SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

18 Ahus-ansatte og 7 pasienter har testet positivt:

Flere avdelinger ved Akershus universitetssykehus er rammet av koronasmitte. 18 ansatte og 7 pasienter har testet positivt, melder Romerikes Blad.

– Det gjennomføres grundig smittesporing for å ha best mulig oversikt over situasjonen, sier direktør ved Medisinsk divisjon Erik Borge Skei til avisen.

Både nevrologisk, gastromedisinsk og nyremedisinsk avdeling er rammet av smitteutbruddet. Til sammen er 159 ansatte ved Ahus i karantene onsdag. Sykehuset har 37 innlagte koronapasienter, ni av dem ligger på intensivavdelingen, mens seks personer får respiratorbehandling.

35 pasienter med koronasmitte har mistet livet på sykehuset siden utbruddet i mars.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Skogbrann vest i Australia ute av kontroll:

Brannvesenet i Australia kjemper for å få kontroll over en skogbrann som truer bebyggelse i byen Perth på vestkysten.

Flammene nærmet seg lørdag hus i Oakford, 35 kilometer sør for Perth sentrum, og innbyggerne fikk beskjed om å «handle umiddelbart for å redde livet».

Om lag 150 brannfolk er ventet å jobbe lørdag og natt til søndag for å få brannen under kontroll. Det er spådd kraftige vindkast, og at temperaturen igjen vil stige. Den har tidligere blitt målt til 33 grader.

(©NTB)

Nederlands regjering går av etter trygdeskandale:

Regjeringen til Nederlands statsminister trekker seg som følge av skandalen om barnetrygd som er avslørt denne uken, opplyser TV-stasjonen Nos.

Saken blir oppdatert

(©NTB)

Regjeringen vil forlenge maksperioden på dagpenger:

Regjeringen foreslår å la arbeidsledige fortsette på dagpenger til 1. juli 2021.

Forlengelsen vil gjelde ledige som nylig har brukt opp retten til dagpenger eller er i ferd med å bruke den opp.

– De som går ut dagpengeperioden i løpet av vinteren og våren, vil fortsatt kunne ha store utfordringer med å finne arbeid. Å forlenge perioden med dagpenger fram til 1. juli vil gi bedre økonomisk sikkerhet, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Maksperioden på dagpenger ble også utvidet i fjor, men denne ordningen varte bare til 1. november.

(NTB)

Håndball-VM: Dansk spiller har testet positivt for korona:

Landslagsspiller Emil Jakobsen har testet positivt for korona er i isolasjon, melder det danske håndballforbundet.

Jakobsen, som tidligere har testet positivt for korona, testet på nytt positivt ved den siste testen laget foretok i Egypt.

Jakobsen er satt i isolasjon sammen med Morten Olsen, som er romkamerat, opplyser forbundet i pressemeldingen.

Danmark VM-åpner lørdag mot Bahrain. Olsen kan være med i troppen om han tester negativt på testen som gjøres i dag. De danske spillerne og resten av støtteapparatet blir testet på nytt før kampen.

– Vi er selvfølgelig veldig lei oss for dette på Emils vegne. Vi har vært godt forberedt på denne situasjonen, og vi følger vår egen og Det internasjonale håndballforbundet (IHF) velbeskrevne og restriktive koronaprotokoller, som betyr at vi blant annet testes igjen i dag og i morgen, sier Danmarks sportssjef Morten Henriksen.

(©NTB)

18 nye smittetilfeller i Drammen:

I Drammen har 18 personer fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Kommunen er bekymret for økende smittetrend.

14 av de smittede var nærkontakt til tidligere kjente tilfeller. To testet positivt etter ankomst fra utlandet, og for de siste to tilfellene er smittevei ukjent.

Det er tegn til at smittetrenden i Drammen er stigende nå, heter det i oppdateringen fra kommunen fredag. Siden midten av forrige uke har tallet ligget på oppunder 20 smittetilfeller om dagen.

– Tallene gir grunn til litt bekymring. Vi ser ikke noen ny bølge ut fra disse tallene, selv om smittekurven går sakte oppover. Samtidig skal det ikke så mye til før smittetallene stiger kraftig igjen, og da risikerer vi en tredje bølge, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Åtte tilfeller knyttes til utbruddet ved ortopedisk avdeling ved Drammen sykehus.

Det er funnet to tilfeller av smitte ved beboere på sykehjem.

Til sammen er det påvist 197 smittetilfeller de siste to ukene. Ikke siden midten av desember har smittetrykket i kommunen vært så høyt.

(©NTB)

Buss kjørte på passasjer i Oslo:

En person er sendt til sykehus etter å ha blitt påkjørt av en buss på Hauketo i Oslo fredag morgen.

Politiet meldte om ulykken på Twitter like før klokken 8.

Vedkommende skal ha gått av en buss på bussholdeplassen og deretter blitt påkjørt av en annen buss.

Politi og ambulanse var raskt på stedet og personen fikk først behandling av ambulansepersonale da vedkommende framsto som lettere skadd.

Klokken 8.15 opplyser politiet imidlertid at vedkommende er kjørt til sykehus da skadene kan være alvorligere enn først antatt.

(©NTB)

Flertall for at Danmarks tidligere innvandringsminister stilles for riksrett:

Danske Socialdemokratiet mener tidligere innvandringsminister Inger Støjberg (V) må stilles for riksrett. Dermed er det flertall i Folketinget.

FHI melder om synkende R-tall:

Antall positive tester økte med 19 prosent i forrige uke. Men R-tallet har falt, ifølge FHIs siste ukesrapport.

Ifølge den nye ukesrapporten ble det registrert 4.589 positive tester i uke 1.

Det er en økning på 19 prosent fra foregående uke. Samtidig har rekordmange personer testet seg – antall tester økte med hele 70 prosent fra uke 53 til uke 1.

Matematisk modellering gir et R-tall på 1,2 etter 27. desember.

Mer oppdaterte analyser som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, tyder på at R har vært synkende gjennom perioden, og at det 4. januar lå på 1,0.

(©NTB)

Gutt alvorlig skadd etter å ha blitt påkjørt på Eidsvoll:

En gutt er alvorlig skadd etter å ha blitt påkjørt av en bil på Eidsvoll. Guttens bror ble også påkjørt, men er uskadd.

Ulykken skjedde på Odalsvegen da de to brødrene gikk av skolebussen og ble påkjørt av en bil da de krysset veien, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

Politiet meldte om ulykken klokken 12.40 onsdag ettermiddag.

Den alvorlig skadde gutten kjøres til Ahus, mens den uskadde gutten tas med til legevakten for en sjekk.

Ifølge politiet er det glatt på stedet.

(©NTB)

Norge har passert 500 coronadødsfall – 26 nye registrert onsdag:

Onsdag har Folkehelseinstituttet registrert 26 nye koronadødsfall i sine systemer. Dermed har det vært 509 koronarelaterte dødsfall i Norge.

Økningen onsdag skyldes en kombinasjon av dødsfall de siste dagene, etterregistrering av dødsfall og oppdaterte tall fra Dødsårsaksregisteret, opplyser FHI.

FHI understreker at de nye registreringene dermed ikke betyr at det har vært 26 nye dødsfall siste døgn.

Med de nye registrerte dødsfallene har Norge passert 500 koronarelaterte dødsfall. Onsdag er det registrert 509 dødsfall på FHIs nettsider.

De siste ukene er det registrert 25 koronarelaterte dødsfall i uke 53, 32 i uke 1 og 9 hittil i uke 2.

(©NTB)