SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Navalnyj med hilsen fra sykesenga:

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj forteller i en hilsen på Instagram at han klarer å puste på egen hånd etter forgiftningen.

– Jeg har savnet dere, skriver Navalnyj i teksten til et bilde der han er sammen med kona Julia og to barn på Berlin-sykehuset hvor han er innlagt.

– Jeg kan fortsatt ikke gjøre så mye, men i går var jeg i stand til å puste selv hele dagen, sier Navalnyj i det som er hans første innlegg på sosiale medier siden han ble alvorlig syk under et besøk i Sibir 20. august.

Et militært tysk laboratorium konkluderte tidlig med at Navalnyj var forgiftet med den militære nervegiften novitsjok fra sovjettiden. Prøver ved laboratorier i Frankrike og Sverige bekrefter dette.

(©NTB)

Dette bildet ble publisert på Instagram-kontoen til Aleksej Navalnyj tirsdag og viser ham selv og kona Julia til høyre. Foto: Navalny Instagram via AP / NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Død person funnet i Sarpsborg:

Øst politidistrikt har innledet drapsetterforskning etter at en mann i 50-årene ble funnet i leiligheten sin i Sarpsborg.

Politiet fikk melding om funnet i sentrum av byen 23. september Da politiet kom til leiligheten, var det tydelig for politiet at den livløse personen hadde vært død en stund.

– Omstendighetene rundt dødsfallet var uklare, men etter en foreløpig rettsmedisinsk undersøkelse, har politiet nå åpnet drapsetterforskning, opplyser politiadvokat Anders Svarholt i Øst politidistrikt.

Øst politidistrikt er nå i begynnelsen av etterforskningen og vil gjennomføre både tekniske og taktiske etterforskningsskritt.

Forenlig med drap
Den foreløpige rettsmedisinske undersøkelsen viser at avdøde har skader som er forenlig med drap.

– Slik politiet ser det i dag, er det ingen grunn til at andre skal føle seg utrygge etter denne hendelsen, sier Svarholt.

Politiet gjennomfører nå kriminaltekniske undersøkelser i mannens leilighet. Dette arbeidet vil fortsette gjennom helgen.

Venter på obduksjonsrapporten
– Den endelige rettsmedisinske rapporten vil konkludere med et mer nøyaktig tidspunkt for drapet. Politiet venter den endelige rapporten fra Rettsmedisinsk institutt i løpet av neste uke, sier politiadvokaten.

Øst politidistrikt har bedt om teknisk bistand til etterforskningen fra Kripos.

Retten stopper bygging av Utøya-minnested:

Ringerike tingrett gir naboene medhold i at minnestedet for Utøya på Utøyakaia skal stoppes midlertidig.

– Staten og Arbeidernes Ungdomsfylking pålegges å stanse arbeidet med oppføring av minnestedet etter Utøyatragedien med all infrastruktur og alle fasiliteter som gjelder minnestedet, skriver Ringerike tingrett i sin kjennelse.

Staten og AUF pålegges også å betale saksøkernes omkostninger med over 1 million kroner.

Arbeidene med å bygge det nasjonale minnestedet for 22. juli på Utøyakaia i Hole kommune startet 3. august.

16 naboer og andre som bor i nærheten av Utøyakaia gikk til søksmål mot staten og AUF for å få anleggsarbeidet skal stoppes midlertidig – at det gis en såkalt midlertidig forføyning. Rettssaken gikk i Ringerike tingrett i forrige uke.

De har også gått til søksmål for å stoppe hele minnestedet. Denne kommer opp for retten 30. november.

263 ansatte ved Bamas salatfabrikk i karantene:

Ved Bamas avdeling på Lierstranda i Lier kommune er nå 263 ansatte satt i karantene etter smitteutbruddet på salatfabrikken. Fabrikken er fortsatt stengt.

Det er nå 14 ansatte fra sju kommuner som har fått påvist smitte, melder NRK.

Torsdag opplyste Bama at rundt 240 personer var satt i karantene. 131 ansatte har testet negativt.

Bama har stengt ned produksjonen midlertidig etter at det første smittetilfellet ble oppdaget sist fredag.

(©NTB)

Statsministeren ønsker kong Harald god bedring:

Statsminister Erna Solberg ønsker kong Harald god bedring etter at han fredag morgen ble innlagt på Rikshospitalet.

– Jeg ønsker kongen god bedring, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Kong Harald (83) ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet i Oslo.

(©NTB)

Statsminister Erna Solberg ønsker kong Harald god bedring. Her er de to sammen under en gallamiddag for Slovenias president i november i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ti flere i karantene i Kvam etter bussreise:

Fredag er 58 personer i Kvam satt i karantene. Alle har hatt kontakt med, eller vært i nærkontakt med de smittede pensjonistene fra Rogaland som var på busstur.

Pensjonistene på busstur overnattet i Norheimsund som ligger i Kvam kommune.

