SOL livestudio

Tarjei Joten Svensen

Tallet på døde stiger i Beirut:

113 mennesker er funnet omkommet etter tirsdagens eksplosjoner i Beirut, men mange er fortsatt savnet, sier Libanons helseminister.

Minst 4.000 mennesker ble skadd i de voldsomme eksplosjonene i havneområdet, som etter alt å dømme ble forårsaket av en brann som antente et lager med flere tusen tonn ammoniumnitrat.

Ifølge Libanons helseminister Hamad Hassan er flere titall mennesker fortsatt savnet og fryktes å ligge begravd i ruiner, og redningsarbeidet fortsetter med uforminsket styrke.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Én milliard til reiselivet:

Iselin Nybø og Linda Hofstad Helleland møtte pressen på taket på Operaen klokken 10.

Regjeringen innfører en kompensasjonsordning på inntil en milliard kroner for reiselivsbedrifter. I tillegg vil de gi 250 millioner kroner til omstilling.

– Den foreslåtte ordningen vil gjelde fra september til og med desember 2020 og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter. Ordningen vil gjelde for overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser, skriver regjeringen i en pressemelding.

(NTB)

24 drept i flyangrep i Afghanistan:

Minst 24 sivile ble drept da afghanske regjeringsstyrker utførte flere flyangrep mot Taliban-stillinger i Kunduz lørdag.

Afghanske regjeringskilder sier at 30 Taliban-krigere ble drept, men vitner på stedet sier at de fleste som ble drept, var sivile, inkludert flere barn.

Det var landsbyen Sayed Ramazan i det Taliban-kontrollerte Khanabad-distriktet som var mål for angrepet.

Opprørsbevegelsen selv, som er i gang med fredssamtaler med regjeringen, sier 23 sivile ble drept, blant dem kvinner og barn. I en uttalelse gjengitt av AFP benekter Taliban at deres krigere ble rammet.

Vitnene forteller søndag at et Taliban-medlem ble drept da huset hans, som også fungerte som en kontrollpost, ble truffet. Et nabohus ble satt i brann, og familien som bodde der, brant inne.

Da folk kom løpende til for å slukke flammene og redde familien, fant et nytt angrep sted, og mange flere ble drept.

(©NTB)

Livløs person funnet i vannet i Lindesnes – livreddende førstehjelp pågår:

En kvinne i 70-årene er erklært død på stedet etter at hun ble funnet livløs i sjøen ved Hillneset i Lindesnes kommune søndag formiddag.

– Det fremstår som en tragisk badeulykke, skriver politiet i Agder på Twitter.

Nødetatene fikk melding om funnet og at det var iverksatt livreddende førstehjelp klokka 10.20. En knapp halvtime senere var nødetatene og luftambulanse på stedet.

Operasjonsleder Lars Hyberg i Agder politidistrikt opplyser til NTB at meldingen om personen kom inn fra personer på øya, som ligger litt vest for Mandal.

– Personen er funnet i sjøen. Vi har ikke noen flere opplysninger om årsaksforhold eller sammenheng, sier han.

Streik fører til full stans i busstrafikken i Oslo og Viken:

Etter at 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken ble tatt ut i streik søndag morgen, kjøres det ingen busser.

Samtlige by- og regionbusser er tatt ut i streik. Kollektivselskapet Ruter kjører ingen busser i Oslo og Akershus, og det er også stans i busstrafikken hos kollektivselskapene Brakar og Østfold kollektivtrafikk i Buskerud og Østfold.

Det vil ikke bli satt inn ekstra kapasitet, noe som er i tråd med reglene for en lovlig arbeidskonflikt.

Kollektivselskapet Ruter oppfordrer sine passasjerer til å velge alternative transportmåter, eller til å la være å reise. Selskapet gjør oppmerksom på at det kan bli mange reisende med trikk, T-bane, tog og båt, noe som vil kunne medføre at det ikke kan tilrettelegges for at passasjerer kan holde anbefalt avstand.

Ruter: Ikke reis med mindre du må
– Ikke reis med mindre du må, hold anbefalt avstand og bruk munnbind etter anbefalingene fra helsemyndighetene, skriver Ruter i en pressemelding.

Alle de tre kollektivselskapene advarer om at reiseplanlegger-apper ikke er oppdatert, og at reisegarantien ikke gjelder ved streik.

Vy opplyser også at deler av den planlagte busstransporten til Vy tog på Østfoldbanen, hvor det fram til klokka 13.20 søndag er arbeider, er berørt av streiken blant bussjåførene.

– Blant annet stanser busspendelen mellom Ski og Brynseng, samt Ruters tilbud som vi henviser våre togkunder til på strekningen Ski – Stabekk. Det kan også bli færre busser på enkelte avganger for L21 på Østfoldbanen, skriver Vy på sine nettsider.

Spesialskyss berørt i noen grad
Også på Hovedbanen og Drammenbanen er det søndag formiddag planlagte arbeider hvor det henvises til Ruters busser, men også disse bussene er innstilt.

Skoleskyss og spesialskyss med minibuss og taxi blir også i noen grad berørt av streiken.

Men enkelte Brakar-avganger, som skoleskyss i Hemsedal, samt noen ruter med skoleskyss i Flesberg og Nore og Uvdal, går som normalt, opplyser Brakar.

(©NTB).

