SOL livestudio

Pernille Elene Bjørtomt Hunes

Livløs person funnet i vannet i Lindesnes – livreddende førstehjelp pågår:

En kvinne i 70-årene er erklært død på stedet etter at hun ble funnet livløs i sjøen ved Hillneset i Lindesnes kommune søndag formiddag.

– Det fremstår som en tragisk badeulykke, skriver politiet i Agder på Twitter.

Nødetatene fikk melding om funnet og at det var iverksatt livreddende førstehjelp klokka 10.20. En knapp halvtime senere var nødetatene og luftambulanse på stedet.

Operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt opplyser til NTB at meldingen om personen kom inn fra personer på øya, som ligger litt vest for Mandal.

– Personen er funnet i sjøen. Vi har ikke noen flere opplysninger om årsaksforhold eller sammenheng, sier han.

Studioet fortsetter under annonsen

PST: Trusselen for islamistisk terror er skjerpet:

PST vurderer at trusselen for terror fra ekstreme islamister i Norge er skjerpet fra siste vurdering. Trusselnivået er fortsatt moderat.

Det opplyser Politiets sikkerhetstjeneste i en pressemelding fredag.

– Vi vurderer det fortsatt som mulig at noen vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge, motivert av religiøse eller islamistiske motiver, skriver PST.

– Det skal lite til før vurderingen av den forventede trusselen vil bli endret til sannsynlig, legger de til.

(©NTB)

Hellas og Tyrkia rammet av jordskjelv:

ygninger i Izmir i Tyrkia er ødelagt etter et kraftig jordskjelv fredag. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS målte styrken til 7.

Skjelvet hadde senter ved øya Samos i Egeerhavet.

Det greske seismologiske instituttet målte skjelvet til 6,6, men ifølge den amerikanske kilden var skjelvet fredag ettermiddag noe kraftigere.

European-Mediterreanean Seismological Centre (EMSC) melder om en rekke etterskjelv, blant annet et på 4,6 i styrke.

I sosiale medier meldes det blant annet om kraftige rystelser også på Kreta og i Hellas' hovedstad Aten.

Tyrkiske krisemyndigheter bekrefter meldingen om et jordskjelv med senter 16,5 kilometer under Egeerhavet. Så langt er skadeomfanget uklart.

Dansk politi med ekstra vakthold rundt den franske ambassaden:

Politiet er synlig til stede rundt Frankrikes ambassade på Kongens Nytorv i København, som følge av angrepet i Nice torsdag.

Nyhetsbyrået Ritzau melder at det er to politifolk utplassert foran ambassaden, hvorav én er bevæpnet med automatvåpen. De har foreløpig ikke fått noen kommentar fra politiet om saken.

Franske myndigheter oppfatter angrepet i Nice torsdag som en terrorhandling. Tre personer ble drept og flere andre skadd da en 21 år gammel tunisisk mann gikk til angrep med en 30 centimeter lang kniv i Notre-Dame-kirken i byen.

(©NTB)

Jan Myrdal er død, 93 år gammel:

Den svenske forfatteren og samfunnsdebattanten Jan Myrdal er død. Han ble 93 år gammel.

Myrdal ble lagt inn på sykehus på onsdag med mistanke om blodforgiftning, og døde fredag formiddag, skriver Aftonbladet.

– Jan har vært svekket de siste månedene, så det kom ikke helt uventet, sier Lasse Diding til avisen.

Han var initiativtaker til dannelsen av Jan Myrdalsällskapet i 2008, og leide sammen med Henning Mankell et hus i Varberg til det store private biblioteket Myrdal donerte til foreningen.

Myrdal var en markert skikkelse på venstrefløyen i Sverige. Han var engasjert i fredsarbeid og en motstander av atomvåpen. Han var også sterkt omdiskutert – ikke minst for sitt forhold til Kambodsja på 1960- og 70-tallet.

På 80-tallet var han sterkt kritisk til Palme-etterforskningen, og i 2006 sa han at karikaturer av Muhammed ikke kan forsvares eller begrunnes med prinsipper om ytringsfrihet, fordi det i alle samfunn vil finnes ytringer som krysser grensene for det akseptable.

(©NTB)

Forfatteren Jan Myrdal fotografert i sitt hjem i Varberg i 2019. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

60 på sykehus med corona på norske sykehus:

I alt 60 personer var fredag innlagt på sykehus i Norge med coronasmitte. Det er en økning på 13 siden torsdag

Det viser oppdaterte tall fra Helsedirektoratet.

Tre av pasientene får behandling med respirator, opp én pasient torsdag.