Torsdag opplyste kommunen at 48 personer var i karantene, og fredag er antallet 58 personer. Det bekrefter ordfører Torgeir Næss i Kvam overfor NRK.

Tre personer er koronasmittet i kommunen, og disse er ansatte ved Thon Hotel Sandven i Norheimsund. Hotellet er nå stengt fram til 1. oktober

34 av de 37 passasjerene som var med på bussturen er bekreftet smittet av koronaviruset.

(©NTB)

Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet:

Kong Harald ble fredag morgen innlagt på Rikshospitalet, opplyser Slottet.

Kongen er i forbindelse med innleggelsen sykmeldt, skriver Slottet videre.

Innleggelsen betyr at kronprins Haakon leder statsråd fredag.

Vietnam: 345.000 brukte kondomer forsøkt solgt som nye :

Politiet i Vietnam har konfiskert om lag 345.000 brukte kondomer, som var vasket og forsøkt solgt som nye.

Bilder fra den statlige TV-kanalen Vietnam Television (VTV) viser flere store poser med brukte kondomer som ligger på gulvet i et varehus i provinsen Binh Duong sør i landet, melder CNN.

Politiet sier posene til sammen veier mer enn 360 kilo, noe som tilsvarer 345.000 eksemplarer av prevensjonsmiddelet.

Det er ikke kjent hvordan de mange kondomene kommer fra, men eieren av varehuset sier han fikk enn leveranse hver måned av en ukjent mann.

Det også uvisst hvor mange av de resirkulerte kondomene som er solgt. En kvinne som ble pågrepet i politiaksjonen, sier hun fikk litt under to norske kroner for hver kondom hun resirkulerte.

Kvinnen forteller at de brukte kondomene først ble kokt i vann, før de ble tørket og formet på nytt på en trefallos. Deretter ble de pakket og solgt på nytt.

(©NTB)

Bilder fra den statlige TV-kanalen Vietnam Television (VTV) viser flere store poser med brukte kondomer som ligger på gulvet i et varehus i provinsen Binh Duong sør i landet.

Ytterligere 59 coronasmittet i Oslo:

Antall personer som er smittet av coronavirus økte med 59 tilfeller i løpet av siste døgn, opp fra 52 dagen før, viser en oversikt fra Oslo kommune.

Smittetallet på 59 er det nest høyeste som er registrert på en enkelt dag i Oslo i løpet av de siste to ukene.

Fortsatt er det bare én bydel som er under rødt nivå. Vestre Aker ligger så vidt under grensen, med 19,9 smittede per 100.000 personer. Grensen for rødt nivå er 20.

Smitteøkningen ligger betydelig høyere i deler av hovedstaden. Høyest andel smittede er det i bydelene St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Sagene og Stovner.

Det er blant folk i 20- og 30-årene at det nå bekreftes flest smittetilfeller. Det er registrert 24 smittede over 70 år.

Sjåfør tiltalt etter at 62-åring døde i påkjørsel i Drammen:

En svensk mann i 30-årene er tiltalt for uaktsomt bildrap etter at han kjørte på en 62 år gammel kvinne i Drammen 8. januar i år.

Den svenske mannen er også tiltalt for brudd på vegtrafikkloven paragraf 3, som omhandler aktsomhet i trafikken, melder Drammens Tidende.

Shazadi Ansa Butt døde etter at hun ble påkjørt av en lastebil i Markusveien i Fjellsbyen i Drammen i januar.

I tiltalen kommer det fram at lastebilsjåføren ikke har vært tilstrekkelig aktsom i det han satte lastebilen i bevegelse. Ifølge tiltalen oppdaget han ikke fotgjengeren som passerte foran lastebilen, blant annet fordi sikten delvis var hindret av en GPS som var montert i frontruten. I tillegg hindret en hylle montert på dashbordet sikten. Det samme gjorde en toalettmappe som lå på dashbordet.

I tiltalen blir det lagt ned påstand om erstatning, samt tap av retten til å kjøre bil. Det er advokat Svein Holden som er forsvarer for mannen. Han har ingen kommentar til tiltalen foreløpig, sier Holden til Drammens Tidende.

Saken går i Drammen tingrett 10. og 11. desember.

Smitteutbrudd blant ansatte på sykehjem i Bergen:

Fyllingsdalen sykehjem har registrert koronasmitte hos 4 ansatte ved ulike avdelinger. Beboere blir testet etter smitteutbruddet.

Totalt fire ansatte ved Fyllingsdalen sykehjem har fått påvist koronasmitte, ifølge Bergens Tidende.

Tre av dem jobber på korttidsavdelingen i den «vanlige» delen av sykehjemmet, mens den siste jobber fast på koronaavdelingen, skriver avisen.

Onsdag opplyste Bergen kommune at én av beboerne var død, og torsdag opplyste kommunen at ytterligere én beboer var død.

(©NTB)