3.800 bussjåfører er tatt ut i streik etter at partene ikke kom til enighet hos Riksmekleren natt til søndag. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Medier: Stanset konvolutt med ricin sendt til Trump:

En konvolutt med det dødelige stoffet ricin ble stanset på vei til Det hvite hus tidligere denne uka, melder amerikanske medier.

Det er uklart når konvolutten ble stanset, og etterforskere tror den ble sendt fra Canada, ifølge The New York Times' kilde.

All post til Det hvite hus sorteres og undersøkes på en annen adresse før den videresendes til presidentboligen.

To tester har bekreftet at pakken inneholdt ricin, ifølge CNN , som siterer to ikke navngitte kilder i etterforskningen.

Både FBI og Secret Service etterforsker saken. De forsøker nå å finne ut hvem som sendte den og avklare om andre konvolutter er på vei i posten, skriver The New York Times. Det hvite hus har foreløpig ikke kommentert saken.

Ricin er et svært giftig protein som utvinnes fra frøene til en tropisk plante.

Det finnes ingen kjent behandling eller motgift.

(©NTB)

Jakob Ingebrigtsen dro til og sikret overlegen NM-titte:

Uten noen av storebrødrene til start i friidretts-NM i Bergen hadde Jakob Ingebrigtsen ingen problemer med å løpe inn til gull på 1500 meter lørdag.

Fredag ble det klart at Filip Ingebrigtsen ville droppe NM som også går uten eldstebror Henrik. Dermed seilte yngstebror Jakob opp som storfavoritt. Han kunngjorde fredag at han ville stille til start.

Favorittstempelet innfridde den nyblivne 20-åringen (bursdag lørdag). Han dro rett til tet etter start og løp alene inn til gull på den sterke tiden 3.33,94.

Han skal etter planen også løpe 800 meter klokken 19.30 lørdag. Finalen på den distansen går søndag.

Til finalen på 1500 meter var Ingebrigtsen direktekvalifisert, noe som var en forutsetning for at han kunne rekke å løpe distansen.

Torsdag slettet Jakob storebror Henriks norske rekord på 3000 meter med nesten ti sekunder da han noterte 7.27,05 under Diamond League-stevnet i Roma.

Henrik måtte trekke seg fra et Diamond League-stevne i Brussel tidligere i måneden og var ikke påmeldt til NM.

(©NTB)

Jakob Ingebrigtsen vant 1500-meteren i friidretts-NM i Bergen. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

En sendt til sykehus etter knivstikking i Hønefoss - ukjent skadeomfang:

En person er sendt til sykehus med uavklarte sakder etter å ha blitt knivstukket, melder Sør-Øst politidistrikt. Ingen er pågrepet i saken.

Meldingen om knivstikking kom like etter kloka 14.30. Politiet jobber på stedet for å finne ut hva som har skjedd.

Liten smitteøkning i Bergen – 29 nye tilfeller:

Det er registrert 29 nye tilfeller av koronasmitte i Bergen, og antallet går dermed noe opp. – Naturlig med variasjon fra dag til dag, sier byrådsleder.

– Dagens tall på nysmitte er høyt, men det er del av de forventede svingningene. Høye tall på enkeltdager kan likevel bety at trenden kan gå i riktig retning. Ser vi på gjennomsnittet for de sju siste dagene, synker gjennomsnittet for tredje dag på rad, sier byrådsleder Roger Valhammer i en pressemelding.

Det er en jevn spredning i alder på de nye smittede, fra 16 til 88 år. Blant de nye smittede er fire elever ved Åsane videregående skole.

Fortsatt høy smitte i Oslo – 55 nye tilfeller siste døgn:

Smittetrykket i Oslo er fremdeles høyt, og i løpet av det siste døgnet er det blitt registrert 55 nye tilfeller i hovedstaden.

Det foregående døgnet ble det registrert 68 nye smittetilfeller, ifølge Oslo kommune.

14 av 15 bydeler i hovedstaden har rødt nivå. Fredag varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at det kan komme nye og strengere tiltak for å demme opp for økningen av koronasmitte.

– Avhengig av utviklingen de neste dagene vil vi vurdere å sette inn nye og strengere tiltak allerede neste uke, uttalte Johansen.

Smittesituasjonen i Bergen har vakt mye oppmerksomhet de siste ukene, men Helsedirektoratet er nå mer bekymret for utviklingen i Oslo. Mens situasjonen ser ut til å flate ut i Bergen, er smitten stigende i Oslo.

Smittetallene lå stabilt på rundt 100 nysmittede per uke i august og begynnelsen av september, men i forrige uke steg tallet til 210. Det er det høyeste antall som er registrert i en enkeltuke siden april.

WHO: Coronadødstallene er uakseptabelt høye:

Det er uakseptabelt at covid-19-pandemien krever rundt 50.000 liv i uka, fastslår Verdens helseorganisasjon mens det globale dødstallet nærmer seg 1 million.

– Vi fører rundt 1,8 til 2 millioner tilfeller ukentlig på den globale statistikken over smittetilfeller, og i snitt et sted mellom 40.000 og 50.000 dødsfall, sa WHOs krisesjef Michael Ryan fredag.

Antall påviste tilfeller nærmer seg 30,5 millioner, og dødstallet har passert 950.000.

– Selv om disse tallene er flate på verdensbasis, skjuler de det faktum at vi ser betydelige økninger på regionalt og lokalt nivå i enkelte land, sier Ryan.

Dødsraten blant smittede har sunket etter hvert som behandlingsmetodene er bedret, men 50.000 dødsfall i uka er ikke et akseptabelt antall, tilføyer han.

(©NTB)