(©NTB)

Mann reddet opp av myr på Golsfjellet:

Politi og luftambulanse reddet fredag formiddag en mann opp fra en myr på Golsfjellet, etter at han satte seg fast og begynte å synke.

Alle nødetater rykket ut etter at mannen selv ringte til politiet klokken 10.09 og sa at han hadde satt seg fast i ei myr og hadde begynt å synke.

Klokken 10.48 skriver Sørøst politidistrikt på Twitter at de har reddet opp mannen fra myra, i tett samarbeid med luftambulanse.

– Han blir sett etter av helsepersonell på stedet. Mannen er i slutten av 30-årene og fra Vestlandet, skriver politiet.

(©NTB)

Nordmenn betaler mer enn nødvendig for medisiner:

Nordmenn betalte til sammen 129 millioner kroner mer enn de trengte for medisiner i fjor.

– I mange tilfeller finnes det flere likeverdige legemidler med samme virkestoff, under ulikt navn, og med ulikt utseende og pris. Apoteket tilbyr alltid pasienten det rimeligste alternativet, men mange betaler mer enn nødvendig for å få nøyaktig det merkenavnet som står på resepten, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

Norske apotekkunder kjøpte 3,2 millioner legemiddelpakninger til høyere pris enn nødvendig.

Eldre kommer verst ut av statistikken. Hele 78 av de 129 millionene er betalt av pasienter over 60 år. 63 prosent av dem som velger dyrere alternativer er kvinner.

(©NTB)

Sogneprest fjernes fra konfirmantarbeid etter tordentale mot homofili og abort:

Sognepresten i Kautokeino som i konfirmasjonstalen kom med advarsler mot homofili, abort og skilsmisse, får ikke lenger undervise konfirmanter.

I talen til konfirmantene 23. august advarte sogneprest Bjarne Gustad mot at ekteskap med samme kjønn var mot Guds skaperordning, at Norge har en «ugudelig lov» som gjør det lovlig å ta abort, og han advarte mot kvinnelist og at kvinner har et særlig ansvar for utroskap.

Reaksjonene etter sogneprestens tale var sterke og sognepresten ble kalt inn på teppet til biskopen i Nord-Hålogaland, Olav Øygard. Nå har biskopen fratatt sogneprest Bjarne Gustads konfirmantarbeidet i Kautokeino sogn i 2020 og 2021 skriver Altaposten.

Til avisen sier Gustad at resten av hans arbeidsoppgaver fortsetter som normalt, og at det kun er konfirmantarbeidet som blir påvirket.

Til tross for at biskopen i ettertid har beklaget sogneprestens tale, står Gustad på sitt.

– Abort er å drepe. Jeg ser veldig alvorlig på det. Også det som handler om kjønnsskifte og ekteskapets hellighet, at vi ikke skal drive hor, er viktig å trekke fram, også for unge mennesker sier Gustad til Dagen.

(©NTB)

Sognepresten i Kautokeino får ikke undervise konfirmanter i år og neste år. Foto: Gorm Kallestad / NTB

47-åring pågrepet i forbindelse med knivangrepet i Nice:

En 47 år gammel mann er pågrepet av fransk politi, mistenkt for å ha hjulpet 21-åringen som skal ha drept tre personer i en kirke i Nice torsdag.

Flere franske medier melder om pågripelsen. Ifølge lokalavisa Nice Matin er 47-åringen mistenkt for å ha hjulpet den 21 år gamle tunisieren ved å gi ham en telefon. Han ble pågrepet torsdag kveld.

Ifølge nyhetskanalen BFMTV er mannen mistenkt for å ha vært i kontakt med den antatte gjerningsmannen dagen før angrepet. Torsdag formiddag gikk en angriper inn i kirken og knivstakk en rekke personer, hvorav én skal ha fått halsen skåret over. Til sammen tre personer ble drept og flere skadd. Gjennom hele angrepet skal den 21 år gamle tunisieren ha ropt «Allahu akbar» (gud er størst).

Den antatte gjerningsmannen ligger fortsatt på sykehus, etter å ha blitt skutt av politiet under pågripelsen. Han skal ha ankommet Frankrike 9. oktober, bare noen uker etter å ha kommet til Europa via Lampedusa i Italia.

Franske myndigheter har hevet antiterrorberedskapen Vigipirate til høyeste nivå etter angrepet, som skjedde bare noen uker etter at historielæreren Samuel Paty fikk halsen skåret over etter å ha vist Mohammed-karikaturer i klasserommet.

(©NTB)