institusjon.

Konfliktene mellom NHO og Fagforbundet/FO og Parat/Delta har pågått siden 9. januar. Konfliktene har ført til at vel 100 arbeidstakere i en rekke behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie- og omsorg og noen barnehager har vært tatt ut i streik.

– Helsetilsynet har vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken onsdag morgen, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

Dette er et heldøgns botilbud som følger opp særlige sårbare og utsatte personer med sammensatte behov.

(NTB)

Interpol koblet inn etter at dødt barn ble funnet i kjeledress i sjøkanten på Karmøy:

Politiet mener at det døde barnet som ble funnet i sjøen på Karmøy 1. nyttårsdag kan ha druknet. Nå er Interpol koblet inn i saken.

I en pressemelding opplyser Sørvest politidistrikt at den endelige obduksjonsrapporten ikke gir noen sikker dødsårsak, men at funnene, sammenholdt med omstendighetene kan tyde på at drukning er dødsårsaken.

(©NTB)

Tre personer i Skien smittet av mutert virusvariant etter Storbritannia-reise:

Tre personer i Skien sitter i isolasjon etter å ha fått påvist den muterte virusvarianten. De tre hadde vært på reise til Storbritannia.

Ifølge kommunelege Vegard Høgli i Skien kom de tre ikke med offentlige transportmidler til Skien, skriver Varden.

De tre sitter i isolasjon, men blir fulgt opp tettere enn vanlig, og flere nærkontakter enn vanlig sjekkes.

Ifølge avisa bor trioen i Skien. De kom i samme reisefølge fra Storbritannia.

(©NTB)

FHI: De 40 nye tilfellene endrer ikke vurderingen av alvorligheten:

De 40 nye tilfellene av den britiske virusmutasjonen i Nordre Follo endrer foreløpig ikke FHIs vurdering av alvorligheten i situasjonen.

– De nye 40 tilfellene endrer foreløpig ikke vår vurdering av alvorligheten i situasjonen. Men vi er nå spesielt årvåkne for tilfeller som ikke er knyttet til et kjent utbrudd eller smitteveier, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Med de 40 tilfellene som mandag ettermiddag ble bekreftet å være av den britiske koronavarianten, er det konstatert 65 tilfeller i Nordre Follo. De fleste tilfellene er knyttet til kjente smitteveier.

– Det er enkelte tilfeller som per nå ikke har kjent tilknytning til utbruddet, og vi jobber spesielt med å bistå i smittesporingen av disse, sier Vold.

(©NTB)

Tre svensker fikk saftig bot etter å ha kjørt ulovlig inn i Norge:

I helgen fikk tre svensker 15.000 kroner hver i bot etter å ha kjørt ulovlig inn i Norge over en stengt grenseovergang.

Svenskene ble også bortvist, opplyser politiet i Innlandet på Twitter.

– Politiet utfører jevnlige stikkprøvekontroller. Følg reglene fra regjeringen, skriver politiet.

(©NTB)

Nytt råd om hyttetur:

Folk i berørte områder på Østlandet kan reise på hytta i andre kommuner, men bør helst handle inn på forhånd og kan ikke motta besøk.

Helsedirektoratet kom søndag med ny vurdering av anbefaling av hvorvidt man kan reise på hytta.

I lys av de strengere smitteverntiltakene som ble innført, er det blitt stilt spørsmål om hyttetur med husstandsmedlemmer faller inn under definisjonen «nødvendig reise».

I utgangspunktet vil hyttetur ikke omfattes av dette begrepet, men Helsedirektoratet mener slike reiser likevel bør kunne gjennomføres på visse vilkår:

* Personer som er omfattet av forskriften kan benytte egen hytte i annen kommune.

* Bare reise med egen husstand og ikke motta besøk.

* Fortrinnsvis handle inn i egen kommune.

* Kan benytte nærbutikk i hyttekommune, men må da ta særskilte smittereduserende hensyn, gå i butikken utenom de travle tidene.

(©NTB)

To personer i 80-årene skadd i knivstikking i Sør-Varanger – mann i 50-årene pågrepet:

To personer i 80-årene er skadd, den ene tilsynelatende alvorlig, i en knivhendelse i Bjørnevatn i Sør-Varanger. En mann i 50-årene er pågrepet.

Politiet varsler at begge de skadde er fraktet til sykehus, og at det fremstår som alvorlige skader for den ene.

Det er en familierelasjon mellom de involverte personene, skriver politiet i Finnmark på Twitter.

(NTB)

Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det:

Guri Melby (V) sier at regjeringen har satt i gang arbeid med å forberede seg på en full stenging av skoler og barnehager, men vil i det lengste unngå det.

Skolene i Oslo-regionen ble satt på rødt nivå lørdag. Det betyr delvis hjemmeskole, med så mye fysisk skoleundervisning som mulig. I fjor vår stengte skolene helt.

Lenge så det ut til at det ville være uaktuelt. Den britiske virusmutanten har endret det bildet. Tidlig i januar startet regjeringen arbeidet med å forberede seg på en ny, full nedstengning av skolene.

– Vi har i hele høst tenkt at det alternativet ikke var aktuelt, men det er klart at den muterte varianten har endret det bildet. Vi jobber med å forberede oss på det, men jeg håper virkelig at det ikke vil skje, sier kunnskapsminister Guri Melby til NTB.

(©NTB)

Kvinne døde etter å ha blitt påkjørt i Tønsberg fredag:

Kvinnen som ble påkjørt på Tolvsrød i Tønsberg fredag kveld, døde på Ullevål sykehus av skadene hun ble påført.

Kvinnen ble fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus, men døde lørdag ettermiddag, skriver Tønsbergs Blad.

– Den skadde ble bekreftet død på sykehuset i ettermiddag, sier operasjonsleder Øyvind Hammervold i Sørøst politidistrikt til avisa.

Bilføreren, en mann i 50-årene, har status som siktet i saken.

(©NTB)

Sverige ber alle som kommer fra Norge, teste seg:

Alle som reiser inn i Sverige fra Norge, eller som nylig har vært i Norge, bør koronatestes og unngå kontakt med andre, mener Folkhälsomyndigheten.

Oppfordringen ble lagt ut på de svenske folkehelsemyndighetenes nettsider lørdag. Bakgrunnen er utbruddet av den britiske koronavarianten i Oslo-regionen.

Alle som har besøkt Norge de siste to ukene, blir bedt om å holde seg hjemme i minst sju dager og unngå kontakt med andre så langt det er mulig. De oppfordres dessuten til å teste seg snarest mulig etter ankomst i Sverige, og på nytt fem dager etter ankomst.

Også andre i husstanden bør bli hjemme i påvente av prøvesvar, heter det videre.

(©NTB)